عمل پای پرانتزی و مراقبت بعد از آن
پای پرانتزی وضعیتی است که افراد مبتلا به آن از داشتن پاهای طبیعی محروم هستند، به این صورت که در هنگام ایستادن قوزک پاها در کنار هم قرار دارند اما در ناحیه زانو فاصله ایجاد می شود. این عارضه می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، البته که در اکثریت مواقع مادرزادی است اما ممکن است وابسته به عوامل محیطی و بیماری های زمینه ای در طول سال های زندگی نیز ایجاد شود.
مسئله مهم در خصوص این عارضه درمان آن می باشد، معمولا قطعی ترین روش درمانی که وجود دارد جراحی می باشد، اما سوالی که در خصوص این درمان وجود دارد این است مدت استراحت بعد از عمل پا پرانتزی چقدر است؟
در خصوص بررسی این موضوع باید مواردی را در نظر داشت، اول از همه سن بیمار، میزان سابقه به پای پرانتزی، علل ایجاد زانو پرانتزی و… بنابراین نمی توان به راحتی زمان مشخصی را معین کرد، زیرا این زمان در افراد مختلف متفاوت است.
با این حال در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم بررسی نماییم منظور از عمل پای پرانتزی چیست و دوران نقاهت آن به چه صورت می باشد و هرآنچه که مربوط به این موضوع می شود را برای شما آورده ایم؛ بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان از این آسیب رنج می برید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
پای پرانتزی چیست؟
زانو پرانتزی عارضه ای است که در صورت رخ دادن پا ها از قسمت های زانو دچار فاصله از یکدیگر می شوند. دقت داشته باشید که در این عارضه مچ ها به هم متصل هستند و این فاصله در زانو رخ می دهد.
این موضوع و فاصله گرفتن زانو ها از یکدیگر سبب بروز این عارضه در فرد می شود که در علم پزشکی به آن ژنوواروم می گویند.
جراحی پای پرانتزی
شایع ترین عمل پای پرانتزی که برای درمان زانو پرانتزی به خصوص برای افراد جوان استفاده می شود عمل استئوتومی است. در این جراحی برش درون استخوانی که انجام می شود شکل گیری مجددی صورت می گیرد و در نهایت تیبیا هم تراز می شود.
با انجام این جراحی فشار اضافی از روی زانو برداشته می شود، با این حال اگر دارای پای پرانتزی هستید جراحی استئوتومی، همچنین می تواند به پیشگیری، یا حداقل به تأخیرانداختن نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو در آینده کمک کند.
مهم ترین نکته ای که در مورد این جراحی وجود دارد مربوط به دوران نقاهت و مراقبت های پس از آن می باشد، اگر شما به دستورالعمل و توصیه های پزشک به خوبی توجه نکنید تمامی روند جراحی شما بی نتیجه خواهد بود. در ادامه در خصوص این مراقبت ها و مدت زمان مورد نیاز برای استراحت بیشتر صحبت خواهیم کرد.
جراحی پای پرانتزی برای چه کسانی مناسب است؟
اگر تنها مشکل شما پرانتزی بودن پاها باشد ممکن است احیتاجی به جراحی نداشته باشید، این جراحی معمولا برای بیماران جوانی و فعالی که دارای استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو می باشند توسط بهترین فوق تخصص زانو در تهران انجام می شود.
شرایطی که بیماران را کاندید مناسبی برای انجام این بیماری می کند عبارت است از:
- وزن مناسب
- سن زیر۶۰ سال
- بروز درد فقط در یک قسمت زانو باشد
- درد با ایستادن و فعالیت یا راه رفتن زیاد تشدید شود
- دامنه ی حرکتی زانو مناسب و حداقل۹۰-۱۰۰درجه باشد
- خم ماندگی ثابت زانو نداشته باشند
- عدم وجود بیماری هایی مثل آرتریت روماتوئید یا سایر بیماریهای روماتیسمی.
مزایا جراحی اصلاح پای پرانتزی چیست؟
به کمک این جراحی عوارض و علائم مربوط به زانوی پرانتزی از بین می رود، زمانی که شما این جراحی را انجام می دهید و دوران نقاهت آن تمام می شود، هیچ نوع محدودیت فیزیکی برای بیمار وجود ندارد و فرد می تواند بدون هیچ نوع محدودیتی فعالیت های گذشته خود را از سر بگیرد. به طور کل اگر بخواهیم به مزایا این جراحی اشاره کنیم می توان موارد زیر را عنوان کرد:
- جلوگیری از تخریب بیشتر غضروف مفصلی
- اصلاح شکل ظاهری زانو
- کاهش درد
- تعویق زمان تعویض کامل مفصل زانو
همچنین بخوانید درمان پا چنبری یا کلاب فوت
روش جدید جراحی پای پرانتزی
در صورتی که متخصص ارتوپد تشخیص دهد که روش های غیر تهاجی بر روی شما جواب نمی دهد و وضعیت پای شما به صورتی است که تنها از عمل نتیجه می بینید، بنابراین گزینه ای که پیش رویتان می گذارد عمل جراحی زانو پرانتزی است.
روش جدیدی که برای این جراحی انتخاب می شود استئوتومی نام دارد. روش انجام این عمل به این صورت است که حدود 70 درصد از عمل هایی که به این روش انجام می شود در قسمت پروگزیمال تیبیا انجام می شود.
پروگزیمال تیبیا قسمت فوقانی در استخوان است که نقش بسیار مهمی در تشکیل مفصل زانو دارد.
اما در این میان حدود 5 تا 10 درصد از جراحی در بخش دیستال فمور انجام می شود، این بخش مربوط به قسمت انتهایی استخوان ران است.
در مواردی بسیار نادر که خیلی کم پیش می آید این عمل در بخش های پروگزیمال تیبیا و در قسمت دیستال فمور انجام خواهد شد که به این مدل جراحی ها، استئوتومی دوطرفه گفته می شود.
این روش زمانی توصیه می شود که شدت این عارضه در بیمار هم مربوط به بخش پروگزیمال تیبیا باشد و هم مربوط به دیستال فمور. البته در همه افراد این مورد توصیه می شود و نتیجه نهایی بسته به نظریه پزشک دارد.
درصد موفقیت عمل پای پرانتزی
درست است که این عمل به ظاهر بسیار سخت به نظر می رسد، اما برای جراحانی که دارای تجربه بالا می باشند و روزانه چندین جراحی زانو انجام می دهند عملی راحت به حساب می آید. خوشبختانه در کلینیک خانه درد با داشتن بهترین فوق تخصص زانو درصد موفقیت این عمل بسیار بالا می باشد.
بنابراین اگر شما به نزد پزشک حرفه ای مراجعه کنید می توان گفت بالای نود درصد امکان موفقیت در این وجود دارد. اما نتیجه نهایی با مشاوره با پزشک متخصص مشخص می شود. زیرا باید وضعیت پای بیمار نیز بررسی شود.
عوارض عمل پای پرانتزی
اگرچه عمل جراحی زانو پرانتزی جزو مواردی است که ایمنی بسیار بالایی دارد، اما با این حال این جراحی نیز مانند هرنوع جراحی دیگر عوارضی به دنبال دارد، که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم:
- سفتی زانو
- نارحتی زانو به دلیل صفحات فلزی که در زانو قرار داده شده است
- عفونت
- خون ریزی
- مشکل در جوش خوردن استخوان های برش خورده
- به وجود آمدن لخته های خونی در زانو
- آسیب دیدن عروق خونی یا اعصاب زانو
- شکستگی های غیرقابل پیش بینی در استخوان های پا
- نتیجه ندیدن از جراحی و نیاز به عمل جراحی مجدد
هزینه عمل پای پرانتزی
هزینه جراحی پای پرانتزی در بزرگسالان و یا حتی در کودکان وابسته به عوامل بسیاری می باشد. به صورت کلی در افرادی که پای آن ها دارای قوس وخیم تری می باشد هزینه و قیمت افزایش می یابد.
به همین صورت در افرادی که میزان شدت پای پرانتزی آن ها کم است هزینه کمتری لحاظ می شود.
اما علاوه بر این مورد عوامل دیگری ماننده: دستمزد جراح، نوع بیمه و محل جراحی در میزان قیمت تاثیر بالایی دارند.
اگر شما قصد داشته باشید تا نزد جراح باتجربه عمل کنید مسلما باید دستمزد بیشتری برای عمل پرداخت کنید. اما اگر به پیش پزشکان تازه وارد بروید هزینتان کم تر می شود.
توصیه ما در این است که حالا که قصد عمل جراحی زانو پرانتزی را دارید، تنها این عمل را با تحقیقات کامل و نزد پزشکان متخصص انجام دهید تا بتوانید نتیجه مطلوبی به دست آورید.
بیشتر بخوانید: هزینه جراحی زانو با لیزر در سال 1403 چقدر می شود؟
مدت استراحت بعد از عمل پا پرانتزی
اما یکی از سوالاتی که بسیار از ما پرسیده می شود مربوط به مدت زمان استراحت پس از این جراحی می باشد. به صورت کلی برای یک هفته باید در حالت استراحت مطلق باشید.
پس از گذشت یک هفته از جراحی می توانید فیزیوتراپی را شروع کنید، این تمرینات بین دو هفته تا یک ماه طور خواهد کشید، بهتر است در این زمان بیمار از عصا به عنوان وسیله کمکی استفاده کند.
به صورت کلی می توان این گونه بیان کرد که اگر این جراحی اصولی و توسط پزشکی با مهارت بالا انجام شود دوره ی نقاهت کوتاهی را خواهید داشت. همچنین اگر تمامی نکات گفته شده توسط پزشک را به خوبی رعایت کنید قطعا در یک بازه زمانی کوتاه تری درمان می شوید.
این که چه مدت زمان پس از جراحی می توانید به شغل خود بازگردید وابسته به وضعیت شغلی می باشد. اگر کار شما سبک است می توانید 2 الی 4 هفته پس از جراحی فعالیت خود را ادامه دهید، اما در مورد کارهای سنگین تا 3 ماه استراحت لازم است.
چگونگی کنترل درد پس از جراحی
زمانی که شما جراحی را انجام می دهید و در بیمارستان بستری هستید با استفاده از پمپ درد و دارو های تزریقی به کنترل درد شما کمک می شود. پس از ترخیص شدن از بیمارستان دارو های مسکن خوراکی تجویز می شود ( شامل داروهای ضدالتهابی خوراکی (NSAIDs) و مسکن های خوراکی مانند استامینوفن کدئین و اکسی کدون) استفاده از این دارو ها برای کنترل درد زمانی که در منزل هستید موثر می باشد.
مراقبت های بعد از عمل پای پرانتزی
پس از جراحی لازم است از بریس استفاده کنید تا به خوبی از پای شما حمایت و محافظت شود. دقت داشته باشید که وارد شدن فشار های بیش از حد و زودهنگام به پا پس از جراحی سبب جابجایی استخوان در محل و در نتیجه از بین رفتن هم ترازی اصلاح شده در زانو می باشد. بنابراین بسیار مهم است که دستورالعامل های پزشک را به خوبی دنبال کنید.
در خصوص این که چه زمان می توانید به پای خود فشار وارد کنید چیزی مشخص نیست، برخی از بیماران اجازه دارند بعد از مدت کوتاهی از جراحی مقداری فشار به پای خود وارد کنند، در عین حال گروهی دیگر حداقل تا 6 هفته اجازه ندارند هیچ نوع فشاری به پای خود وارد کنند. این زمان توسط پزشک و با استفاده از تصاویر به دست آمده از اشعه ایکس مشخص می شود زمانی که استخوان ها رو به بهبود باشند اجازه به شما داده می شود.
اگر شما اجازه ندارید فشاری به پای خود وارد کنید، برای راه رفتن می توانید از عصا کمک بگیرید تا پای جراحی شده را به طور کامل بالاتر از زمین نگه دارید.
زمانی که اجازه فشار اندک به پا به شما داده شد، بهتر است نزد فیزیوتراپ مراجعه نمایید تا به شما آموزش داده شود چگونه بدون فشار مضاعف از پای جراحی شده استفاده کنید، همچنین تمریناتی به شما داده می شد که با استفاده از آن ها می توانید به تقویت عضلات پای خود کمک کنید.
بهترین جراح پای پرانتزی در تهران کیست؟
با توجه به حساسیت بسیار بالایی که این عضو از بدن دارد، بسیاری از افراد برای پیدا کردن بهترین جراح با مشکل مواجه می شوند.
توصیه ما در این است برای این که بتوانید بهترین پزشک را انتخاب نمایید از سایر افرادی که این عمل را انجام داده اند پرس و جو کنید و بپرسید که ایا از پزشک خود راضی هستند یا خیر.
به این صورت هم لیستی از جراحان را به دست می آورید و هم با تجربیات عمل پای پرانتزی آشنا می شوید؛ بنابراین با علم و آگاهی بیشتری برای انجام این عمل اقدام می کنید.
البته در کلیینک خانه درد نیز بهترین پزشکان قرار دارند که شما می توایند با مراجعه به کلینیک و مشاوره رایگان اطلاعات بیشتری به دست آورید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مدت استراحت بعد از عمل پا پرانتزی و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. در آخر این مورد داشته باشید که این بازه زمانی در همه ی افراد بکسان نمی باشد و وابسته به شرایطی که دارند متفاوت است. بنابراین هرگز مطابق با توصیه های دیگر پیش نروید و تنها به دستورالعمل های پزشک خود توجه داشته باشید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.
پاسخ به سوالات متداول درباره عمل پای پرانتزی
آیا عمل پای پرانتزی دردناک است؟
قبل از عمل از بیحسی موضعی یا عمومی استفاده میشود، بنابراین در حین عمل دردی احساس نمیکنید. پس از عمل ممکن است درد خفیف تا متوسطی داشته باشید که با داروهای مسکن قابل کنترل است.
دوره نقاهت عمل پای پرانتزی چقدر است؟
دوره نقاهت معمولاً چند هفته تا چند ماه طول میکشد و به نوع جراحی و شرایط فردی بیمار بستگی دارد.
آیا بعد از عمل پای پرانتزی میتوانیم راه برویم؟
بله، اما با کمک عصا یا واکر. پزشک به شما میگوید چه زمانی میتوانید وزن خود را روی پای عمل شده بگذارید.
آیا عمل پای پرانتزی باعث کوتاه شدن پا میشود؟
در برخی موارد ممکن است اختلاف جزئی در طول پاها ایجاد شود که با استفاده از کفیهای مخصوص قابل اصلاح است.
بهترین سن برای انجام عمل پای پرانتزی چه سنی است؟
بهترین سن برای انجام این عمل زمانی است که رشد استخوانها تقریباً کامل شده باشد.