تعویض مفصل لگن چگونه انجام می شود و عوارض آن چیست
مفصل لگن یکی از بخش های مهم در بدن است که در صورت بروز آسیب در این قسمت حرکت اندام های مختلف ممکن نخواهد بود. دلایل متنوعی وجود دارد که بروز آن ها می تواد عملکرد لگن را تحت تاثیر قرار دهد. در برخی موارد شدت آسیب به حدی بالا است که شما ملزم به تعویض مفصل لگن می شوید.
جراحی تعویض مفصل لگن نوعی جراحی است که طی آن مفصل آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی جایگزین می شود. در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا کمی بیشتر در خصوص این جراحی صحبت کنیم و بررسی نماییم که برای چه افرادی مناسب است و اصلا در چه زمان می توان از آن استفاده کرد.
بنابراین اگر لگن شما آسیب دیده است و یکی از گزینه های درمانی شما تعویض مفصل لگن است توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
چه زمانی جراحی تعویض مفصل لگن مورد نیاز است؟

پروتز لگن
احتمالا اولین سوالی که برای شما ایجاد می شود این است که استفاده از این جراحی در چه زمان لازم است؟ تعویض مفصل لگن زمانی توسط بهترین متخصص ارتوپدی در تهران پیشنهاد می شود که به هر دلیلی تحرک لگن کاهش یافته باشد و حتی در زمان استراحت نیز درد داشته باشید.
شایع ترین دلایلی که منجر به بروز چنین شرایطی می شوند عبارت است از:
- اختلالاتی که سبب رشد غیرعادی استخوان می شوند.
- انسداد اسپوندیلیت
- شکستگی و در رفتگی لگن
- آرتروز سپتیک
- آرتریت روماتوئید
اقدامات قبل از جراحی لگن
در صورتی که شما یکی از کاندید های این جراحی باشید لازم است که قبل از عمل اقداماتی را انجام دهید. این اقدامات معمولا شامل برخی معاینات، آزمایش ها و عکس برداری می باشد. دلیل توصیه بر انجام این است که پزشک یک اطلاعات کلی از شرایط جسمی شما داشته باشد.
آزمایش هایی که شما باید انجام دهید شامل موارد زیر می باشد:
- از شش ها تصویربرداری رادیولوژی انجام می شود.
- موقعیت و وضعیت قلب را ارزیابی و مورد بررسی قرار می دهند.
- برای اندازه گیری اندازه سلول های قرمز خونی آزمایش خون گرفته می شود.
- برای تشخیص عفونت و یا بارداری آزمایش ادرار صورت می گیرد.
برخی از بیماری ها مثل دیابت جزو مواردی می باشد که بر روی روند درمان تاثیر گذار است. بنابراین لازم است که شما هرگونه بیماری یا حساسیتی را که دارید قبل از عمل به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین بخوانید: علت درد لگن در زنان از چه می باشد؟
نحوه عمل تعویض مفصل لگن

جراحی پروتز لگن
در طی انجام این جراحی، غضروف ها و استخوان هایی که صدمه دیده اند برداشته می شوند و اعضای مصنوعی به جای آن ها قرار می گیرد. به طور دقیق تر مراحل عمل به صورت زیر است:
قسمت اخر استخوان برداشته می شود و یک وسیله فلزی که در قسمت های اصلی تهی است به جای استخوان فمور جایگزین می شود. یک قسمت کروی به شکل فلزی یا سرامیکی در ناحیه بالای میله جای داده می شود. این وسیله کروی شکل برای سر آسیب دیده استخوان فمور، که از آن قسمت خارج شده است جایگذاری می شود. سطح غضروفی که صدمه دیده است برداشته می شود و با یک حفره دیگر جابه جا و جایگزین می شود.
برای انجام این کار از پیچ و چسب های مخصوصی که بتواند حفره را در محل خود نگه دارد استفاده می شود، زمانی که مراحل به اتمام رسید جراح اطمینان پیدا می کند که آیا موقعیت و حرکت مفصل به خوبی درست شده است یا نه.
پس از صحت از انجام کار، این قسمت با مواد تمیز کننده پاک می شود و بیمار به اتاق ریکاوری برده می شود. در این زمان پس از به هوش آمدن از مسکن های مخصوص برای آرام کردن بیمار استفاده می شود. معمولا لازم است که بین یک الی چهار روز بیمار در بیمارستات بستری شود تا در این زمان علائم اولیه او تحت کنترل باشد.
مراقبت های بعد از عمل تعویض مفصل لگن
یکی از مهم ترین قسمت های هر عمل جراحی مربوط به مراقبت های پس از آن می باشد، در صورتی که شما بعد از عمل نسبت به نکات توصیه شده عملکرد خوبی نداشته باشید، ممکن است تمامی نتایح مثبتی که انتظار دارید از بین برود و این گونه عمل شما بی فایده خواهد شد.
مراقبت های رایجی و مهمی که شما باید انجام دهید شامل موارد زیر می باشد:
- برداشتن گام های کوتاه
- عدم قرار دادن پاها بر روی هم
- خودداری از خم کردن مفصل ران هنگام انجام فعالیت ها
- دوری از وارد آمدن فشار به بخیه ها
- دوری از نشستن بر روی صندلی های کوتاه (البته در تکنیکهای جدید این امر برای بیماران مجاز است)
یکی دیگر از نکات مراقبتی مهم مربوط به بالا و پایین شدن از پله ها می باشد، بهترین کار این است که حداقل تا یک هفته این حرکت را نداشته باشید و پس از آن حتما از عصا یا واکر کمک بگیرید.
در نظر داشته باشید که این مراقبت ها بخش مهمی از روند جراحی و بهبودی شما می باشد که تاثیر زیادی در نتیجه جراحی دارد. خلاصه ای از آن ها شامل:
- به منظور پیشگیری از خارج شدن ایمپلنت مفصل از خم شدن به جلو در هنگام نشستن، از نشستن بر روی صندلی با ارتفاع کم و از فشار آوردن به مفصل خودداری نمایید.
- داروهایی که متخصص ارتوپدی تجویز می نمایید به صورت منظم و مرتب مصرف نمایید.
- استفاده از واکر و عصا ضروری خواهد بود.
آیا ماندگاری مفصل مصنوعی همیشگی است؟
این جراحی جزو موفقیت آمیز ترین عمل هایی است که برای انسان انجام می شود، طی تجربیات ما و با توجه سابقه چندین ساله و جراحی هایی که بر روی بیماران انجام داده ایم، مفصل مصنوعی که در لگن استفاده می شود بین 15 الی 20 سال برای بیمار ماندگاری دارد.
نکته ای که در خصوص این عمل وجود دارد این است که تبحر جراح اهمیت بیشتری نسبت به جنس و شرکت سازنده پروتز دارد. یعنی اگر شما بهترین مارک پروتز را تهیه نمایید اما عمل شما توسط پزشکی بی تجربه انجام شود، نتیجه مثبتی به دست نخواهد آمد.
عوارض تعویض مفصل لگن

عوارض تعویض مفصل لگن
یکی دیگر از سوالات رایجی که بسیار از ما پرسیده می شود مربوط به عوارض این جراحی می باشد، در حالت کلی تمامی جراحی هایی که در هر یک از بخش های بدن صورت می گیرد دارای عوارض می باشد. اما بخش عطیمی از آن ها مربوط به خود شما و روند کار جراح دارد. یعنی که اگر تمامی مراحل جراحی به خوبی انجام شود و شما نیز نکات مراقبتی را به خوبی انجام دهید قطعا نتیجه مثبتی به دست می آید.
با این حال عوارضی که برای این جراحی وجود دارد شامل موارد زیر است:
در رفتگی مفصل مصنوعی از محل جراحی شده: در برخی از این موارد بدون نیاز به عمل جراحی امکان ترمیم وجود دارد.
درد در ناحیه مفصل مصنوعی: ممکن است به دلایل مختلف مانند عفونت و یا لقی پروتز ایجاد شود.
ایجاد شدن لخته های خونی در محل جراحی: پزشک با تجویز دارو های رقیق کننده خون، می تواند از حرکت لخته در بدن جلوگیری کند.
عفونت در محل جراحی: عفونت های جزئی با مصرف آنتی بیوتیک قابل درمان است، اما در صورتی که عفونت عمقی باشد فقط با برداشتن پروتز می توان از انتشار آن جلوگیری کرد.
طول متفاوت پاها نسبت به هم: این مورد کاملا به مهارت جراح بستگی دارد، باید پروتز به نجوی جایگزین شود که احتلافی در قد پاها ایجاد نشود.
خرد شدن استخوان در اطراف مفصل: در صورتی که ضربه ای شدید به مفصل وارد شود ممکن است استخوان های اطراف محل جراحی خورد شوند.
کلام آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با تعویض مفصل لگن و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. در آخر اگر می خواهید اطلاعات جزئی تری به دست آورید و به طور مثال در مورد هزینه تعویض مفصل لگن سوال دارید، می توانید با کلینیک خانه درد تماس بگیرید تا یک مشاوره رایگان داشته باشید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.