درمان قطعی سندروم تونل کارپال
سندروم تونل کارپال به شرایطی گفته می شود که طی آن عصب مچ دست تحت فشار قرار می گیرد، این فشردگی موجب می شود تا شما علائمی مثل درد، سوزش، بی حسی و گزگز داشته باشید؛ این سندروم بیشتر در زنان و سنین 40 الی 60 سال دیده می شود. در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم بررسی نماییم که درمان قطعی سندروم تونل کارپال چیست و چگونه می توان علائم این بیماری را کنترل کرد.
بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این بیماری دچار شده است و به دنبال یک روش درمانی قطعی برای آن هستید، توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
سندروم تونل کارپال چیست؟
تونل کارپال نام تونلی است که در مچ دست قرار دارد، استخوان های مچ دست به نوعی طراحی شده اند کخ فضای نیم دایره مانندی ایجاد می شود و اطراف و ستون این کانال را تشکیل می دهند. نوار های محکمی از بافت هایی معروف به رباط عرضی کارپال سقف این کانال را تشکیل می دهند.
تاندون هایی که شما برای خم کردن انگشتان خود از آن ها استفاده می کنید از تونل کارپال می گذرد و همینطور عصب های مدیانی شما که مسئول احساسات هستند و ماهیچهها را در دست و انگشتان شست شما کنترل می کنند؛ تمامی آن ها از این کانال می گذرند. در صورتی که این عصب ها تحت فشار باشند و فشرده شوند، علائم این بیماری بروز پیدا می کند که در این شرایط باید نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه نمایید.
علل بروز سندروم تونل کارپال
شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که چیزی موجب می شود تا افراد به این بیماری دچار شوند؟ به صورت کلی هر عاملی که سبب کم تر شدن فضای میانی و افزایش فشار تونل کارپال شود این بیماری ایجاد می شود.
از رایج ترین دلایلی که منجر به بروز این بیماری می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کوچک شدن تونل کارپال: در برخی از افراد تونل کارپال دستشان به صورت طبیعی از بقیه کوچک تر است، این موضوع سبب می شود زمانی که عصب دست آن ها تحت فشار قرار گرفت احتمال بروز بیماری بیشتر باشد.
سن: با بالا رفتن سن خطر ابتلا به سندورم تونل کارپال افزایش می یابد، بیشترین افرادی که به این بیماری مبتلا هستند بالای 30 سال دارند.
وزن: در صورتی که شما اضافه وزن زیادی داشته باشید بیشتر در معرض این بیماری قرار دارید.
جنسیت: به صورت کلی زنان سه برابر بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند، این موضوع می تواند به این دلیل باشد که تونل کارپال در زنان به صورت طبیعی از مردان کوچک تر است.
آسیب ها: در صورتی که سابقه آسیب دیدگی در ناحیه مچ دست را دارید (به طور مثال شکستگی یا ضرب دیدگی) احتمال این که به این بیماری دچار شوید بیشتر است.
وضعیت سلامت: در صورتی که شما بیماری های زمینه ای نظیر دیابت، روماتیسم مفصلی و کم کاری تیروئید داشته باشید احتمال بروز این آسیب برایتان بیشتر است.
علاوه بر این موارد تغییرات هورمونی نیز می توانند سبب بروز بیماری باشند، در زنان در دوران بارداری یا در اوایل دوران یائسگی این خطر بیشتر است.
علائم سندروم تونل کارپال
رایج ترین علائم این بیماری به شرح زیر است:
- احساس سوزش
- بی حسی در دستان
- درد در ناحیه مچ و دست، که این درد تا ساعد، بازو و شانه شما پیش میرود.
- ضعف
در چنین شرایطی اگر مچ دستتان را جرکت دهید و یا در حالت قرار گرفتن آن تغییری ایجاد دهید احتمالا علائم شما کم تر می شود.
دقت داشته باشید که این بیماری می تواند هر دو دست شما را درگیر کند، در طی این عارضه شکل دست شما نرمال است و در ظاهر مشکلی دیده نمی شود، اما علائم مربوط به درون دست می باشد.
احتمالا در ابتدا علائم بسیار خفیف هستند، اما به ندرت شدید می شوند و در هر زمانی آن ها را احساس می کنید. با این حال طی تجربیات ما سندورم تونل کارپال بیشتر در شب دیده می شود و گاهی علائم آن به حدی تشدید می شود که از خواب بیدار می شوید.
بیشترین علائم این بیماری مربوط به انگشت شست می باشد، به این صورت که هنگام گرفتن یا بلند کردن اشیا به سختی می توانید این کار را بکنید و با ضعف روبرو می شوید. به مرور زمان ماهیچه های شما ضعیف تر می شود و ممکن است اعصاب مدیانی به طور کامل آسیب ببینند.
درمان قطعی سندروم تونل کارپال چیست؟
چندین روش درمانی برای این عارضه وجود دارد که با توجه به وضعیتی که دارد پزشک یکی از آن ها را انتخاب می کند، به طور کلی قطعی ترین روش درمانی که وجود دارد جراحی است، اما گاهی ممکن است بتوانید از طریق سایر روش های درمانی به درمان خود کمک کنید.
خصوصا اگر در مراحل اولیه بیماری باشید و علائم شما خفیف باشد راحت تر می توانید از این روش ها استفاده کنید.
اسپیلنت های مچ برای سندروم تونل کارپال
به کمک این اسپیلنت ها مچ دست شما در وضعیت ثابت قرار می گیرد و به این طریق از وارد شدن فشار به روی عصب جلوگیری می شود، اگرچه یک روش درمانی قطعی نمی باشد اما می تواند تا حد زیادی علائم شما را کاهش دهد.
معمولا توصیه ما به بیماران این است که برای یک ماه از اسپیلنت ها استفاده کنند، حتی اگر فقط شبانه روز آن ها را ببندید نیز کافی است.
همچنین بخوانید: درمان رگ به رگ شدن مچ دست
دارو ها
دارو هایی که برای درمان این بیماری تجویز می شوند شامل:
- دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن به جهت تسکین درد
- تزریق مستقیم استروئید در تونل کارپال دست، البته معمولا تا دو روز بعد از تزریق درد بسیاری خواهید داشت، اما پس از گذشت این مدت علائم شما بهبود می یابد. حتی در برخی بیماران دیده شده است که تا یک سال علائم آن ها برگشت نداشته است.
فیزیوتراپی
در فیزیوتراپی با انجام ورزش های خاص مچ دست شما تقویت خواهد شد، درمان هایی که در کنار فیزیوتراپی برای شما تجویز می شوند و به نوعی مکمل هستند بسیار است، برخی از آن ها شامل: ماساژ، یوگا، اولتراسوند، درمان دستی کایروپراکتیک و طب سوزنی می باشند.
ورزش درمانی
ما خیلی در خصوص این روش مطمئن نیستیم زیرا تاکنون ثابت نشده است که آیا این روش می تواند برای این بیماری موثر باشد یا نه، اما برخی از بیماران این تجربه داشته اند که با ورزش های مخصوص علائم در آن ها کمتر شده است. به طور کلی ممکن است ورزش هایی که برای نرم کردن عصب و تاندون استفاده می شود برای شما مفید باشد.
جراحی
در صورتی که علائم شما بسیار جدی و حاد باشد، احتمالا سایر روش های درمانی برایتان نتیجه نخواهد داشت و لازم است تا از جراحی استفاده شود، خوشبختانه در بیشتر موارد جراحی علائم بیماری را به طور کامل از بین می رود و می توان گفت درمان قطعی سندروم تونل کارپال جراحی است.
معمولا روش جراحی که برای این بیماری استفاده می شود به کمک آرتروسکوپی است، این روش عوارض بعد از عمل را کاهش می دهد و روند بهبودی سریع تر می شود.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با درمان قطعی سندروم تونل کارپال آشنا نماییم. در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که اگر شما سریعا و هنگام مشاهده علائم اولیه برای درما اقدام کنید، قطعا با استفاده از روش های ساده تر نیز می توانید روند درمان را پیش بگیرید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با این بیماری، علائم، علت و روش های درمان آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.