عوارض و تاثیر امپول اپیدورال برای دیسک کمر
امپول اپیدورال جزو عمل های بسته و کم تهاجمی است که درد ناشی از التهاب های عصب های نخاعی را کاهش می دهد. این امپول را می توان برای گردن درد، بازو، پا و درد های کمری استفاده کرد. در این مطلب قصد داریم تا به بررسی امپول اپیدورال برای دیسک کمر بپردازیم و ببینیم که تزریق این امپول در ناحیه کمری چگونه است و در چه مواردی استفاده می شود.
از این امپول در ناحیه کمری زمانی استفاده می شود که التهابی در نتیجه فتق دیسک یا تنگی کانال نخاعی ایجاد شده باشد. در این شرایط تزریق در فضای اپیدوال یعنی ناحیه ای که مملو از چربی بین استخوان و کیسه ی محافظ عصب های نخاعی تزریق می شود.
میزان تسکین درد نیز وابسته به شرایط در افراد مختلف متفاوت است، برای برخی ممکن است بهبودی تا چند روز ادامه داشته باشد و یا برای گروهی دیگر تا چندین سال ادامه خواهد داشت. به طور کل هدف از انجام این تزریق در این است که درد بیمار به اندازه ای کم شود که بتواند فعالیت های معمول و روزانه خود را انجام دهد.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا کمی بیشتر در خصوص این ترزیق که جزو درمان غیر جراحی دیسک کمر است صحبت کنیم و جزئیات مربوط به آن را بررسی کنیم، بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان ملزم به استفاده از این آمپول هستید و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد آن به دست آورید، توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
منظور تزریق استروئید در فضای اپیدورال چیست؟

تزریق اپیدورال برای دیسک کمر
داروهایی که در فضای اپیدورال تزریق میشود، شامل کورتیکواستروئید (برای مثال تریامسینولون، متیل پردنیزولون و دگرامتازون) و دارو های بی حسی (مانند لیدوکائین یا بوپیواکائین) می شود.
این دارو ها توسط فوق تخصص ستون فقرات به طور مستقیم درون فضای اپیدوال ستون فقرات (ناحیه میان مهره های استخوانی و کبسه ی محافظ دور نخاع و عصب نخاعی) تزریق می شود. استفاده از این دارو برای کم کردن التهاب بسیار موثر است، اما چنانچه دارو به طور مستقیم در ناحیه دردناک تزریق شود برای تسکین درد نیز موثر می باشد.
البته در نظر داشته باشید که این تزریق برای کوچک تر کردن فتق دیسک کاربردی ندارد و تنها با دور کردن پروتئین های عامل تورم بر روی عصب نخاعی تاثیر می گذارد.
در طی انجام این تزریق وابسته به برخی عوامل، درد برای چند روز تا چند سال تسکین می یابد و بیمار در این مدت این امکان را دارد که وضعیت ستون فقرات را با انجام طب فیزیکی ورزش درمانی بهبود دهد.
تزریق اپیدورال در چه مواردی کاربرد دارد؟
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم این تزریق برای بیماران دارای کمردرد، گردن درد، بازو درد و درد سیاتیک پا مفید می باشد. در موارد زیر تزریق اپیدورال بسیار موثر می باشد:
تنگی کانال نخاعی: در صورت بروز این عارضه، ریشه های عصبی ناحیه کمری درگیر می شوند و بیمار در زمان راه رفتن در ناحیه کمر و پا احساس درد خواهد داشت.
اسپوندیلولیستزی: ضعف یا شکستگی بین فاست های بالا و پایین مهره ها. زمانی که مهره رو به جلو سر میخورد، به ریشه های عصبی فشار میآورد و به درد دامن می زند.
فتق دیسک: در این آسیب ماده ژلاتین در داخل دیسک برجسته می شود و یا از پارگی روی دیواره های دیسک بیرون می زند. در طی این آسیب بیمار علائمی مثل درد و ورم خواهد داشت.
ساییدگی دیسک: ساییدگی یا پیر شدن دیسک بین مهرهای، پارگی آنولوس، رشد خارهای استخوانی و از بین رفتن فضای دیسک را به دنبال دارد.
درد های سیاتیک: منظور از دردی است که در امتداد عصب سیاتیک در باسن و انتهای پا ایجاد می شود. این درد معمولا مربوط به فشردگی عصب مهره ی پنجم کمری یا عصب مهره اول خارجی است.
همچنین بخوانید: علل و روش های درمان درد سیاتیک
مراحل تزریق استروئید در فضای اپیدورال

امپول اپیدورال برای دیسک کمر
این تزریق بین 15 الی 45 دقیقه زمان می برد و پس از آن باید برای مدتی بیمار تحت نظر باشد و پس از گذشت این زمان مرخص می شوید. مراحل آن به شرح زیر می باشد:
آماده سازی بیمار
در ابتدا بیمار روی تخت رادیوگرافی قرار می گیرد، ناحیه کمری مورد نظر به صورت موضعی بی حس می شود تا میزان درد بیمار به حداقل برسد. دقت کنید که شما در حین تزریق کاملا هوشیار هستید و تنها ناحیه مورد نظر بی حس است.
وارد کردن سوزن با توجه به تصاویر فلوئوروسکوپی
جراح سوزن توخالی را از میان پوست عبور می دهد و در بین مهره و فضای اپیدورال وارد می کند، در این زمان پزشک حرکت سوزن را روی نمایشگر بررسی می کند تا مطمئن شود سوزن به طور دقیق وارد نقطه مورد نظر شده است.
داشتن کمی احساس ناراحتی عادی است، البته بیشتر بیماران فشار را بیشتر از درد احساس می کنند.
در ناحیه کمری جراح سوزن را کمی دورتر از خط میانی پشت بدن فرو می کند تا به کانال عصبی برسد. سپس مادهی حاجب برای مشاهدهی محل جریان یافتن دارو تزریق میشود.
تزریق دارو
پس از اطمینان از درست بودن محل ورود سوزن، جراح داروی بی حسی و کورتیکواستروئید را در فضای اپیدورال دور ریشه های عصبی تزریق می کند و سپس سوزن را بیرون می کشد. تزریق با توجه به محل درد برای طرف راست و چپ تکرار می شود.
دوران بهبود و مراقبت های بعد از آن

مراقبتهای بعد از تزریق اپیدورال
اکثر بیماران می توانند بلافاصله پس از تزریق امپول اپیدورال برای دیسک کمر راه بروند. لازم است که مدت کوتاهی پس از تزریق شما تحت نظر باشید و پس از آن مرخص می شوید.
عوارض مربوط به آن کمتر ایجاد می شود، با این حال با توجه به امکان بروز بی حس و ضعف بهتر است برای یک روز یکی از نزدیکانتان در خانه کنارتان باشد.
معمولا بیماران می توانند پس از گذشت یک روز تمامی فعالیت های خود را از سر بگیرند، در صورت بروز درد استفاده از کبسه یخ بسیار موثر است.
اگر تپس از تزریق تسکین درد جزئی داشته باشید، احتمالا یک یا دو تزریق دیگر در مفاصل یک تا چهار هفته برای شما صورت میگیرد تا یک نتیجه مناسب به دست آید. مدت زمان ماندگاری تسکین درد از چند روز تا جند سال وابسته به افراد متفاوت است.
به جهت بررسی وضعیت بهتر است پس از مدتی از گذشتن تزریق نزد پزشک خود مراجعه کنید تا در صورت نیاز درمان فیزیوتراپی و طب فیزیکی شروع شود. در خصوص این که دقیقا چه زمانی باید مراجعه داشته باشید از پزشک خود سوال بپرسید.
سخن آخر
اگر بخواهیم در آخر خلاصه ای از این مطلب داشته باشیم، تزریق امپول اپیدورال برای دیسک کمر برای کاهش التهاب و درد موثر است. قبل از تزریق لازم است که پزشک سابقه بیماری و آلرژی به دارو ها را بررسی کنید و لازم است که مصرف دارو های رقیق کننده خون کاملا متوقف شود.
تزریق بین 15 تا 45 دقیقه طول می کشد و از بی حسی موضعی استفاده می شود، در صورت احساس درد می توانید از مسکن های ساده و یا کیسه ی یخ استفاده کنید. این که به چند تزریق دیگر پس از آن نیاز دارید در بیماران مختلف متفاوت است و چیزیست که توسط پزشک شما تعیین می شود.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با امپول اپیدورال برای دیسک کمر آشنا کنیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.