رباط صلیبی قدامی چیست؟
رباط صلیبی قدامی یکی از اجزای زانو می باشد که دقیقا در وسطی آن قرار گرفته است و جزو مهم ترین قسمت ها می باشد. از مهم ترین وظایف این رباط می توان به تثبیت مفصل زانو اشاره کرد.
به صورت کلی رباط ها بافت های محکمی هستند که می توانند دو استخوان را به یکدیگر متصل کنند، رباط صلیبی قدامی نیز استخوان ران به استخوان های ساق پا متصل می کند و به این طریق از حرکت رو به جلوی این استخوان جلوگیری می شود.
شایع ترین صدماتی که موجب آسیب دیدگی این رباط می باشد ورزش است، زیرا در ورزش معمولا ضربه یا توقف های ناگهانی بسیار ایجاد می شود و به این طریق این رباط دچار آسیب می شود.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا با جزئیات بیشتری این رباط زانو را بررسی نماییم و ببینیم که علت و علائم آسیب دیدگی آن چیست و در صورت بروز آسیب چگونه می توان آن را درمان کرد. بنابراین اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در خصوص این بخش هستید تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
آناتومی زانو از نمای جلو
به جهت آشنایی بیشتر شما با رباط صلیبی زانو لازم است که در ابتدا شما را با آناتومی زانو آشنا کنیم. برای تشکیل شدن مفصل زانو سه استخوان در کنار یکدیگر قرار می گیرد که عبارتند از: استخوان ران (فمور)، استخوان ساق (درشت نی یا تیبیا) و کاسه زانو (کشکک یا پاتلا).
تمامی این استخوان ها به کمک رباط ها به هم متصل می شوند، در زانو چهار رباط اصلی وجود دارد که تمامی آن ها همانند طنابی محکم عمل می کنند و به این طریق استخوان ها و زانو در کنار هم ثابت می شوند.
رباط های جانبی
این رباط ها جوانب یا همان طرفین زانو قرار دارند، رباط جانبی داخلی در درون زانو و رباط جانبی خارحی در بیرون قرار دارد. به کمک این رباط ها حرکات جانبی زانو کنترل می شود و مانع از حرکات اضافی خواهد شد.
رباط های صلیبی
این رباط ها در بخش درونی مفصل زانو قرار دارند، رباط صلیبی قدامی در جلو و رباط صلیبی خلفی در عقب قرار دارد که همانند ضربدر یکدیگر را قطع می کنند. در حقیقت رباط های صلیبی حرکات زانو را به جلو و عقب کنترل می کنند، این رباط ها مانع از بیرون لغزیدن استخوان درست نی و بیرون زدن آن نسبت به استخوان ران می شود و این گونه پایداری زانو افزایش می یابد.
پارگی رباط صلیبی قدامی
در بالا در خصوص این رباط توضیح دادیم، در این جا اشاره می کنیم که یکی از بارز ترین مشکلاتی که برای این رباط ایجاد می شود پارگی آن است، در صورتی که شما به پارگی رباط صلیبی قدامی دچار شوید لازم است که با کوچکترین علائم و درد حتما نزد فوق تخصص زانو در تهران مراجعه نمایید؛ زیرا در صورت بروز آسیب در این بخش تمامی عملکرد زانوی شما مختل می شود.
بیشترین افرادی که در معرض پارگی رباط زانو قرار دارند ورزشکاران هستند، البته این مورد را هم باید توجه داشته باشید که تقریبا نصف بیشتر آسیب های رباط قدامی به خاطر آسیب های دیگری می باشد که به ساختار زانو شما وارد شده است. آسیب هایی همچون آسیب دیدگی غضروف مفصلی زانو.
زمانی که شما به هر دلیلی به پارگی رباط صلیبی دچار می شوید، قادر نخواهید بود که فعالیت های روزانه خود را همانند قبل انجام دهید و احتمالا در اکثریت مواقع برای درمان به جراحی احتیاج است.
به طورکلی شدت و درجات آسیب رباط صلیبی جلویی (قدامی) شامل:
- درجه ۱: پارگی خفیف است. ناپایداری وجود ندارد و میزان خونریزی پایین است.
- درجه۲: خونریزی وجود دارد و پارگی ناقص است. به دلیل پارگی ناقص تاحدودی بی ثباتی وجود دارد.
- درجه ۳: از هم گسیختگی فیبرها کامل است (پارگی کامل).
علت آسیب دیدگی رباط صلیبی زانو
دلایل متنوعی ممکن است منجر به بروز این آسیب در فرد شوند، با توجه به این که زانو جزو مهم ترین قسمت های بدن است و در هر فعالتی عمکلرد واضحی دارد، بنابراین خطر آسیب دیدگی آن بالا است.
از جمله رایج ترین دلایلی که منجر به آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی در زانو می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر ناگهانی به خاطر توقف ناگهانی
- کم کردن سرعت در حین دویدن
- فرود اشتباهی از یک پرش
- تصادف و برخورد مستقیم دو نفر( مسابقات فوتبال)
در صورتی که به پارگی رباط صلیبی زانو دچار شوید، احساس اولیه که متوجه آن می شوید این است که زیر پایتان خالی می شود. پس از آن بعد از گذشت چند ساعت متوجه درد و کبودی در ناحیه آسیب دیده می شوید، اینجا زمانی است که شما باید حتما نزد پزشک متخصص مراجعه نمایید تا وضعیتتان بدتر نشده است.
همچنین در صورتی که به آسیب های ورزشی متعددی دچار می شوید توصیه می کنیم مقاله پیشگیری از آسیب های ورزشی را مطالعه نمایید.
علائم و نشانه های پارگی رباط صلیبی
شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که علائم اصلی پارگی این رباط چیست؟ ما در بالا به درد و کبودی اشاره کردیم، اما این مورد جزو نشانه های ثابتی است که برای بیشتر آسیب های زانو ایجاد می شود. بنابراین ممکن است تشخیص برای شما کمی سخت باشد.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر به علائم پارگی و آسیب دیدگی این رباط اشاره کنیم می توان موارد زیر را نام برد:
- عدم توانایی تحمل وزن بدن و احساس بیثباتی در زانو
- تورم و قرمزی شدید در ناحیۀ آسیبدیده
- درد شدید و عدم توانایی در ادامه دادن مسیر حرکت
- از دست دادن دامنۀ حرکتی
همچنین اگر بازهم با توجه به موارد بالا نمی توانید تشخیص دهید که به این آسیب دچار شده اید یا نه، بهترین کار این است که بلافاصله پس از ضربه و آسیب نزد پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با معاینه بالینی و خم کردن زانو، میزان حرکت استخوان های ران و ساق پا را بررسی می کند و در صورت آسیب متوجه آن خواهد شد.
البته به جهت تشخیص دقیق تر احتمالا از شما خواسته می شود تا برخی عکس برداری ها را انجام دهید، که در این صورت شدت پارگی نیز به طور دقیق مشخص می شود.
جراحی رباط صلیبی قدامی زانو
همان طور که در مطالب بالا اشاره کردیم، بهترین روش درمانی که برای این آسیب وجود دارد جراحی می باشد، خصوصا اگر رباط صلیبی زانو شما پاره شده باشد، عمل رباط صلیبی تنها گزینه ای است که می توانید از آن استفاده کنید.
این جراحی را هم می توان به کمک دستگاه آرتروسکوپ با برش های کوچک انجام داد و هم از جراحی پیوند کمک گرفت. عموما در بیشتر موارد روش آرتروسکوپی زانو مورد استفاده قرار می گیرد، از مزایا استفاده از این روش می توان به درد کمتر بعد از عمل و دروان نقاهت کوتاه تر اشاره کرد.
البته در برخی مواقع ممکن است زانوی شما التهاب داشته باشد، در چنین شرایطی لازم است که در ابتدا صیر کرد تا میزان التهاب کم شود و پس از آن عمل جراحی را انجام داد.
در صورتی که احتیاج به پیوند باشد، این پیوند همانند داربست برای ایجاد رباط جدید عمل خواهد کرد، برای این عمل معمولا از ناندون های کشکک زانو کمک گرفته می شود. البته گزینه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که تنها بنابر تشخیص جراح مشخص می شود.
مدت زمان بهبودی پس از جراحی رباط زانو
اگر جراحی برای شما استفاده شده باشد، پس از عمل برای رسیدن به روند بهبود بین 6 تا 9 ماه زمان احتیاج است. این مورد را باید در نظر داشته باشید که بهبودی برای شما به تدریح اتفاق خواهد افتاد.
معمولا در سه هفته اول تمرکز بر روی افزایش دامنه حرکتی زانو می شود، رباط جدید برای بهبود به زمان احتیاج دارد و نباید توقع پیشرفت ناگهانی داشته باشید.
شما پس از سه هفته می توانید راه رفتن را شروع کنید، اما اگر اهل ورزش هستید باید این مورد را به خاطر بسپارید که زمان زیادی لازم است تا شما بتوانید همانند قبل به زانوی خود فشار بیاورید.
در صورتی که نیاز است سریعا ورزش خود را از سر بگیرید، پیشنهاد ما به شما این است که از فیزیوتراپی استفاده کنید، در فیزیوتراپی تمریناتی به شما آموزش داده می شود که به کمک آن ها زانوی شما تقویت می شود و قدرت عملکرد بهتری به دست خواهید آورد.
نتیجه گیری
در این مقاله شما را با رباط صلیبی قدامی زانو آشنا کردیم، در آخر این موضوع را داشته باشید که افرادی که به آسیب دیدگی این رباط دچار می شوند، بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به آرتروز قرار دارند. بنابراین اگر می خواهید از عوارض آسیب دیدگی این رباط در امان باشید، لازم است که گزینه های درمانی را با جدیت دنبال کنید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.