عمل پروتز زانو چگونه انجام می شود؟
عمل پروتز زانو که با نام های دیگری مثل تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی زانو نیز شناخته می شود، یک جراحی مربوط به بازسازی مفاصل زانو می باشد که برای بیماری هایی مثل آرتروز یا آسیب های شدید زانو توصیه می شود.
در یک توضیح کوتاه در این عمل، از مفاصل مصنوعی (پلاستیکی یا فلزی) برای جایگزینی و پوشاندن قسمت هایی از مفصل زانو استفاده می شود.
اما این که دقیقا این عمل پروتز زانو چند ساعت است و چگونه انجام می شود و یا عوارض آن چیست، موضوعی است که در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد صحبت در خصوص آن را داریم. بنابراین اگر قصد انجام این عمل را دارید، توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
آیا من به عمل پروتز زانو احتیاج دارم؟

عمل پروتز زانو
اگر قصد جراحی تعویض مفصل زانو را دارید، با یک متخصص زانو در تهران صحبت کنید. جراحان ارتوپد در عمل هایی برای تعمیر مفاصل و عضلات تخصص دارند و به خوبی شما را در این زمینه راهنمایی می کنند.
زمانی که نزد پزشک متخصص مراجعه می کنید، در ابتدا در مورد علائم شما پرسیده می شود، از جمله شدت آنها و مدت زمانی که آنها را داشته اید، جراح همچنین ممکن است بپرسد که آیا هر چیزی علائم را بهتر یا بدتر می کند یا اینکه آیا علائم با زندگی روزمره شما تداخل دارد یا خیر.
- تاریخچه پزشکی شما را بررسی می کند تا با رویکرد سلامت شما آشنا شود.
- شما را معاینه می کند تا حرکت، قدرت و ثبات زانو را بررسی کند.
- عکس های اشعه ایکس برای شما تجویز می کند، این تصاویر می تواند به جراح کمک کند تا بفهمد چقدر آسیب به زانوی شما وارد شده است. (البته ممکن است آزمایش های دیگری برای شما نوشته شود)
سپس جراح ارتوپد با توجه به نتایجی که از این معاینه به دست آورده است، یا گزینه جراحی را پیشنهاد می دهد و یا از سایر روش های درمانی برای درمان زانو درد شما استفاده می کند.
تعویض جزئی زانو چه تفاوتی با تعویض کامل زانو دارد؟
در اکثر جراحی های زانو تمامی بخش های زانو با یک پروتز مصنوعی جایگزین می شوند و به آن به عمل تعویض کامل زانو گفته می شود، اما برای برخی از افراد میزان آسیب به حدی است که می توان به صورت جزئی تر این جراحی را انجام داد.
- برای درک تفاوت، شناخت قسمت ها یا بخش های زانو می تواند کمک کننده باشد، به طور کل زانو دارای سه بخش اصلی می باشد:
- داخل (معدنی)
- بیرون (جانبی)
- زیر کاسه زانو (کشکک رانی/قدامی)
در جراحی پروتز زانو زانو جزئی، تنها یکی از بخش های اشاره شده در بالا جایگزین می شوند. اما در تعویض کامل هر سه بخش احتیاج به جایگزینی دارند. عموما جوانانی که در اثر ضربه دچار آسیب های زانو می شوند به جراحی جزئی احتیاج پیدا می کنند.
در چه شرایطی عمل تعویض مفصل کامل زانو حتما باید انجام شود؟
شما ممکن است جراحی تعویض مفصل زانو را انجام بدهید اگر:
- آرتروز در زانو یا آسیب دیدگی زانو به سطوح اصلی مفصل آسیب جدی وارد کرده است.
- درد و سفتی باعث میشود در انجام فعالیتهای روزمره مانند بالا یا پایین رفتن از پلهها یا سوار و پیادهشدن ماشین با مشکل مواجه شوید.
- تورم و التهاب با استراحت و دارو از بین نمیرود. زانوی شما تغییر شکل داده است، مثلاً متورم به نظر می رسد یا حالت عادی ندارد.
عمل پروتز زانو چگونه انجام می شود؟

عمل پروتز زانو چند ساعت است
عمل پروتز زانو (آرتروپلاستی زانو) تقریباً یک تا دو ساعت طول می کشد و توسط جراح ارتوپد در بیمارستان یا مرکز جراحی انجام می شود. در طی جراحی، قسمت های آسیب دیده مفصل زانو با جراحی برداشته می شود و با ایمپلنت جایگزین می شود و در نتیجه ثبات مفصل زانو بیشتر می شود و حرکت آسان می شود.
اکثر بیماران پس از این روش انتخابی حدود یک تا سه روز را در بیمارستان می گذرانند. در موارد خاص، جراحی ممکن است نیازی به بستری شدن در بیمارستان نداشته باشد.
جراحی تعویض مفصل زانو به طور کلی با مراحل زیر انجام می شود:
برش
در اتاق عمل، جراح شما یک برش شش تا هشت اینچی روی زانو ایجاد می کند.
برداشتن
سپس استخوان و غضروف آسیب دیده انتهای استخوان ران (فمور) و بالای استخوان ساق پا (درشت نی) را با استفاده از ابزارهای دقیق جدا می کنند و سطوحی را که متناسب با پروتز طراحی شده است باقی می گذارند. جراح همچنین غضروف و استخوان آسیب دیده را در امتداد کشکک (یا کلاهک زانو) برمی دارد.
کاشت ایمپلنت
پس از برداشتن قسمت های آسیب دیده زانو، جراح ایمپلنت (پروتز) را به استخوان متصل می کند. معمولاً تثبیت سیمان انجام می شود. این به این معنی است که ایمپلنت محکم در موقعیت خود قرار می گیرد و بلافاصله با سیمان در استخوان ثابت می شود. گاهی اوقات به خصوص در بیماران جوان تر از فیکساسیون بدون سیمان استفاده می شود.
این به این معنی است که ایمپلنت بر روی استخوان کاملا فیکس شده است و هنگامی که استخوان اطراف در طول زمان به داخل ایمپلنت رشد می کند، محکم در موقعیت خود قرار می گیرد.
بستن
پس از قرار دادن پروتز، جراح محل برش را با منگنه یا بخیه می بندد. ممکن است یک لوله در محل زخم قرار داده شود تا مایع اضافی خارج شود و در انتها یک بانداژ روی زانو گذاشته می شود.
پس از انجام جراحی، داروی بیهوشی شما کم اثر می شود و لوله تنفسی شما خارج می شود.
همچنین بخوانید: دلیل جراحی تعویض مجدد مفصل زانو چیست
بعد از عمل جراحی

مدت استراحت بعد از عمل زانو
پس از جراحی تعویض مفصل زانو، شما را به اتاق ریکاوری می برند که در آنجا پرستار علائم حیاتی شما را کنترل می کند و درد شما را مدیریت می کند.
هنگامی که شرایط حیاتی شما ثابت شد و درد شما تحت کنترل بود (معمولاً ظرف چند ساعت)، برای بهبودی بیشتر به اتاق بیمارستان منتقل خواهید شد. توجه داشته باشید، در شرایط خاص، بیمار ممکن است همان روزی که عمل خود را انجام میدهد ترخیص شود، اما معمولا این طور نیست!
هنگام بهبودی در بیمارستان، تیم جراحی شما یک رقیقکننده خون (ضد انعقاد) به شما میدهد تا از لخته شدن خون در پاهای شما جلوگیری کند. برای کنترل درد بعد از عمل، جراح احتمالاً ترکیبی از داروهای بیحس کننده موضعی را مستقیماً به زانو تزریق میکند.
همچنین اگر در خصوص عوارض و خطرات این جراحی نگران هستید توصیه می کنیم مقاله عوارض تعویض مفصل زانو را مطالعه کنید.
چه زمانی پس از تعویض مفصل زانو باید به پزشک مراجعه کنم؟
پس از بازگشت به خانه، در صورت بروز هر یک از علائم زیر، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد قفسه سینه و یا تنگی نفس.
- تب بالاتر از حالت عادی (نوسانات دمای بدن پس از جراحی قابل انتظار است، بنابراین اگر تب شما بیشتر از یک الی دو روز طول کشید برای مراجعه اقدام کنید).
- مشکلات مربوط به جای بخیه ها، مانند خونریزی، عفونت، تورم، قرمزی یا بوی نامطبوع
- درد در ساق پا، مچ پا (به اندازه ای که شدید و غیر عادی باشد)
مراقبت های لازم پس از جراحی به چه صورت است؟

راه رفتن بعد از عمل پروتز زانو
اولین کاری که شما باید انجام بدهید، این است که با یک فیزیوتراپیست صحبت داشته باشید تا تمرینات مختلف را آموزش ببینید.
پس از ترخیص از بیمارستان، دستورالعمل های مختلف بعد از عمل در منزل به شما داده می شود، در خصوص مدت زمان استراحت بعد عمل زانو باید با پزشک خود صحبت داشته باشید. جراح با توجه به شرایط شما و عملی که انجام داده اید بهترین راهنمایی را خواهد کرد.
این دستورالعمل ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از یخ و بالا بردن زانو برای کاهش تورم
- مصرف هر گونه داروی ضد درد طبق دستور: این ممکن است شامل، یک اپیوئید، تیلنول (استامینوفن) ، یک بی حس کننده موضعی یا ترکیبی باشد .
- مصرف داروی ضد انعقاد طبق توصیه (معمولا برای 10 تا 14 روز، اما می تواند تا 35 روز باشد)
- از سرگیری رژیم غذایی عادی
جراح شما ممکن است مکمل های آهن را برای بهینه سازی بهبودی و قدرت عضلانی توصیه کند. مکمل های آهن معمولاً به منظور افزایش تولید گلبولهای قرمز در بدن تجویز میشوند، زیرا معمولاً پس از تعویض کامل زانو، کمخونی خفیف تا متوسط (یا از دست دادن خون حاد) تجربه میشود.
- تمیز و خشک نگه داشتن زخم تا زمانی که بخیه ها یا منگنه های جراحی برداشته شوند (چند هفته پس از جراحی)
- برای از سرگیری فعالیت های عادی، سه تا شش هفته منتظر بمانید
- انجام تمرینات خانگی و شرکت در جلسات فیزیوتراپی که بلافاصله پس از جراحی شروع خواهد شد
- استفاده از عصا یا واکر، و همچنین سایر اقدامات پیشگیری از وارد شدن فشار به زانو، تا زمانی که زانوی شما به اندازه کافی قوی شود.
کلام آخر
در آخر توجه داشته باشید که اگر پزشک شما، عمل پروتز زا زانو را به شما پیشنهاد داده است حتما اقدامات لازم برای آن را انجام دهید، طبیعی است که مقداری نگرانی در این مورد داشته باشید اما جراحی پروتز زانو جزو عمل های رایجی است که امروزه با پیشرفت بسیاری در حال انجام است.
تنها کاری که شما باید انجام بدهید این است که پزشکی مورد اعتماد و کاربلد در این زمینه پیدا کنید، تا با خیال راحت جراحی خود را انجام دهید. پس از عمل نیز اگر به خوبی مراقبت های لازم را انجام دهید، قطعا بهترین نتیجه از جراحی شما به دست می آید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.