علت در رفتگی لگن چیست؟
در رفتگی لگن عارضه ای است که برخی از افراد به دلایل مختلف به آن دچار می شوند. مفصل لگن جزو بزرگترین مفاصل در بدن است که امکان تحمل وزن و انجام حرکات های مختلف را برای فرد فراهم می کند. بنابراین در صورت بروز هر گونه آسیب در این بخش مشکلات بسیاری برای فرد ایجاد می شود.
به دلیل پایداری بالایی که در این مفصل وجود دارد، بسیار کم دیده می شود که افراد به در رفتگی لگن دچار شوند و معمولا زمانی این اتفاق رخ می دهد که ضربه ای شدید به این بخش وارد شود.
در طی صدماتی که به لگن وارد می شود، مفصل ممکن است به سمت عقب یا جلو به در رفتگی دچار شود. البته در اکثریت مواقع یعنی 70 الی 80 درصد، در رفتگی موجب می شود تا مفصل لگن به سمت عقب کشیده شود.
طی تجربیات ما بیشترین افرادی که به مشکلات لگن و در رفتگی دچار می شوند ورزشکاران هستند، پس از آن بارز ترین دلیل بروز این اتفاق مربوط به تصادفات جاده ای می باشد. در هر دوی این موارد آسیب های ناگهانی به لگن وارد می شود که در نهایت موجب در رفتگی می شود.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا با جزئیات بیشتری این عارضه را بررسی کنیم و ببینیم که علت و علائم آن چیست و در صورت بروز چگونه می توان آن را درمان کرد.
علائم و نشانه های در رفتگی لگن

در رفتگی لگن
رایج ترین علائمی که می تواند مربوط به در رفتگی مفصل لگن باید شامل موارد زیر می باشد:
- ایجاد مشکل در راه رفتن یا وارد شدن فشار زیاد به زانو
- ضعف در مفصل لگن آسیب دیده
- کوتاه به نظر رسیدن، چرخش لگن به داخل و نزدیک بودن آن به پای مقابل در موارد در رفتگی به سمت عقب
- درد شدید که ممکن است به پاها و زانو کشیده شده یا درد کمر به دنبال زمین خوردن یا وارد شدن فشار زیاد
- کاهش توانایی حرکت دادن لگن
- بی حسی یا احساس سوزش در پاها که می تواند باعث درگیر شدن عصب در موارد در رفتگی شود
زمانی که فرد به آسیب های شدید و ناگهانی در قسمت لگن دچار می شود، لازم است که ضربان قلب او نیز بررسی شود و تحت کنترل باشد، زیرا چرخش خون ممکن است به دلیل آسیب های وارد شده دچار اختلال شده باشد.
همچنین باید وضعیت چرخش خون نیز مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا ممکن است لگن به نکروز ناشی از کم خونی دچار شده باشد که در این شرایط وضعیت بسیار متفاوت می باشد.
بنابراین اگر دچار آسیب دیدگی شده اید و هر یک از علائم بالا را در خود احساس کردید، لازم است که سریعا برای تشخیص و درمان نزد فوق تخصص ارتوپدی مراجعه نمایید تا عکس برداری های مورد نیاز نوشته شود و وضعیت لگن شما به طور تخصصی بررسی شود.
علت در رفتن لگن چیست؟

در رفتگی لگن در بزرگسالان
دلایل متنوعی می توانند موجب بروز این آسیب شوند، اما آنچه که مشخص است این می باشد که اگر در هر حادثه ای آسیبی شدید به لگن وارد شود شاهد بروز این آسیب هستیم. به طور مثال ممکن است شما از نردبان بیفتید و طی این موضوع آسیبی شدید به لگن وارد شود.
همچنین افرادی که در گذشته جراحی تعویض مفصل لگن را انجام داده اند، بیشتر از سایر افراد در معرض بروز این آسیب قرار دارند. برخی از عومل دیگر که در بروز این آسیب تاثیر دارد عبارت است از:
- تلاش برای ایستادن از روی صندلی کوتاه
- انداختن پاها بر روی هم
- خم شدن زیاد مفصل
- خوابیدن به پهلوها
اما لازم به ذکر است که علت در رفتگی لگن در کودکان متفاوت است، در مورد کودکان ممکن است این موضوع به دلیل شرایط مادرزادی رخ داده باشد. بنابراین اگر کودک شما به این عارضه دچار است باید به صورت تخصصی تر و نزد متخصصین اطفال به دنبال علت و درمان باشید.
همچنین بخوانید: علت درد لگن در زنان از چه می باشد؟
عوارض در رفتگی مفصل لگن

عوارض در رفتگی لگن
اگر بلافاصله پس از آسیب دیدگی شما برای درمان اقدام کنید و روند درمان به خوبی انجام شود، به ندرت ممکن است عوارضی در پی داشته باشید، اما به صورت کلی مهم ترین عوارض این عارضه عبارت است از:
- سیاه شدن سر استخوان ران پس از در رفتگی
اگر میزان آسیب زیاد باشد و در طی آسیب دیدکی، صدمات به رگ های خونی سر استخوان ران نیز وارد شود، بیمار به نکروز یا سیاه شدن سر استخوان ران دچار می شود.
همچنین هرچه قدر مدت زمان بین در رفتگی و جا انداختن مفصل لگن طولانی شود، احتمال بروز این عارضه افزایش می یابد که تنها از طریق رادیوگرافی و ام آر آی قابل تشخیص می باشد. این عارضه در صورت عدم درمان می تواند موجب ابتلا به استئوآرتریت مفصل لگن شود.
- آسیب دیدگی غضروف مفصلی سر استخوان ران پس از دررفتگی مفصل لگن
- ساییدگی مفصل لگن
- تشکیل استخوان های اضافه در اطراف مفصل لگن که پزشک متخصص از طریق جراحی آن ها را خارج می کند.
- آسیب دیدگی عصب سیاتیک به دنبال دررفتگی خلفی مفصل لگن
درمان دررفتگی مفصل ران

عمل در رفتگی لگن
بسیار مهم است که تا شش ساعت پس از بروز آسیب دیدگی اقدامات لازم جهت درمان در رفتگی لگن را انجام دهید تا از بروز عوارض های دائمی و بدتر جلوگیری شود. در صورتی که شکستگی رخ نداده باشد این امکان وجود دارد که از درمان های اولیه مثل جااندازی بسته و ایجاد فشار جهت بازگشت لگن در محل لگن استفاده شود.
در بیشتر موارد استفاده از این روش نتیجه بخش است، اما اگر به هر دلیلی نتیجه موثر ایجاد نشود ریداکشن باز و جراحی تثبیت داخلی انجام می شود که با برداشت بافت و یا اجزای استخوان و در نهایت، تغییر پوزیشن استخوان ها همراه می باشد.
همچنین اگر فرد تاکنون عمل تعویض مفصل زانو را انجام داده باشد، لازم است تا به طور مچدد تعویض پروتز انجام شود.
Closed Reduction
در طی این روش استخوان پشت ران به داخل سوکت منتقل می شود، این کار با چرخش پا و جرکت دادن ران در زاویه های مختلف انجام می شود. اگر امکام چنین کاری برای بیمار وجود نداشته باشد جراح روش دیگری را انتخاب می کند.
Open Reduction
این روش جراحی با بیهوشی انجام می شود و طی آن استخوان را به محل اصلی خود بازگردانده می شود. برای انجام این کار برشی در مفصل ران ایجاد می شود تا جراح دید بهتری داشته باشد و امکان ترمیم ناحیه مورد نظر وجود داشته باشد.
در کل برای درمان در رفتگی مفصل لگن معمولا جراحی انجام می شود، اما این که کدام یک از روش های جراحی انتخاب شود و دوران نقاهت پس از آن به چه صورت باشد، وابسته به این است که میزان آسیب دیدگی تا چه اندازه می باشد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را علت، علائم و درمان در رفتگی لگن آشنا نماییم. در آخر در نظر داشته باشید که اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار شده است، لازم است که قبل از ایجاد هرگونه عوارض برای تشخیص و درمان های تخصصی نزد دکتر مراجعه نمایید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با این عارضه آشنا نماییم، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.