علت کیست زانو چیست + روش درمان
کیست زانو یک برآمدگی غیر طبیعی است که در بخش های مختلفی از زانو ممکن است ایجاد شود. در صورت بروز این عارضه فرد بیمار در هنگام انجام فعالیت های خود دچار مشکل می شود و یک محدودیت حرکتی برای او ایجاد می شود، معمولا این دسته از افراد در زمان خم و راست کردن زانو درد بسیاری تجربه می کنند. اما شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که علت کیست زانو چیست؟
از بارز ترین دلایل و علت ایجاد کیست زانو می توان به آسیب های غضروفی یا مینیسک، آرتروز زانو و روماتیسم اشاره کرد. از آنجایی که زانو یکی از مفاصل پیچده در بدن می باشد به راحتی دچار آسیب می شود و در صورت بروز هرگونه آسیب شما در انجام بسیاری از کار ها و فعالیت های روزمره خود با مشکل روبرو می شوید.
بنابراین لازم است که با مشاهده کوچک ترین علائم اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص علائم و علت کیست زانو، چگونگی درمان و دیگر جزئیات مربوط به آن صحبت کنیم. بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار شده است توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
کیست زانو چیست؟
در ابتدا لازم است بررسی نماییم که کیست زانو چیست؟ کیست زانو یک برامدمی نرم و پر از مایع است که می تواند در هر یک از بخش های زانو ایجاد شود. برخی از افراد در ابتدا این برامدگی را با لخته های خونی اشتباه می گیرند. در صورتی که این دو کاملا با هم متفاوت می باشند.
اگر به هر دلیلی ساختار های درونی و اطراف مفصل زانو دچار آسیب شوند، زانو مایع بیشتری تولید می کند که به موجب این موضوع فرد به کیست زانو دچار می شود. اگر شما به این عارضه دچار شده اید لازم است که سریعا به جهت تشخیص دقیق تر و درمان نزد بهترین فوق تخصص زانو در تهران مراجعه نمایید تا وضعیت شما بررسی شود.
علائم کیست در زانو
در بیشتر موارد، فرد ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. یک کیست بزرگ ممکن است کمی ناراحتی یا سفتی ایجاد کند. ممکن است تورم یا درد پشت زانو وجود داشته باشد.
کیست ممکن است شبیه یک بالون پر از آب باشد. گاهی اوقات کیست ممکن است باز شود (پارگی) و باعث درد، تورم و کبودی در پشت زانو و ساق پا شود.
در این شرایط مهم است که بدانیم آیا درد یا تورم ناشی از کیست بیکر است یا لخته خون. لخته خون (ترومبوز وریدی عمقی) همچنین می تواند باعث درد، تورم و کبودی در پشت زانو و ساق پا شود، لخته خون ممکن است خطرناک باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
بنابراین بسیار مهم است که در زمان مشاهده کوچک ترین علائم اقدامات لازم جهت معاینه، تشخیص و درمان انجام شود.
علل کیست زانو
علت کیست زانو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تورم در زانو: این عارضه زمانی اتفاق می افتد که مایعی که مفصل زانو شما را روان می کند افزایش یابد. وقتی فشار زیاد می شود، مایع به پشت زانو فشرده می شود و در نهابت کیست ایجاد می کند.
آرتریت: افراد مبتلا به انواع آرتریت اغلب دارای کیست بیکر هستند.
جراحت: آسیب ناشی از ورزش یا ضربه دیگری به زانو می تواند باعث ایجاد کیست بیکر شود.
نقرس: این نوع آرتریت که در نتیجه تجمع اسید اوریک در خون ایجاد می شود ، می تواند منجر به کیست بیکر شود.
همچنین بخوانید: علت درد زیر کشکک زانو چیست؟
کیست زانو چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک معالج از شما در مورد سابقه پزشکی و علائم شما سوال خواهد کرد. سپس یک معاینه دقیق صورت می گیرد که شامل معاینه دقیق زانوی شما می شود. مهم است که مطمئن شوید علائم شما ناشی از کیست بیکر است و نه تومور یا لخته خون.
پس از انجام یک معاینه حضوری برای تشخیص دقیق تر، لازم است که برخی آزمایشات تصویربرداری انجام دهید، مانند:
- سونوگرافی، برای مشاهده جزئیات بیشتر کیست
- اشعه ایکس، برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استخوان های مفصل
- ام ار آی در مرحله ای انجام می شود که وضعیت پیچیده باشد و احتیاج به جراحی باشد.
درمان کیست زانو
برخی مواقع ممکن است برای کیست زانو به هیچ درمانی نیاز نداشته باشید. در این مواقع کیست زانو مربوط به دلیل خطرناکی نمی باشد و به خودی خود از بین می روند. اما کارهایی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا درد خود را کاهش داده و راحت تر شوید:
استفاده از یخ: یک بسته سرد را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. این کار به کاهش تورم کمک می کند. اما دقت داشته باشید که هرگز نباید یخ را به طور مستقیم روی پوست بگذارید.
مصرف دارو: به جهت تسکین درد و کاهش میزان التهاب زانو می توانید از دارو های بدون نسخه مثل ایبوپروفن استفاده نمایید.
کم کردن میزان فعالیت: به پای خود استراحت دهید و در صورت امکان آن را بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید، انجام این کار تا حد بسیاری باعث کاهش تورم می شود. همچنین ممکن است لازم باشد تا هنگام راه رفتن از بانداژ فشاری، عصا یا واکر استفاده کنید تا فشار روی پای خود را حفظ کنید.
در صورتی که استفاده از این درمان های خانگی جواب نداد، به پزشک مراجعه کنید. آنها معمولا یکی از روش های درمانی زیر را پیشنهاد می دهند:
استروئیدها: استفاده از این گزینه می تواند به کاهش التهاب کمک کنند. معمولا استروئید ها به صورت تزریقی در داخل مفاصل تزریق می شود.
ورزش کردن: به این منظور یک فیزیوتراپیست می تواند تمرینات ملایمی را به شما آموزش دهد تا به بهبود دامنه حرکتی و تقویت مفاصل شما کمک کند. انجام این حرکات موجب می شود تا علائم شما تا حد بسیاری کاهش یابد.
همچنین بخوانید: بهترین حرکات اصلاحی زانو درد
عوارض احتمالی کیست زانو چیست؟
بسیار کم دیده شده است که این عارضه دارای عوارض باشد، اما در موارد نادر این احتمال وجود دارد که کیست زانو بزرگ تر شود و علائمی مثل تورم و قرمزی از خود نشان دهد. همچنین این احتمال هم وجود دارد که به هر دلیلی کیست ایجاد شده پاره شود که در نهایت شما احساس گرمی، قرمزی و درد در ناحیه ساق پا خواهید داشت.
علائم دگیر ممکن است مانند لخته شدن خون در وریدهای پا باشد. به جهت بررسی های دقیق تر پزشک شما ممکن است نیاز به آزمایشهای تصویربرداری از پای شما داشته باشد تا مطمئن شود که لخته ای ندارید. پارگی همچنین می تواند منجر به عوارض دیگری شود که شامل:
گیر افتادن عصب تیبیال: این عارضه سبب درد ساق پا و بی حسی پشت ساق پا می شود که با آرتروسنتز و تزریق استروئید قابل درمان است.
انسداد شریان پوپلیتئال: مورد دوم که مربوط به گرفتگی رگ ها میباشد، سبب درد و عدم جریان یافتن خون در ساق پا می شود. که در صورت بروز با آرتروسنتز و تزریق استروئید قابل درمان است.
سندرم کمپارتمان: در آخر یکی دیگر از عوارضی که مربوط به کیست زانو می باشد سندروم کمپارتمان است که علائم آن درد شدید و مشکلات حرکت پا یا انگشتان پا می شود. سندرم کمپارتمان در مواقعی بسیار نادر رخ می دهد که در صورت بروز یک بیماری اورژانس پزشکی است که نیاز به جراحی فوری دارد و در صورت عدم درمان فوری می تواند منجر به آسیب دائمی عضلانی شود.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با کیست زانو و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورتی که سوالی در ذهن شما باقی مانده است و ما فراموش کرده ایم تا در خصوص آن صحبت کنیم در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.