انواع شکستگی مهره های ستون فقرات و چگونگی درمان
ستون فقرات جزو اصلی ترین بخش های اعضای بدن می باشد که اهمیت زیادی دارد. هر گونه آسیب به ستون فقرات می تواند بر روی عملکرد دست، پا و گردن تاثیر گذار باشد و به همین منوال تمام زندگی فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. انواع شکستگی مهره های ستون فقرات وجود دارد که هر یک از آن ها به نوعی مشکل ایجاد می کنند.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت جامع و کامل انواع این شکستگی ها را بررسی کنیم و بیان کنیم که چه روش های درمانی برای آن ها وجود دارد؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
چگونگی طبقه بندی شکستگی مهره های کمر

شکستگی مهره کمر بر اثر تصادف
برای طبقه بندی انواع شکستگی ها، پزشکان از مدل دنیس استفاده می کنند. در این مدل از طیقه بندی نواحی ستون فقرات به سه دسته عقب، وسط و جلو تقسیم می شود. در ادامه بیشتر در خصوص آن ها صحبت می کنیم:
ستون خارجی (جلویی)
این مدل شامل مهره ها جلویی یا همان بخش هایی که رو به بدن قرار دارند می شود. در نیمه جلویی بدنه مهره و دیسک بین مهرهای واقع شده است. در ناحیه جلوی این ستون یک رباط به نام رباط طولی جلویی قرار دارد.
ستون میانی
این ستون در نیمه پشتی و دیسک بین مهره ای قرار دارد، این بخش اهمیت بسیار زیادی در بدن دارد و نقش کلیدی در ستون فقرات اجرا می کند، همچنین در این ستون رباطی به نام رباط خلفی قرار دارد.
در صورتی که ستون میانی دچار آسیب شود، پایداری ستون فقرات از بین می رود و قابلیت تحمل وزن بدن را ندارد. اما اگر آسیب های وارد شده مربوط به قسمت های جلویی یا عقبی باشد و بخش میانی سالم مانده باشد همچنان می توان به حرکت هر چند دشوار ادامه داد.
دقت داشته باشید که در صورت آسیب به قسمت های میانی باید هرچه سریع تر برای درمان نزد بهترین متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید.
ستون پشتی (عقبی)
تمامی مهره های عثبی ستون فقرات در این بخش قرار دارند که شامل پدیکول، لامینا، مفاصل فاست و زوائد خاری (قسمتی از ستون فقرات که با انگشتان دست نیز قابل لمس است) میشود.
این روند تقسیم بندی به پزشکان کمک می کنئ نت بهتر بتوانند وضعیت ستون فقرات را شناسایی کنند و روش های درمانی بهتری را ارئه داد. به طور مثال اگر آسیب وارد شده تنها بر قسمت های عقبی باشد، می توان فهمید که ستون فقرات همچنان دارای ثبات می باشد.
اما شکستگی هایی که مربوط به قسمت هایی جلویی یا میانی باشند، عوارض بیشتری را در پی دارند.
انواع شکستگی مهره های ستون فقرات

انواع شکستگی مهره های کمر
همان طور که اشاره کردیم انواع مختلفی از شکستگی ها وجود دارد که پزشکان آن ها را دسته بندی کرده اند. در این مقاله تمامی آن ها را بررسی می کنیم.
علاوه بر سه دسته بندی که در خصوص آن ها صحبت کردیم؛ دو مورد دیگر وجود دارد که زمان شکستگی های ستون فقرات باید آن ها را بررسی کرد. این دو مورد شامل شکستگی های همراه با در رفتگی و شکستگی های بدون در رفتگی می باشد که در ادامه بیشتر در خصوص آن ها صحبت می کنیم.
شکستگی ستون فقرات همراه با در رفتگی
در ادامه به بررسی شکستگی هایی می پردازیم که در آن ها مهره های کمر به طور قابل توجهی جابجا می شوند. در بالا در خصوص وضعیت های طبقه بندی مهره های کمر صحبت کردیم.
به طور کلی هنگام در رفتگی، تمامی سه بخش اشاره شده تحت تاثیر قرار میگیرد. این شکستگی ها شامل:
1.شکستگی کمپرشن
این نوع از شکستگی بیشتر در بیماران دیده شده است که به بیماری هایی مثل پوکی استخوان یا سرطان استخوان دچار هستند. این شکستگی زمانی ایجاد می شود که یک نیروی خارجی شدید به مهره های کمر وارد شود و مهره ها توانایی مقابله با آن را نداشته باشند. در چنین شرایطی شکستگی کمپرشن رخ می دهد.
2.شکستگی انفجاری
این نوع از از شکستگی زمانی رخ می دهد که مهره های صدمه شدید و ناگهانی ببینند، بر خلاف شکستگی های کمپرشن، در این مدا شکستگی در چندین قسمت رخ می دهد. همچنین باتوجه به این که بیشتر مهره ها خرد می شوند، بنابراین قطعات آن ها پخش و آسیب بسیاری به ستون فقرات وارد می شود.
با توجه به این توضیحات، در این مدل از شکستگی ها وضعیت بیمار بدتر می شود و باید سریعا تحت درمان قرار بگیرید.
3.شکستگی ستون فقرات فلکشن دیستراکشن
طبق تجربیات ما، بیشتر مراجعین کلینیک خانه درد که به این شکستگی دچار بودند، در حین تصادفات رانندگی آسیب دیده اند. زمانی که در تصادف ها بدن به سمت جلو کشیده می شود، در این حالت این آسیب رخ می دهد.
با این که ستون فقرات قابلیت خم شدگی به جهات مختلف را دارد، اما اگر این حرکت به طور ناگهانی و با سرعت بالا باشد، میزان فشار افزایش می یابد و شکستگی رخ می دهد.
عموم این شکستگی ها در ستون پشتی و میانی کمر رخ می دهد و باید سریعا درمان شود.
شکستگی های بدون در رفتگی
در شکستگی های بدون در رفتگی، علی رغم اینکه آسیب به مهره های کمر وارد می شود، اما میزان آن به حدی نیست که استخوان یا مهره ها از جای خود خارج شوند. در حالت ستون فقرات همچنان می تواند وزن بدن را تحمل کند و بیمار درد چندانی نخواهد داشت.
اما در صورتی که شما به موقع برای درمان این نوع از آسیب ها اقدام نکنید، وضعیت بدتر می شود، یعنی میزان شکستگی پیشرفت می کند و آسیب های جدی تری وارد می شود. از نمونه این آسیب ها می توان به تغییر در شکل در ستون فقرات اشاره کرد.
خوشبختانه درمان برای نوع از شکستگی بسیار راحت تر است و روند بهبودی شما سریع تر طی می شود.
روش های درمان شکستگی مهره های کمر

بریس های کمری
برای انتخاب روش درمانی، در ابتدا باید نوع شکستگی مشخص شود. عموما به کمک عکس برداری از ستون فقرات و یک معاینه بالینی می توان وضعیت شکستگی را بررسی کرد.
پس از آن با توجه به سن، وضعیت بدنی، نوع شکستگی و نظر پزشک از یکی از روش های زیر برای شما استفاده می شود:
استفاده از بریس
بریس جزو روش های درمان غیر جراحی دیسک کمر است، که از آن برای محکم کردن ستون فقرات در جای خود استفاده می کنند. این وسیله شبیه به همان به مچ بند یا گردن بند می باشد، با این تفاوت که برای ستون فقرات استفاده می شود.
البته شما تنها در شرایطی می توانید از این وسیله استفاده کنید که دچار در رفتگی مهره های کمر نشده باشد وآسیب شما به نوعی جزئی باشد.
اوزون تراپی
در این روش از یک سوزن باریک و بلند استفاده می شود و می توان گفت جزو روش های غیر تهاجمی می باشد. استفاده از ازون تراپی باعث می شود تا بدن تحریک شده و واکنش هایی جهت بازسازی و ترمیم آسیب دیدگی در بدن صورت گیرد که می تواند در درمان شکستگی مهره های کمر بسیار موثر باشد.
فیزیوتراپی
دوره های توان بخشی فیزیوتراپی به شما کمک می کند تا قدرت عضلات را حفظ کنید و این گونه برای استفاده از کمر دچار مشکل نمی شوید. این که چه روش ها و حرکات اصلاحی برای شما استفاده شود وابسته به این است که میزان آسیب دیدگی شما تا چه حدی می باشد.
به طور کلی هر چقدرآسیب وارد شده به شما شدید تر باشد، لازم است تا دوره های طولانی تری را شرکت کنید. اما دقت داشته باشید که حتما ارزش انجام را دارد زیر فیزیورتاپی یک روش درمانی عالی می باشد.
جراحی شکستگی مهره های کمر
در برخی موارد تنها روش درمانی که می توان برای مهره های کمر استفاده کرد جراحی می باشد، عموما از دو روش جراحی می توان استفاده که شامل ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی می باشند.
ورتبروپلاستی درد شما را از بین می برد و به تثبیت استخوان های کمر کمک می کند. طی این روش درمانی به طور مستقیم ویسکوزیته یا سیمان در مورد شکسته تزریق می گردد تا فاصله و فضای خالی پر شود.
در کیفوپلاستی نیز مطابق روش قبل ار روش های غیر تهاجمی استفاده می شود. این روش استخوان را در سر جای خود قرار می دهد و به این طریق درد بیمار از بین می رود.
همچنین بخوانید: آشنایی با انواع جراحی ستون فقرات
سخن آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با انواع شکستگی مهره های ستون فقرات آشنا نماییم و در انتها رایح ترین روش های درمانی را توضیح دادیم. دقت داشته باشید که فرقی نمی کند شکستگی شما در کدام دسته قرار دارد، مسئله قابل اهمیت این است که سریعا برای درمان اقدام کنید تا عوارض جدی تری برای شما ایجاد نشود.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت احتیاج به راهنمایی بیشتر و یا هرگونه سوال در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.