انواع بیماری های ارتوپدی اطفال و کودکان
بیماری های ارتوپدی اطفال و کودکان شامل دو دسته می شود، گروهی از آن ها ارثی هستد و گروه دوم پس از به دنیا آمدن کودک به دلایل مختلف ایجاد می شود. اما به صورت کلی در میان این دو بیماری های ارتوپدی که به صورت ارثی می باشند شایع تر هستند.
البته لازم است بدانید که برخی عوامل، مثل مصرف دارو های خاص در زمان باردازی، ثرار گیری مادر در زیر اشعه ایکس و … در ایجاد چنین بیمار هایی نقش دارند.
بسیاری از این بیماری ها اگر در زمان درست تشخیص داده شود، با روش های ساده قابل درمان هستند و می توان انتظار داشت که به صورت کامل از بین بروند، اما در غیر این صورت و اگر بیماری پیشرفت داشته باشد ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای کودک ایحاد شود.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت کامل در خصوص بیماری های ارتوپدی در اطفال و نوزادان صحبت کنیم و بررسی نماییم که این بیماری ها کدام اند و در صورت بروز چگونه باید برای درمان اقدام کرد. بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
بیماری های ارتوپدی اطفال که مادرزادی هستند

بیماری های ارتوپدی مادرزادی
همان طور که اشاره کردیم این ناهنجاری ها بسیار شایع هستند و درمان به موقع آن ها دارای اهمیت بسیاری است:
در رفتگی مادرزادی لگن
این عارضه در یک ماه اول زندگی کودک به خوبی قابل تشخیص است و علائم آن نمایان می شود، این که چه روش درمانی برای آن استفاده شود وابسته به این است که در چه زمان تشخیص داده شود.
مسئله مهم در خصوص این عارضه در این است که اگر در زمان درست برای درمان اقدامی صورت نگیرد می تواند سبب راه رفتن اردکی برای کودک شود. همچنین در سنین کمتر از 6 ماه می توان از روش های ساده استفاده کرد، اما در سنین بالاتر باید از جراحی جا اندازه لگن استفاده شود.
پا چنبری یا کلاب فوت
یکی دیگر از بیماری ارتوپدی اطفال است که مادرزادی می باشد و در طی آن پای کودک به سمت داخل منحرف می شود. این عارضه به دلیل مشکلاتی در مفصل ران ایجاد می شود و باید این مفصل توسط پزشک متخصص بررسی شود.
صاقی کف پا
کف پای صاف اگرچه به اندازه سایر مشکلات نگران کننده نمی باشد، اما باز هم جزو بیماری های ارتوپدی اطفال است که برای برخی می تواند مشکل ساز باشد، اما به طور کلی اگر علائم دیگری در کنار آن احساس نشود جایی برای نگرانی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: درمان کف پای صاف در کودکان و بزرگسالان
پر انگشتی
برخی از بیماران در زمان به دنیا امدن دارای انگشتانی بیشتر از حد نرمال می باشند، این عارضه هم می تواند انگشتان دست را درگیر کند و هم انگشتان پا.
انگشتان خمیده
این عارضه در میان برخی به انگشتان چکشی نیز معروف است، در طی این آسیب انگشتان چهارم و پنجم بیمار دارای حالت خمیده ای شکل است که می تواند بسیار خطرناک باشد و احتمال زخم و عفونت در آن بسیار است.
اسکولیوز
این عارضه مربوط به ستون فقرات کودک می باشد، کودکانی که به این بیماری دچار هستتد مهره های کمری آن ها خمیده به نظر می رسد و به بسیاری از درد های کمری دچار می شوند.
زانوی پرانتزی
یکی از شایع ترین بیماری های ارتوپدی اطفال زانوی پرانتزی است، در طی این آسیب پاهای از ناحیه زانو به سمت بیرون خم می شود و زانو ها با یکدیگر تماس پیدا نمی کنند. روش های درمانی متعددی برای این آسیب وجود دارد که با توجه به سن کودک، شدت انحراف و تشخیص پزشک یکی از آن ها انتخاب می شود.
راه رفتن روی پنجه
معمولا تمامی کودکانی که به تازگی راه رفتن را شروع می کنند به این عارضه دچار هستند، اما انتظار می رود که پس از دو سالگی و هنگامی که کمی راه رفتن را یاد گرفتند این اختلال درمان شود. در صورتی که همچنان ادامه داشته اشد می تواند نشان از یک بیماری خاص مادرزادی باشد.
چرخش پنجه پا
در این حالت کودک در زمان راه رفتن پنجه پای خود را به سمت داخل حرکت می دهد. برای برخی از کودکان این حالت ممکن است مربوط به بیماری فلج مغزی باشد.
بیماری های ارتوپدی کودکان وابسه به عوامل محیطی

شکستگی در کودکان
شایع ترین مثالی که برای این مورد وجود دارد بیماری راشیتیسم می باشد، نرمی استخوان یا همان راشیتیسم نوعی آسیب اسکلتی است که به دلیل کمبود ویتامین دی، کلسیم و فسفات رخ می دهد.
در صورتی که کودک مواد غذایی مناسب دریافت نکند و یا به صورت کافی زیر نور خورشید نباشد به این عارضه دچار می شوند. همچنین کودکانی که مدت زیادی از شیر مادر تغدیه می کنند به دلیل کمبود این ویتامین در شیر، بیشتر ممکن است به این عارضه دچار شوند.
علائمی که بیماری نرمی استخوان از خود نشان می دهد شامل موارد زیر می باشد:
- به وجود آمدن اختلال در رشد کودک
- پرانتزی شدن پاها
- ضعف عضلانی
- ضخیم شدن مچ دست
- خواب آلودگی
- بروز تشنج و یا تغییر ظاهر قفسه سینه
البته باید این مورد را هم در نظر داشت که برخی از مشکلات ارتوپدی به دلیل آسیب دیدگی رخ می دهد. به طور مثال شکستکی استخوان دست و پا
چگونگی درمان مشکلات ارتوپدی کودکان

درمان بیماری های ارتوپدی در کودکان
به جهت درمان ناهنجاری های ارتوپدی اطفال و کودکان روش های درمانی بسیاری وجود دارد. برای انتخاب این روش ها در ابتدا باید مشکل موجود در کودکان به خوبی تشخیص داده شود.
پس از تشخیص و بررسی عوامل مهم دیگر معمولا یکی از روش های زیر تجویز می شود:
استفاده از بریس
بریس ها در انواع مختلفی ساخته می شوند که با توجه به نوع و شدت عارضه باید آن ها را سفارش بدهید. مدت زمان استفاده از بریس و چگونگی استفاده از آن، موضوعاتی هستند که توسط پزشک به صورت دقیق آموزش داده می شود.
تزریق درمانی
از این روش برای درمان مشکلاتی همچوت اسپاسم عضلانی، ترمیم استخوان ها، جابجایی کردن تاندون ها، بازسازی لگن، عمل فیوژن و … استفاده می شود.
فیزیوتراپی
یکی از روش های درمانی موثر است که در بیشتر موارد استفاده از آن توصیه می شود، البته این گزینه یک روش درمانی نمی باشد و اغلب مکملی در کنار سایر روش ها است که در انجام آن توصیه بسیاری می شود.
کار درمان و روان درمان
کار درمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که در آن تکنیک های درمانی ارائه می شود که از این طریق کودک بتواند فعالیت های روزمره خود را به خوبی انجام دهد. این که کودک شما به این گزینه احتیاجی دارد یا نه وابسته به نظر پزشک می باشد.
جراحی
اگر سایر روش های درمانی برای کودک نتیجه ای نداشته باشد و یا شدت پبیشرفت بیماری به حدی باشد که عوارض بسیاری ایجاد کرده باشد. در چنین شرایطی پزشکان گزینه جراحی را انتخاب می کنند تا نتیجه درمانی سریع تر حاصل شود. به طور کلی روش های جراحی رایج برای ناهنجاری های ارتوپدی اطفال عبارت اند از:
- بازسازی دست و پا
- بلند نمودن تاندونها
- ترمیم ستون فقرات
- جراحیهای اصلاحی
- برداشتن تودههای سرطانی و غیر سرطانی
- ترمیم و یا تعویض کردن مفصل
- و …
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با بیماری های ارتوپدی اطفال و کودکان آشنا نماییم. در آخر در نظر داشته باشید که اگر متوجه علائم هر یک این بیماری ها در کودک خود شده اید باید هر چه سریع تر برای تشخیص دقیق تر و درمان نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.