درمان و کنترل بیماری میگرن
میگرن چیست و چگونه درمان می شود؟ در یک تعریف ساده میگرن نوعی بیماری عصبی است که با درد شدیدی در یک طرف سر همراه است. عموما این درد بین چند ساعت تا چند روز طول می کشد و ممکن است در کنار آن علائم دیگری نظیر: سرگیجه، حالت تهوع، حساسیت به نور، اختلال بینایی، سوزن سوزن شدن و … را تجربه کنید.
اما در خصوص سوال دوم که مربوط به درمان بیماری میگرن می باشد، به صورت کلی تاکنون درمانی قطعی برای این عارضه معرفی نشده است، اما روش هایی وجود دارد که می توان به کمک آن حملات میگرن را تا حد بسیار زیادی کنترل کرد و سبک زندگی راحت تری را پیش گرفت.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا در خصوص تمامی موضوعات مربوط به این بیماری، اعم از: علت، علائم و روش های درمانی موثر صحبت کنیم. بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان از این بیماری رنج می برد توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
علائم میگرن چیست؟

تفاوت میگرن یا سردرد
نشانه و علائم اصلی میگرن معمولا سردرد شدید در یک طرف سر است. این درد معمولاً به صورت یک احساس ضربان متوسط یا شدید است که هنگام حرکت بدتر می شود و شما را از انجام فعالیت های عادی باز می دارد. البته در برخی موارد، درد می تواند در هر دو طرف سر شما ایجاد شود و ممکن است حتی صورت یا گردن شما را تحت تاثیر قرار دهد که در این صورت باید نزد فوق تخصص درد مراجعه نمایید.
علائم دیگری که معمولاً با میگرن همراه است عبارت است از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- افزایش حساسیت به نور و صدا، به همین دلیل است که بسیاری از افراد مبتلا به میگرن می خواهند در یک اتاق ساکت و تاریک استراحت کنند.
- برخی از افراد گاهی اوقات علائم دیگری را تجربه می کنند که معمولا شامل موارد زیر می باشد:
- تعریق
- تمرکز ضعیف
- احساس خیلی گرم یا خیلی سرد
- درد شکم
- اسهال
البته همه افراد مبتلا به میگرن این علائم اضافی را تجربه نمی کنند و برخی افراد ممکن است تنها همان عالم اصلی که سردرد می باشد را داشته باشند.
همچنین در بیشتر موارد علائم میگرن معمولا بین چهار ساعت تا سه روز طول می کشد، اگرچه ممکن است تا یک هفته بعد از آن احساس خستگی شدید کنید.
علائم اورا
حدود یک نفر از هر سه نفر مبتلا به میگرن، قبل از میگرن، علائم هشدار دهنده موقتی به نام اورا دارند. این علائم شامل موارد زیر می شود:
- مشکلات بینایی، مانند دیدن چراغ های چشمک زن، الگوهای زیگزاگ یا نقاط کور
- بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن، که معمولاً از یک دست شروع می شود و به تدریج به سمت بالا و صورت شما می رسد.
- احساس سرگیجه یا عدم تعادل
- مشکل در صحبت کردن
- از دست دادن هوشیاری
علائم هاله یا همان اورا معمولاً در طول حدود پنج دقیقه ایجاد می شود و تا یک ساعت ادامه می یابد. این که شما چه مقدار از این علائم را داشته باشید کاملا متفاوت است و وابسته به میزان بیماری هر فرد، در میان اشخیص متفاوت است.
در صورتی که شما هر یک از علائم بالا را داشته باشید لازم است که برای درمان نزد متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید تا با بررسی وضعیت شما، بهترین روش درمان بیماری میگرن ارائه شود.
دلایل مختلف مبتلا شده به میگرن

علت بیماری میگرن
بسیاری از پزشکان دلایل ابتلا به میگرن را مربوط به چندین عامل می دانند که شامل: عوامل هورمونی، عاطفی، فیزیکی، غذایی، محیطی و دارویی پیشنهاد شده است.
با توجه به متنوع بودن این دلایل، تشخیص این که علت میگرن شما دقیقا کدام یک از آن ها می باشد کمی دشوار است. در ادامه تمامی این موارد را برای شما آورده ایم:
تغییرات هورمونی
برخی از زنان در حوالی دوره قاعدگی خود دچار میگرن می شوند که احتمالاً به دلیل تغییرات در سطح هورمون هایی مانند استروژن در این زمان است.
این نوع میگرن ها معمولا بین دو روز قبل از شروع قاعدگی تا سه روز بعد از آن رخ می دهند. به افرادی که تنها در این زمان میگرن را تجربه می کنند، گفته می شود که دارای میگرن قاعدگی خالص هستند.
عموما برای این دسته از افراد پس از رسیدن به یائسگی و تمام شدن دوران قاعدگی، علائم میگرن به پایان می رسد. اما همیشه این طور نیست و برای گروه اندکی دیگر با شروع یائسگی وضعیت میگرن آن ها بدتر می شود.
در ادامه انواع دلایل را به صورت دسته بندی شده برای شما آورده ایم:
دلایل عاطفی:
- فشار
- اضطراب
- تنش
- شوکه شدن
- افسردگی
- هیجان
دلایل فیزیکی:
- خستگی
- خواب بی کیفیت
- شیف کاری زیاد
- وضعیت بدنی ضعیف
- کشش گردن یا شانه
- قند خون پایین
- تحرک ورزشی زیاد، اگر به آن عادت ندارید
دلایل غذایی:
- جا انداختن وعده های غذایی
- کم آبی بدن
- الکل
- افزودنی های غذایی صنعتی
- محصولات کافئین مانند چای و قهوه
- غذاهای خاص مانند شکلات، مرکبات و پنیر
دلایل محیطی:
- چراغ های روشن یا نور شدید و مستقیم
- سوسو زدن صفحه نمایش مانند تلویزیون یا صفحه نمایش کامپیوتر
- سیگار کشیدن (یا قرار گرفتن در اتاق های دودی)
- سر و صدا های بلند
- تغییرات آب و هوا، مانند تغییر در رطوبت یا دمای بسیار سرد
- قرار گرفتن در فضای خفه کننده
درمان بیماری میگرن چیست؟

درمان بیماری میگرن
در همین ابتدا بیان کنیم که هیچ درمان قطعی و صد در صدی برای این بیماری معرفی نشده است؛ اما به کمک روش هایی که در ادامه معرفی می کنیم شما می توانید حمله ها و علائم این بیماری را تا حد زیادی کنترل کنید.
البته در صورتی که میگرن شما از نوع شدید باشد و سردرد های مزمن به سراغ شما بیاید، معمولا در این شرایط دارو های خوراکی نتیجه بخش نمی باشد و باید از تزریق آمپول به عضلات سر که با سوزن های انسولین انجام می شود استفاده کنید.
البته اثرات کامل این آمپول ها معمولا تا دو هفته پس از تزریق ظاهر می شود، اما خوشبختانه نتایج آن برای 12 الی 16 هفته برای شما باقی می ماند.
همچنین خواندن مقاله آیا سر درد عصبی قابل درمان است؟ را به شما پیشنهاد می کنیم.
خنک کردن
به جهت کم شدن میزان درد می توانید یک کیسه یخ را بر روی پیشانی، گردن یا پوست سر خود قرار دهید. دلیلی علمی پشت این روش قرار ندارد، اما طی تجربیات اکثر بیماران، استفاده از یخ تاثیر بسیاری در کمتر شدن درد دارد. البته اگر نمی توانید سرمای یخ را تحمل کنید می توانید از یک پارچه خیس شده در آب سرد استفاده کنید.
کافئین
در قهوه و برخی از نوشیدنی ها مواد کافیئی قرار دارد که موجب کمتر شدن درد شما می شود، البته این مورد زمانی نتیجه بخش است که سردرد های شما خفیف باشد. همچنین این ماده می تواند به جذب سریع برخی از دارو های میگرنی دیگر کمک کننده باشد.
البته این مورد را هم در نظر داشته باشید که شما نباید در مصرف این دارو زیاده روی کنید زیرا ممکن است خستگی و سردرد بیشتر برایتان ایجاد شود.
قرار گرفتن در محیط های ساکت و کم نور
همان طور که در مطالب بالا اشاره کردیم برای اکثر بیماران میگرنی، نور شدید و صدا بسیار ازار دهنده است و می تواند وضعیت آن ها را بدتر کند، به همین دلیل افراد مبتلا به میگرن باید همراه تلاش کنند تا خود را در چنین وضعیت هایی قرار ندهند.
ورزش
البته که زمانی که حملات میگرنی به سراغ شما می آید، ورزش کردن نه تنها مفید نمی باشد بلکه می تواند وضعیت شما را بدتر کند. اما در سایر زمان ها داشتن یک روتین ورزشی مناسب می تواند به جهت پیشگیری از درد برای شما موثر باشد.
خواب مناسب
بسیار مهم است که افراد مبتلا به این بیماری خواب مناسبی داشته باشند، داشتن خواب کوتاه یا حتی خواب های طولانی می تواند سبب بروز درد و کاهش آستانه تحمل فرد شود. بنابراین بهترین کار این است که در طول شبانه 7 الی 8 ساعت خواب در زمانی درست داشته باشند.
مدریت محرک ها
در بالا در خصوص تمامی محرک ها یا همان دلایل بروز میگرن صحبت کردیم، شما باید تشخیص بدهید که چه دلیلی وضعیت شما را بدتر می کند و با شناسایی آن نسبت به کنترل اقدام کنید.
دقت داشته باشید که بسیار مهم است که دلایل سردرد های خود را شناسایی کنید زیرا در این صورت بهتر می توانید وضعیت را کنترل کنید.
منیزیم
این ماده بیشتر در سبزیجات دارای برگ تیره، دانه های کامل و آجیل پیدا می شود. البته زمانی که درد به سراغ شما می آید مصرف این مواد تاثیری ندارد. اما در سایر زمان ها می تواند برای پیشگیری استفاده شود.
آیا جراحی برای درمان بیماری میگرن تاثیری دارد؟

جراحی برای میگرن
استفاده از روش جراحی برای درمان بیماری میگرن تاکنون توسط سازمام غذا و دارو تایید نشده است. اما برخی از پزشکان در این زمنیه آموزش دیده اند و با گذراندن دوره های خاص می توانند از این روش استفاده کنند.
معمولا در طی روند جراحی، جراح با قرار دادن الکترود هایی در زیر پوست، عصب هایی مثل اعصاب پس سری، عمق مغز، واگ و گانگلیونی را پوشش می دهد. این درمان تا به حال در کنترل سر درد های میگرنی موفق بوده است.
اما بازهم بهتر است که تحقیقات کامل در این زمینه انجام بدهید و با مشورت کامل با پزشکان متخصص در صورت ضرورت به سراغ آن بروید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با علت، علائم و درمان بیماری میگرن آشنا نماییم. دقت داشته باشید که معمولا این بیماری به این صورت است که برخی از روش های درمان برای فردی نتیجه بخش است و برای افرای دیگر بی تاثیر. بنابراین لازم است تا شما انواع روش های درمانی را بررسی نمایید تا بتوانید بهترین آن ها را شناسایی کنید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال یا تجربه ای در این خصوص که برای سایرین مفید است در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.