عمل رباط صلیبی زانو
یکی از مشکلات رایجی که اغلب ورزشکاران و افرادی که فعالیت های سنگین انجام می دهند، به آن دچار می شوند، پاره شدن و یا آسیب دیدن رباط صلیبی زانو می باشد. برای درمان این مشکل، روش های زیادی وجود دارد، که یکی از رایج ترین آن ها، عمل رباط صلیبی زانو می باشد.
در این مقاله از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا به بررسی روش جدید عمل رباط صلیبی، مراقبت های پس از عمل، هزینه جراحی رباط صلیبی زاتو و دیگر جرئیات مربوط به آن بپردازیم.
اگر شما یا اطرافیانتان قصد انجام این عمل را دارید پیشنهاد می کنیم تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
آسیب دیدگی رباط صلیبی زانو

رباط صلیبی زانو
یکی از شایع ترین مشکلات کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو است که به دلیل حساس بودن این مشکل، باید سریعا با کوچک ترین علائمی، نزد پزشک فوق متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
بهتر است بدانید که نصف بیشتر مشکلاتی که در زانو رخ می دهد، به دلیل آسیب ای دیگری است که باعث مختلف شدن ساختار زانو می شوند. آسیب هایی که به رباط صلیبی وارد می شود، باعث می شوند تا فرد در انجام کارهای خود ناتوان شود و نیاز به درمان داشته باشد.
از آنجایی که زانوها از جمله مهم ترین اندام های حرکتی بدن محسوب می شوند که وزن زیادی را متحمل می شوند، ممکن است مورد آسیب های جدی قرار بگیرند، که یکی از مهم ترین آن ها همانطور که ذکر شد، آسیب دیدن مفاصل زانو و رباط صلیبی می باشد.
بهتر است بدانید که دلایل قانع کننده زیادی برای پاره شدن رباط صلیبی وجود دارد که در صورت نادیده گرفتن آن ها، مشکلات بدتری رخ می دهد.
مهم ترین دلایل پاره شدن رباط زانو:
- ایجاد تغییر ناگهانی در اثر توقف ناگهانی زانو
- کم کردن ناگهانی سرعت در حین دویدن
- فرود اشتباهی از یک پرش
- تصادف و برخورد مستقیم دو نفر با یکدیگر
- حرکات و برخوردهای ناگهانی در ورزش هایی مانند فوتبال، والیبال و …
تشخیص آسیب دیدگی رباط صلیبی زانو
زمانی که فردی با علائم آسیب دیدگی در رباط زانو رو به رو می شود، باید هر چه سریع تر برای تشخیص این عارضه به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. در این صورت پزشک ارتوپد به وسیله روش های تشخیصی سعی می کند تا دلیل اصلی بروز این آسیب را بررسی کند.
متخصص ارتوپد بعد از دریافت شرح حال بیمار و سسپ معاینه فیزیکی وی، قادر است تا به دلیل بروز این آسیب پی ببرد. در این حین، علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک متخصص ارتوپد از روش های دیگری نیز برای این تشخیص استفاده می کند که شامل تصاویر اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی می باشد.
در بیشتر مواقع زمانی که علائم آسیب در رباط صلیبی زانو شدت داشته باشد، و بیمار از درد رنج بکشد، پزشک متخصص عمل جراحی را توصیه می کند. عمل جراحی زمانی انجام می شود که بیمار بعد از فیزیوتراپی بهبود پیدا نکند.
بنابراین پزشک ارتوپد از پارگی و آسیب رباط صلیبی گرافت برمی دارد و سپس به وسیله آرتروسکوپی داخل زانو را زیر دید مستقیم تیم جراحی قرار می دهد.
روش جدید عمل رباط صلیبی

روش جدید عمل رباط صلیبی
این عمل که به وسیله فوق تخصص زانو انجام می شود، به وسیله جدیدترین و ایمن ترین روش جراحی و عمل رباط صلیبی زانو یعنی آرتروسکوپی، باقی مانده رباط صلیبی پاره شده، از داخل مفصل تراشیده می شود و از داخل مفصل خارج می شود.
در این حین، به وسیله دریل با ایجاد کردن یک تونل استخوانی در استخوان ران و ساق، محلی برای عبور رباط جدید ایجاد می شود.
سپس طول کانال جدید اندازه گیری می شود و این فاصله به روی رباط تازه استخراج شده، اندازه گیری شده و مورد مقیاس قرار می گیرد. بعد از آنکه گرافت پیوندی جدید از درون این تونل عبور کرد، ابتدا و انتهای بافت توسط پیچ های مخصو به استخوان تیبیا و ران متصل می شود.
زمانی که جراحی به اتمام رسید، جراح با لمس گرافت جدید به کمک پروب جراحی از خوب بودن میزان کشش رباط بازسازی شده، اطمینان حاصل می کند.
در نهایت با جا به جا کردن مفصل زانو، میزان و جا به جایی دامنه حرکتی آن مورد بررسی قرار می گیرد. پزشک آرتروسکوپ را خارج کرده و محل برش داده شده، بخیه خورده می شود.
در نتیجه عمل رباط صلیبی زانو به موفقیت انجام می گیرد و بیمار بعد از گذراندن دوران نقاهت، می توان به فعالیت های پیشین خود بازگردد.
مراقبت های بعد از عمل رباط صلیبی زانو

مراقبت بعد از عمل رباط صلیبی زانو
زمانی که فرد جراحی را پشت سر گذاشت، باید یکسری مراقبت های خاص را در طی استراحت مورد اهمیت قرار دهد. مراقبت های پس از جراحی رباط صلیبی زانو به شرح زیر است:
- استفاده از زانو بند تا 4 هفته
- استفاده از واکر و عصا در زمانی که هنوز به صورت کامل بهبود پیدا نکرده اید و قدرت بدنی کافی شما بازنگشته است.
- بالا نرفتن از پله ها تا زمان بهبودی و توصیه پزشک
- بالا قرار دادن پاها در زمان نشستن و خوابیدن
- تمیز و خشک نگه داشتن محل زخم جراحی
- انجام فیزیوتراپی 3 روز بعد از جراحی و ادامه آن تا 10 هفته
- ترک سیگار تا 2 هفته بعد از جراحی
- عدم رانندگی تا زمان توصیه پزشک
- انجام ورزش های توصیه شده توسط پزشک
- مصرف داروهای مسکن تجویز شده در صورت نیاز
- دوری کردن از ورزش هایی که باعث این اتفاق می شود، حداقل تا 1 سال
تا زمان بهبودی کامل زیر نظر پزشک باشید و نکاتی که توصیه می کند را حائز اهمیت قرار دهید.
راه رفتن بعد از عمل رباط صلیبی
یکی از سوال های رایجی که برای اکثر افرادی که قصد انجام این عمل را دارند ایجاد می شود این است که می شود بلافاصله پس از عمل شروع به راه رفتن کرد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که زمانی که شما این عمل را انجام می دهید فرایند ترمیم و سفت شدن کمی زمان بر می باشد و شما باید این فرصت را به بافت های زانو بدهید تا خود را اصلاح کنند.
در صورتی که شما زودتر از زمان تجویز شده ی پزشک شروع به راه رفتن نمایید زانویتان متورم می شود و فرایند ترمیم دیر انجام می شود.
همچنین بخوانید: علت درد زانو هنگام راه رفتن و روشهای درمان آن
درد بعد از جراحی رباط صلیبی زانو
معمولا بیشترین درد دیده شده مربوط به افرادی می باشد که از روش اتوگرافت (استفاده از تاندون های عضلات خود شخص) جراحی شده اند.
دردی که این افراد تجربه می کنند مربوط به عضله ای می باشد که تاندون از آن ها برداشته شده است.
به صورت کلی اگر میزان درد به صورت غیر قابل تحمل نباشد جای نگرانی ندارد و به کمک مسکن می تواند آن را کاهش دهید.
هزینه عمل رباط صلیبی زانو

هزینه عمل رباط صلیبی زانو
هزینه عمل رباط صلیبی زانو وابسته به عوامل مختلف بسیاری می باشد بنابراین نمی توان به صورت دقیق مشخص کرد که هزینه این عمل چه قدر است.
هر فردی به میزان خاصی دچار این آسیب دیدگی می شود و زمانی که برای جراحی آنها گذاشته می شود نیز متغیر است. به صورت کلی موارد زیر بر میزان قیمت عمل رباط صلیبی زانو تاثیر گذار می باشد:
- وضعیت زانو و رباط صلیبی
- مهارت و تجربه جراح
- هزینه بیمارستان و مرکز جراحی
- داشتن بیمه های مختلف مثل بیمه سلامت
بیشتر بخوانید: هزینه جراحی زانو با لیزر
عوامل خطرساز بروز آسیب رباط صلیبی
شرایطی وجود دارند که خطر بروز این آسیب را چند برابر می کنند. از جمله این خطرات، شامل :فعالیت های ورزشی و در بعضی مواقع نقایض بیومکانیکی در بدن است که با ضعیف بودن عضلات لگن و زانو همراه است می باشند.
در بیشتر مواقع پارگی و آسیب در رباط، به دلیل یک حادثه ناگانی و شدید مانند حرکت چرخشی رخ می دهد.
پوشیدن کفش های فوتبالی دارای میخ، از دیگر عوامل خطرساز برای بروز این آسیب محسوب می شود. چرا که در زمانی که زانو در حال چرخش است، پا به روی زمین ثابت می ماند، و در نتیجه آسیب و یا پارگی در رباط صلیبی را ایجاد می کند. پس بهتر است که از این عوامل خطرساز دوری کنید.
علائم آسیب در رباط صلیبی

علائم پارگی رباط زانو
زمانی که به هر دلیلی آسیب در رباط صلیبی رخ می دهد، این آسیب بدون علائم نیست و با علائم مهمی همراه است. بنابراین شدت و میزان این علائم می تواند با توجه به مقدار آسیب دیدگی متفاوت باشد. این علائم از جمله شامل موارد ذکر شده در زیر است که افراد با آن رو به رو می شوند:
- احساس درد در قسمت زانو
- احساس تورم و التهاب در مفاصل زانو
- کم شدن دامنه حرکتی در زانو
- احساس ناراحتی در حین راه رفتن
- ایجاد درد موضعی در مفاصل زانو
بهترین زمان برای مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد، زمانی است که با انواع این علائم رو به رو می شوید. در این صورت می توانید به دوره بهبودی خود سرعت ببخشید و کیفیت زندگی خود را افزایش دهید.
کلام آخر
عمل رباط صلیبی زانو توسط متخصصین ارتوپد، در صورتی توصیه می شود که بیمار قادر به انجام کارهای روزمه خود نباشد. بنابراین توصیه می شود که در ابتدا سایر روش های درمانی را انجام دهید.