جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات – کاربرد و نکات مربوط به قبل و بعد عمل
جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات جزو عمل های حساسی می باشد که برای کمر انجام می شود. به صورت کلی روند این جراحی به این صورت است که جراح برای کمک به پایداری و نگه داشتن ستون فقرات در بدن از پیچ و مهره استفاده می کند.
با توجه به حساست بالایی که این عمل دارد، سوال هایی متعددی در خصوص آن پرسیده می شود. از این رو تصمیم گرفتیم به جهت کمک به شما عزیزان در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد به صورت جامع و کامل در مورد جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات صحبت کنیم و تمامی سوالات شما در این زمینه را پاسخ دهیم.
از این رو اگر شما یا یکی از نزدیکانتان قصد انجام این جراحی را دارد و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد آن داشته باشید، توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
عمل فیوژن ستون فقرات چیست؟

جراحی فیوژن ستون فقرات
جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات یکی از عمل هایی که به جهت پایداری ستون فقرات مورد استفاده قرار می گیرد. در طی این عمل برای محکم کردن ستون فقرات از دو یه سه عدد مهره های خارجی استفاده می شود آن ها به یکدیگر متصل می شوند.
این عمل دارای تکنیک هایی است که به جهت بازسازی و تقلید از از روند طبیعی استخوان ها طراحی شده است، در طول این عمل جراحی ستون فقرات از یک ماده خارجی که حالتی همانند استخوان دارد برای فضای میان مهره های ستون فقرات استفاده می کند.
همچنین در اکثریت مواقع به دلیل محک نگه داشتن مهره ها در کنار یکدیگر و جلوگیری از لغزش مهره ها، از صفحات فلزی، پیچ ها و مهره ها استفاده می شود. این که دقیقا روند جراحی شما به چه صورت پیش برود وابسته به نظر جراح و نوع آسیب دیدگی شما می باشد و برای تمامی افراد یکسان نخواهد بود.
در صورتی که قصد انجام این عمل را دارید توصیه می کنیم نزد بهترین متخصص ستون فقرات در تهران مراجعه نمایید تا بهترین نتیجه را از عمل خود داشته باشید.
کاربرد های عمل فیوژن ستون فقرات
شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که تحت چه شرایطی جراح استفاده از این روش جراحی را توصیه می کند و ملزم به انجام آن هسیتد؟ عموما شایع ترین دلیلی که این جراحی برای افراد استفاده می شود این است که بیمار به دلایل مختلفی در ناحیه ستون فقرات دجار آسیب های شدید شده است.
در چنین شرایطی به جهت ثابت کردن ستون فقرات و جلوگیری از آسیب های بیشتر جراحی فیوژن انجام می شود. برای انجام این عمل لازم است که پزشک تصاویری واضح و کامل از نواحی داخلی ستون فقرات داشته باشد تا متنساب با وضعیت ستون فقرات روند جراجی پیش برود.
بنابراین متوجه شدیم که این عمل به جهت کاهش علائم های بیماری استفاده می شود. البته که این عمل موجب کاهش انعطاف و حرکت پذیری بخش های کمری می باشد و همین موضوع موجب کاهش مشکلات ستون فقرات می شود.
عموما بیماری هایی که برای آن ها می توان از جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات استفاده کرد شامل موارد زیر می باشد:
- تومور ها
- تنگی کانال نخاعی
- بیرون زدگی دیسک
- بیماری های تخریب کننده ی دیسک
- مهره های شکننده که ممکن است باعث آسیب به نخاع شوند
- اسکولیوسیز
- کایفوز
- ضعف ستون مهره ها یا عدم ثبات و پایداری در آن که به علت مشکلاتی چون تومور، عفونت و آرتروز ایجاد شده باشد
- اسپاندلیوسیز (ضایعهای که در آن یکی از مهرهها به داخل فضای نخاعی سُر می خورد و درد شدیدی ایجاد می کند)
حین انجام عمل جراحی فیوژن ستون فقرات

فیوژن کمر
برای انجام این جراحی و درمان کمر درد بیمار لازم است که شما تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرید. روش های جراحی که می توان برای عمل از آن ها استفاده کرد متعدد می باشد. این که جراح شما کدام یک از آن ها را انتخاب کند وابسته به محل مهره ای که باید جوش داده شود و علت اصلی عمل شما دارد.
اما عموما روند جراحی به شرح زیر می باشد:
ایجاد شکاف
به جهت دسترسی راحت جراح به محل جوش خوردن مهره های کمر، لازم است که یک شکاف ایجاد شود. وابسته به نیاز جراحی، شکاف ایجاد شده در یکی از این قسمت ها می باشد: گردن، کمر و مستقیم روی ستون فقرات، روی یک طرف ستون فقرات و یا روی شکم یا گلو تا بتواند از جلو به مهره مورد نظر دست پیدا کند.
آماده کردن گراف استخوانی
به بخشی که دو مهره از ستون فقرات را بهم جوش می دهد گرافت های استخوانی گفته می شود. برای تهیه این بخش از بانک استخوان یا از بدن خود بیمار و معمولاً از استخوان لگن وی گرفته می شوند.
در صورتی که نیاز باشد تا از بدن خود بیمار استفاده شود، جراح یک شکاف بر روی بالای استخوان لگن ایجاد می کند و قسمتی از آن را بر می دارد پس از آن شکاف ایجاد شده به کمک بخیه بسته می شود.
فیوژن
به جهت جوش دادن دائمی مهره های کمر، جراح از مواد گرافت استخوانی استفاده کرده و آن ها در میان مهره ها جایگزاری می کند. در برخی مواقع با توجه به وضعیت بیمار و به جهت ثبات بیشتر از از پلیت های فلزی، پیچ ها و میله ها نیز استفاده می شود.
البته در برخی موارد گروهی از جراحان از مواد مصنوعی هم به جای گرافت استخوان استفاده می کنند که مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. از مزایا آن می توان به افزایش رشد استخوان و تسریع در روند انجام فیوژن مهره ها اشاره کرد.
نکات لازم برای بعد از جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات

مراقبت های بعد از عمل فیوژن ستون فقرات
تا اینجا به خوبی با روند جراحی و جزئیات قبل از عمل به خوبی آشنا شدید. در اینجا قصد داریم به مواردی بپردازیم که به بعد از عمل جراحی مربوط می شود و به نوعی مراقبت های بعد از عمل ستون فقرات می باشند:
درد پس از عمل
طبیعی که پس از بیهوشی و تا چند وقت پس از عمل احساس درد داشته باشید، در این زمان مصرف مسکن های تجویز شده توسط توصیه می شود.
اما این نکته را در نظر داشته باشید که فقط باید دارو های تجویز شده را مصرف کنید، مسکن های ضد التهابی مانند آدویل و آلیو را بدون تجویز و تأیید پزشک مصرف نکنید زیرا از رشد استخوان جدید جلوگیری کرده و ممکن است باعث شکست عمل فیوژن شود.
یکی دیگر از کارهایی که به جهت تسکین درد می توانید انجام دهید این است که بر روی محل شکاف های زخم روزانه به مدت 15 الی 20 دقیقه یخ قرار دهید.
فعالیت هایی روزانه
- احتمالا تا چند روز پس از عمل جراحی شما برای انجام فعالیت های روزمره خود همانند استحمام و لباس پوشیدن به کمک احتیاج خواهید داشت.
- در خصوص چگونگی راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پله ها، لازم است تا مطابق با نظر و توصیه های پزشک پیش بروید، زیرا اون بهتر از شخصی به وضعیت بدنی شما آگاه است و قطعا بهترین راهنمایی را ارائه می دهد.
توصیه ما به شما این است که برای هر چهار ساعت یک بار حدود 5 الی 10 دقیقه راه بروید، به تدریج و با بهبودی می توانید این زمان را افزایش دهید.
مراقبت از زخم و استحمام
- حتما برای تمیز کردن زخم خود از پارچه های تمیز استفاده کنید تا دچار عفونت ستون فقرات نشوید.
- ترجیحا بهتر است تا دو روز بعد از عمل استحمام نکنید، اما در صورتی که قصد عمل داشتید باید روی زخم خود را بپوشانید و به آرامی بدن خود را شستوشو دهید.
- وجود برخی از ترشحات بر روی زخم طبیعی است، اما اگر ترشحات شما شدید (رنگ زرذ یا سبز) باشد و با بوی بد همراه باشد لازم است تا سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.
محدودیت ها
- تا 6 هفته از عمل جراحی فیوژن ستون فقرات باید از خم شدن، بلند کردن اشیا و چرخاندن کمر خود خودداری کنید.
- تا دو هفته پس از عمل نباید هیچ گونه جسمی که وزنی بیشتر از 2.5 کیلوگرم دارد را بلند کنید.
- برای حداقل 3 هفته از استعلام دخانیات و محصولاتی که حاوی نیکوتین می باشد خودداری کنید، زیرا در رشد استخوان شما اثرگذار است و می تواند مانع از نتیجه مناسب عمل باشد.
- تا زمانی که ستون فقرات شما بهبودی حداقلی را به دست نیاورده است باید از رانندگی کردن خودداری کنید، پس از تا یک ماه نهایت 45 دقیقه رانندگی کنید.
عوارض عمل فیوژن کمر

عوارض عمل فیوژن کمر
در خصوص عوارض نیز باید بیان کنیم معمولا این جراحی جزو عمل های بدون خطر می باشد، اما مانند هر عمل دیگری برخی عوارض جانبی برای آن وجود دارد. این موارد شامل:
- عفونت
- التیام کند زخم ها
- خونریزی
- لخته شدن خون
- آسیبدیدگی عروق خونی یا عصبها و ستون فقرات اطراف
- درد در ناحیه ای که گرافت استخوانی از آنجا برداشته شده است.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با جراحی فیوژن کمر و ستون فقرات آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.