روش جدید درمان آرتروز زانو
آرتروز عارضه ای است که می تواند بر روی تمامی مفصل های بدن اثر گذار باشد، از جمله شایع ترین آن ها می توان به آرتروز زانو اشاره کرد. در صورتی که شما به این بیماری دچار باشید علائمی مثل درد، قرمزی، سفتی و تورم در ناحیه زانو و اطراف آن خواهید داشت. در این مطلب از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا در خصوص روش جدید درمان آرتروز زانو و جزئیات مربوط به آن صحبت کنیم؛ بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به این عارضه دچار شده است حتما تا انتها همراه ما باشید.
دو نوع شایع از آرتروز های زانو، استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید است. هر دوی این دو موجب تورم مفاصل روماتوئیمی می شود و در نهایت پوشش مفاصل از بین می رود. از جمله عوارض زانو می توان به مشکل در راه رفتن و درد اشاره کرد.
البته که در تمامی افراد علائم به یک صورت نمی باشد و ممکن است یک شخص درد شدیدی داشته باشد و شخص دیگر خفیف تر. علاوه بر این موارد آرتریت زانو موجب سفتی در زانو نیز می شود.
خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی روش های جدید درمان آرتروز زانو آمده است که شما بدون جراحی بتوانید بهبود پیدا کنید، به طور مثال روش هایی مثل حرکات اصلاحی، تزریق داخل مفاصل و … توانسته به بیماران آرتروز کمک بسیاری کند.
علاوه بر این موارد در فیزیوتراپی هم متخصصین به تازگی از دستگاه های جدید مخصوص آرتروز استفاده می کنند که موجب کاهش درد و افزایش یافتن جریان خون در محل آسیب دیدیگی می شود و این گونه روند درمان سریع تر طی می شود.
در ادامه بیشتر و دقیق تر به توضیح این موارد خواهیم پرداخت.
از کجا می توان تشخیص داد به آرتروز زانو دچار شده ایم؟ علائم آن چیست؟
مسلما هر بیماری با علائمی همراه می باشد، آرتروز زانو دارای علائم مختلفی می باشد که میزان آن وابسته به شدت آرتریت، وضعیت بدنی فرد، محل اصلی آسیب دیدگی، میزان شدت و … دارد.
اگر شما احساس درد در زانو دارید، بهترین کار این است که به فوق تخصص زانو مراجعه نمایید تا وضعیت بدنی شما بررسی شود، خصوصا اگر در کنار درد علائم زیر را احساس کردید.
- زمان بالا رفتن یا پایین آمدن از پله احساس درد می کنید
- تورم در مفاصل زانو
- صبح ها یا پس از نشستن های طولانی متوجه سفتی زانو می شوید
- در زمان خم شدن یا صاف کردن زانو انعطاف پذیری مفاصل همانند گذشته نیست
- احساس بی ثباتی در زانو یا سست شدن ناگهانی آن
- درد شدید در زمان ایستادن یا راه رفتن طولانی مدت
- ضعف در عضلات پا و ران به خصوص چهار سر ران (جلوی ران)
- تغییر شکل پیدا کردن زانو و مفاصل اطراف آن
- شنیدن صدای تق تق از زانو در هنگام حرکت دادن پا
البته در نظر داشته باشید که علائم آرتروز زانو به صورت ثابت نمی باشد، گاهی ممکن است شما یک روز این علائم را داشته باشید و روز دیگر همه چیز عادی باشد. بنابراین خودتان را با این موضوع گول نزنید و حتی اگر یک بار یکی از علائم بالا را تجربه کردید نسبت به تشخیص و درمان اقدام کنید.
بیشتر بخوانید: علائم آرتروز زانو در زنان
درجات آرتروز زانو و عوامل خطر ساز در آن
زمانی که شما معاینه می شوید و عکس برداری یا آزمایشات لازم را انجام می دهید، با توجه به نتایج آرتروز زانو به 4 درجه تقسیم می شود. اگر میزان آسیب دیدگی شما از نوع درجه 4 باشد، حتما باید از جراحی استفاده کنید و روش جدید درمان آرتروز زانو که به صورت غیر جراحی می باشد برای شما پاسخگو نمی باشد.
اما عموما افرادی که به تازگی به این بیماری دچار شده اند در نوع درجه 2 یا 3 می باشند می توانند با روش های جدید برای درمان اقدام کنند. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود پس از مشاهده اولین علائم نسبت به درمان اقدام کنید زیرا هنوز شدت آسیب دیدگی زیاد نشده است.
همچنین در صورتی که درجه آرتزو زانو شما از 4 باشد و باید عمل جراحی انجام دهید، مطالعه این مقاله به شما توصیه می شود: هزینه عمل جراحی آرتروز زانو چقدره؟
بیشتری افزادی که برای استفاده از روش جدید درمان آرتروز زانو کلینیک خانه درد مراجعه می کنند بالای 50 سال سن دارند، اما در این میان افرادی که به دلیل آرتروز زانو در جوانی مراجعه می کنند، به دلیل برخی از شرایط به این عارضه دچار شده اند. شرایطی مثل:
- ژنتیک قوی
- شکستگی اندام های تحتانی
- وارد کردن فشار زیاد بر روی زانو
- انجام فعالیت هایی که به قدرت زانو احتیاج است
- ورزشکاران
روش جدید درمان آرتروز زانو چه می باشد؟
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم امروزه پیشرفت های بسیاری در علک پزشکی صورت گرفته است که روش های درمانی جدید تر به وجود آمده است که با مراجعه به یک کلینیک ارتوپدی متوجه می شوید. از روش های بدون جراحی درمان آرتروز زانو به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- دارو های غضروف ساز
- کاهش فشار روی مفاصل زانو
- کاهش وزن در افراد چاق
- اصلاح انحرافات و حالت بد زانو
- رعایت تمامی دوره ها و اصول استراحت در روز
- ژل های زانو
- استفاده از وسایل کمکی مثل کفش
- برخی از اقدامات تخصصی تر و غیر جراحی عبارت است از:
- اوزون درمانی
- رادیوفرکانسی
- شاک ویو تراپی زانو
- الکترواکوپانکچر یا طب سوزنی به روش غربی
- جا انداختن زانو به صورت دستی
- لیزر درمانی پیشرفته
- پی آر پی زانو
- ورزش درمانی
لیزر درمانی پیشرفته یکی از روش های جدید درمان آرتروز زانو
در میان روش های اشاره شده یکی از رایج ترین آن ها که بسیاری از بیماران علاقه نشان می دهند لیزر درمانی است، این روش درمانی غیر تهاجمی درد بیمار را تا حد زیادی کاهش می دهد به نوعی که دیگر احتیاجی به مصرف مسکن نباشد.
از مزایا دیگر آن این است که عوارض جدی ندارد و خون رسانی به بافت های آسیب دیده بهتر انجام می شود. عموما جلسات آن بین 3 تا 5 می باشد، اما با توجه به نیاز شما و بررسی های پزشک می تواند تغییر کند.
بیشتر بخوانید: هزینه جراحی زانو با لیزر در سال 1403 چقدر می شود؟
تکارتراپی جهت درمان آرتروز زانو
واژه تِکار (TECAR) مخفف Transfer Energy Capacitive And Resistive است و جزو روش جدید درمان آرتروز زانو می باشد، در این روش از امواج رادیوفراکنس برای انتقال انرژی به بافت های زانو استفاده می شود.
این روش درمانی که به صورت گرمایی و غیر گرمایی می باشد موجب ورود امواج رادیوفرکانس به داخل بافت و انتقال یافتن جریان مغناطیسی می شود.
در نتیجه این جریانات یون های موجود در بافت حرکت سریع تری پیدا می کنند و فعالیت سیستم لنفاری بیشتر می شود. در نهایت فرد تورم و التهاب کمتری خواهد داشت.
از مزایا این روش می توان به روند سریع بهبود بافت ها، کوتاه بودن زمان ریکاوری، کاهش درد و افزایش یافتن قدرت حرکت مفاصل اشاره کرد. هر جلسه این روش حدود 20 تا 30 دقیقه می باشد و تعداد جلسات توسط پزشک مشخص می شود.
تزریق داخل مفاصل کورتون
اگر بدن فرد نسبت به روش های اشاره شده مقاوم باشد و همچنین عارضه به صورت حاد وجود داشته باشد از تزریق داخل مفصلی برای بیمار استفاده می شود. البته همان طور که می دانید کورتون دارای عوارض بسیاری می باشد به همین جهت بسیاری از این درمان اجتناب می کنند.
اما باید بدانید که عوارض تزریق عضلانی کورتن نسبت به مصرف خوراکی آن بسیار ناچیر است و سبب ایجاد یا تشدید پوکی استخوان نمی شود.
به طورکلی تزریق کورتون با فواصل تزریق سه ماهه در هر مفصل بلامانع است و باعث کاهش قابل توجه و سریع درد می شود ولی این کاهش علائم به طور معمول حداکثر بین یک تا سه ماه طول میکشد.
البته امروزه علاوه بر تزریق کورتون از روش های جایگزین آن نیز استفاده می شود که عبارتند از:
- هیالورونیک اسید
- پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
- گاز اوزون و درمان آرتروز زانو
- آر اف یا رادیو فرکانسی
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با روش جدید درمان آرتروز زانو به خوبی آشنا نماییم. در صورت داشتن هر گونه سوال یا تجربه در این زمینه در بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.