عوارض جراحی ستون فقرات چیست؟
عوارض جراحی ستون فقرات چیست؟ آیا درد پا بعد از عمل دیسک کمر طبیعی است؟ عوارض پلاتین در ستون فقرات چیست؟ این ها سوالات مکرری هستند که از ما پرسیده اید، به همین جهت در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص موضوعات مربوط به جراحی ستون فقرات صحبت کنیم؛ پیشنهاد می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
در نظر داشته باشید که هر عمل جراحی می تواند عوارض های جانبی به دنبال داشته باشد و در این بین جراحی ستون فقرات مستثنی نیست، از شایع ترین عوارض جراحی ستون فقرات می توان به: بیهوشی، خون ریزی، پارگی رگ، عفونت، لخته شدن خون، مشکلات ریوی و درد مدام اشاره کرد.
مهم ترین نکته در خصوص این عوارض این است که در جلسات پیش از جراحی هر گونه مشکل، آلرژی، مصرف داروی خاص و … که را که دارید حتما به پزشک اطلاع دهید. دانستن این موضوعات به پزشک کمک می کند تا خطرات احتمالی را تشخیص دهد.
ما در ادامه تلاش کرده ایم تا شما را کمی بیشتر با این موضوعات و عوارض آن آشنا کنیم؛ توصیه می کنیم حتما تا انتها مطلب همراه ما باشید.
رضایت نامه قبل از عمل دیسک کمر

خطرات بیهوشی در عمل
در تمامی کشور ها قبل از انجام هرگونه جراحی رضایت نامه ای از فرد گرفته می شود، در این رضایت نامه نتیجه عمل و عوارض های آن برای فرد توضیح داده می شود و بیمار باید تمامی آن ها بپذیرد تا جراحی انجام شود، در خصوص جراحی دیسک کمر نیز به همین شکل است.
کاملا طبیعی است که به دنبال جراجی و بیهوشی؛ برخی از عوارض برای فرد ایجاد شود، البته که درصد این عوارض بسیار پایین است و اصولا حدود 10 درصد از بیمار ها به آن دچار می شوند و در 90 درصد باقی بدون ایجاد هیچ عوارضی نتیجه مورد نظر حاصل می شود.
بنابراین احتیاجی نبست که نگران این رضایت نامه باشید، بیشتر از 80 درصد از جراحی هایی که توسط بهترین متخصص ستون فقرات تهران در کلینیک خانه درد انجام می شود موفقیت آمیز می باشد و پس از عمل بیمار هیچ گونه دردی ندارد و به راحتی می تواند زندگی روزمره خود را ادامه دهد.
در خصوص 20 درصد باقی مانده نتیجه عمل موسط است، یعنی نتیجه به خوبی حاصل شده است اما باز هم بیمار درد دارد، قطعا به شدت اولیه نیست، اما نمی توان گفت کامل از بین رفته است. عموما در این درصد از افراد به دلیل ناپرهزی های بعد عمل و رعایت نکردن لازم این اتفاق رخ می دهد که باید برای درمان کمر درد خود اقدامات دیگر انجام دهند.
بنابراین در همین جا باید ذکر کنیم که بسیاری از عوارض جراحی ستون فقرات وابسته به خود شخص است، یعنی اگر مراقبت های بعد از عمل جراحی ستون فقرات را به درستی انجام ندهید، احتمال بروز عوارض در شما بیشتر می شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع جراحی ستون فقرات
آشنایی با تمامی عوارض جراحی ستون فقرات

عوارض جراحی ستون فقرات
صدمه به ریشه عصب
در تعدادی از بیماران به دلیل فشار وارد شده ریشه های عصبی از بین می روند، در گروهی دیگر در حین جراحی زمانی که پزشک ریشه های عصبی را کنار می زند تا دیسک را از آن خارج کند ریشه عصبی دچار پارگی یا کشیدگی می شود.
در گروه آخر حتی نتیجه جراحی نیز به خوبی انجام می شود اما رگ غذا دهنده ریشههای عصبی صدمه می بیند و بسته میشود و پس از عمل جراحی ریشه عصبی خراب می شود که معمولا قابل بهبود نیستند.
از علائم آسیب دیدگی ریشه های عصبی می توان به اختلال در راه رفتن، اختلال در حس، فلج بخشی از اندام های حرکتی و اختلال در تعادل اشاره کرد.
صدمه به رگ های بزرگ و لگن
درست در بخش جلویی ستون فقرات، رگی بزرگ در داخل شکم قرار دارد که آئورت نامیده می شود، شاخه هایی در این رگ وجود دارد که آسیب دیدگی هر یک از آن ها می تواند خطرات جانی به دنبال داشته باشد.
خوشبختانه احتمال بروز این عارضه بسیار کم و نادر می باشد تا حدی که در هر 10.000 عمل یکی از آن ها به این عاره دچار می شود، صدمات دیگری که به شکم، کلیه، کبد و روده ها وارد می شود نیز بسیار کم می باشد که آن ها هم در صورت رخ دادن امکان خطرات جانی به دنبال دارند.
انجام عمل جراحی ناکافی
در ستون فقرات 5 دیسک قرار دارد که تمامی آن ها شبیه به یکدیگر هستند، برای اینکه مشخص شود کدام دیسک دارای مشکل است در حین جراحی از عکس برداری استفاده می شود، در موادر نادری بجای دیسک بین مهره های 4 و 5 دیسک بین مهره ای 3 و 4 عمل می شود که در این خصوص لازم است تا جراحی مجدد انجام شود.
به همین دلیل است که همیشه توصیه می کنیم تا جراحی را نیزد پزشک متخصص انجام دهید و حتما اطمنیان داشته باشید که تجربه کافی در این زمینه دارد زیرا ناشی بودن پزشک می تواند عوارض های جدی تری برای شما داشته باشد.
در برخی از موارد دیگر بیمار در حین جراحی دچار خون ریزی می شود و فشار و نبض بیمار تغییرات خطرناکی پیدا می کند، در این مورد هم جراح مجبور است تا عمل را نیمه تمام کند و این گونه رشته های عصبی به طور کامل آزاد نمی شوند.
بنابراین لازم است که قبل از جراحی تمامی آزمایش های مربوط به بیهوشی را به خوبی انجام دهید تا اگر مشکل یا حساسیتی در بدن شما وجود دارد پزشک مخصوص تشخیص دهد.
همچنین بخوانید: هزینه و تعرفه های عمل جراحی دیسک کمر
عفونت های سطحی ستون فقرات
حدود چهار درصد از کسانی که عمل می کنند یکی از عوارض جراحی ستون فقرات که تجربه می کنند عفونت است، منظور از عفونت سطحی مدلی است که عفونت در زیر پوست و در بالا فاسیای عضلانی رخ داده است.
خطر این عارضه در افراد دیابتی و کسانی که به طور مکرر در برابر میکروب ها و ویروس ها قرار دارند بیشتر است؛ علاوه بر آن افرادی که از دارو های غیر استروئیدی و کورتون اسفاده می کنند یا کسانی که بیش از حد چاق هستند و چربی زیر پوستی زیادی دارند بیشتر از سایرین به این عارضه دچار می شوند.
عفونت های سطحی عموما خیلی نگران کننده نیستند، زیرا با باز کردن یک یا دو بخیه می توان آن ها را درمان کرد، در مواردی خاص لازم است تا جراح بیمار را به اتاق عمل ببرد و زخم شستوشو دهد.
عفونت های عمقی ستون فقرات

عفونت ستون فقرات
برعکس مورد قبل این سری از عفونت ها در زیر فاسیای عضلانی قرار دارد و به صورت مستقیم با ستون فقرات در تماس هستند و خطر بیشتری نسبت به عفونت های سطحی دارند.
اما خیلی جای نگرانی نیست زیرا در کمتر از یک درصد از افراد این عارضه رخ می دهد، در این مورد هم لازم است تا جراح زخم را باز کند و شستوشو انجام دهد، عموما زخم باز گذاشته می شود و وسایل های فلزی مثل پیچ و مهره که در بدن بیمار گذاشته شده است را خارج می کند.
بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از عمل دیسک کمر
خروج مایع مغزی نخاعی از زخم بیمار
این مایع زمانی خارج می شود که پرده دور اعصاب که اصطلاحا دورمر نامیده می شود صدمه دیده باشد، در صورتی که جراح در حین عمل متوجه این اتفاق شود آن را ترمیم می کند. اما در کسانی که تنگی کانال نخاعی دارند این پرده چون بسیار باریک میشود حین عمل سوراخ هایی میکروسکوپی پیدا می کند که جراح آن ها را نمی بیند تا ترمیم کند.
در چنین حالتی پس از جراحی خروج مایع رخ می دهد و مانع از جوش خوردن زخم می شود، خروج مایع مغزی نخاعی از زخم در اعمال جراحی دیسک در سه در صد موارد و در تنگی های کانال نخاعی و عمل های مجدد ستون فقرات در حدود هشت در صد موارد دیده می شود .
چسبندگی پس از عمل
منظور از چسبندگی التیام و مراحل جوش خوردن زخم است، این عارضه در افرادی رخ می دهد که پس از عمل پوشت آن ها به خوبی جوش نمی خورد، در صورت پس از عمل علایم عصبی در فرد ایجاد می شود.
سوزش پا بعد از عمل جراحی
این که پس از جراحی تا یک الی سه ماه سوزش پا داشته باشید موضوع طبیعی می باشد، اما شدت آن نباید به اندازه ای باشد که شما را از انجام کارهای روزانه باز بدارد، بنابراین در صورت زیاد بودن لازم است که حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با عوارض جراحی ستون فقرات آشنا نماییم. در نظر داشته باشید که در ابتدا لازم است شما زیر نظر بهترین پزشک این جراحی را انجام دهید و نکات مراقبتی و تغذیه بعد از عمل ستون فقرات را به خوبی رعایت کنید.
این گونه خیالتان راحت می شود که هم جراح کار خود را به خوبی انجام داده است، هم شما به خوبی نکات لازم را انجام داده اید و هیچ عوارضی تجربه نخواهید کرد.