نقرس زانو چیست و چگونه درمان میشود؟
در این مقاله از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم تا در خصوص نقرس زانو و جزئیات مربوط به آن صحبت کنیم؛ بنابراین اگر شما یا یکی از نزدیکانتان به این درد دچار هستید و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد آن به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
نقرس چیست؟
وقتی اکثر مردم به نقرس فکر می کنند، به طور خودکار آن را با درد در مفصل انگشت شست پا مرتبط می کنند. در حالی که انگشت شست پا شایع ترین مفصلی است که درگیر می شود، ممکن است شما را شگفت زده کند که نقرس می تواند سایر مفاصل بدن از جمله زانو و آرنج را تحت تاثیر قرار دهد.
در واقع، افراد اغلب بدون اینکه بدانند درد ناشی از نقرس است، عود نقرس در زانوهای خود دارند. بسیاری از افراد درد زانو را به عنوان یک آسیب احتمالی یا علائم اولیه پیری و ساییدگی مفصل برطرف می کنند.
البته که زانو درد میتواند یکی از علائم رایج آسیبهای ورزشی یا استفاده بیش از حد باشد، اما همچنین میتواند از چندین نوع آرتریت باشد. گاهی اوقات درد میتواند بدون دلیل در زانو ظاهر شود، اما اگر متوجه شدید که سفتی زانو با درد یا احساس سوزش همراه است و مفصل هنگام لمس گرم است، میتواند ناشی از ایجاد شدن نقرس در زانو باشد که برای درمان می توانید نزد فوق تخصص زانو مراجعه نمایید.
چه چیزی باعث نقرس در زانو می شود؟
نقرس یک بیماری التهابی است که زمانی رخ می دهد که اسید اوریک بیش از حد در بدن وجود داشته باشد. اسید اوریک یک محصول زاید بیولوژیکی است و یک ماده کاملا طبیعی است که توسط بدن ایجاد می شود. تولید بیش از حد اسید اوریک از نظر پزشکی به عنوان هیپراوریسمی شناخته می شود.
به عنوان بخشی از فرآیندهای دفع مواد زائد روزانه در بدن، اسید اوریک از طریق کلیه ها دفع می شود. با این حال، برخی از افراد مستعد تولید سطوح اسید اوریک بالاتر از حد معمول هستند. که می تواند منجر به تشکیل کریستال های اگزالات اسید اوریک در مفاصل مختلف بدن شود، که معمولاً در مفصل انگشت شست پا، اما در سایر مفاصل نیز وجود دارد.
هنگامی که این کریستال ها در مفصل زانو جمع می شوند، می توانند علائم نقرس مانند درد، احساس سوزش، تورم و قرمزی ایجاد کنند. مفصل همچنین میتواند در لمس گرم احساس شود و تجمع کریستالها میتواند تحرک و دامنه حرکت مفصل زانو را مختل کند. گاهی اوقات عود نقرس در زانو می تواند راه رفتن را دشوار کند.
همچنین بخوانید: علت درد زانو هنگام نشستن، برخاستن، خم شدن و معرفی روش های درمان
نقرس در زانو چقدر شایع است؟
طبق تحقیقات پزشکی، 50 درصد بیماران برای اولین بار عود نقرس را در مفصل شست پا تجربه می کنند. با این حال، زمانی که تشخیص داده نشود و درمان نشود، 35 درصد از بیماران عود نقرس ثانویه را در زانو تجربه می کنند.
اگر نقرس شما درمان نشده باقی بماند، مفاصل دیگر نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. 40 درصد از بیماران عود نقرس را در وسط پا و مچ پا، 30 درصد در آرنج و مچ دست و 15 درصد در انگشتان دست تجربه می کنند.
از آنجایی که بسیاری از بیماران تصور می کنند زانو درد آنها ناشی از چیز دیگری است، پس از انجام فرآیندهای تشخیصی مانند عکس برداری با اشعه ایکس یا سونوگرافی، تشخیص نقرس در زانو غیر معمول نیست.
علائم رایج نقرس زانو در زنان و مردان
علائم نقرس زانو از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است نوسان داشته باشد.
در بیشتر موارد، علائم نقرس در زانو به سرعت در طی چند ساعت، معمولاً در شب یا در اوایل صبح ایجاد می شود.
علائم رایج نقرس زانو عبارتند از:
- درد و تورم: مفصل زانو به سرعت داغ، متورم و قرمز می شود و معمولاً به شدت درد می کند، مخصوصاً هنگام حرکت دادن مفصل.
- شروع شب: علائم نقرس زانو معمولاً در شب به دلیل دمای پایین بدن شروع می شود
- تغییرات پوستی: پوست اطراف مفصل زانو به دلیل تورم و التهاب اغلب براق، قرمز و کشیده به نظر می رسد.
- تب: گاهی اوقات نقرس منجر به افزایش دمای بدن می شود
- محدودیت حرکت: تورم و درد ناشی از نقرس زانو می تواند دامنه حرکتی زانو را محدود کند و خم شدن یا صاف کردن مفصل را سخت کند.
- کاهش عملکرد: زانو نقرس اغلب فعالیت های تحمل وزن مانند راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله ها را بسیار دردناک می کند.
- توده سفت: ممکن است یک توده سخت و قابل مشاهده در زانو از دستهای از کریستالهای اسید اوریک به نام توفی وجود داشته باشد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به نقرس زانو هستند؟
چندین عامل می تواند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد. به نظر می رسد شاخص اصلی داشتن سابقه خانوادگی این بیماری باشد. تحقیقات ارتباط بین استعداد ژنتیکی و سطوح بالای اسید اوریک را شناسایی کرده است.
اگر بستگان نزدیکی دارید که از نقرس رنج می برند، ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری باشید.
اگر داروهای خاصی مانند دیورتیک ها یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنید، یک عارضه جانبی می تواند افزایش سطح اسید اوریک در بدن شما باشد. اگر برای هر گونه بیماری زمینه ای با داروهایی که با عملکرد طبیعی کلیه تداخل دارند تحت درمان قرار می گیرید، ممکن است در معرض افزایش خطر ابتلا به نقرس باشید.
رژیم غذایی و سبک زندگی شما نیز می تواند تأثیر بگذارد. سیگار کشیدن و نوشیدن مشروبات الکلی خطرات ظاهری برای سلامت عمومی هستند، اما مصرف یک رژیم غذایی سرشار از قند، غلات، روغن دانه و غذاهای بسیار فرآوری شده نیز میتواند بر بدن تأثیر بگذارد و حذف مواد زائد از جمله اسید اوریک را برای کلیه ها دشوارتر کند.
پرهیز یا کاهش غذاهای با پورین بالا، از جمله غذاهای دریایی خاص، گوشت قرمز، الکل و نوشیدنیهای شیرین شده با شکر میتواند کمک کند. با این حال، محققان فکر می کنند که داروها تاثیر بیشتری بر سطح اسید اوریک نسبت به رژیم غذایی دارند.
درمان نقرس زانو
درمان نقرس زانو معمولاً شامل موارد زیر است:
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن در صورت مصرف به محض بروز علائم نقرس میتوانند بسیار خوب عمل کنند. البته اگر بیماری زمینه ای دارید همیشه قبل از مصرف داروهای جدید با پزشک خود مشورت کنید
استراحت: اگر از نقرس در زانو رنج می برید، مهم است که استراحت کنید. برای کمک به کاهش تورم، پای خود را بالا بیاورید و از فعالیتهای شدید خودداری کنید، مثلاً اگر ورزشکار هستید مدتی از ورزش پرهیز کنید.
استروئیدها: استروئیدها، چه به صورت خوراکی و چه از طریق تزریق ، می توانند به کاهش التهاب و درد مرتبط با نقرس زانو کمک کنند.
مکمل ها: بسیاری از مردم دریافتند که مصرف مکمل ها به کاهش چشمگیر دفعات و شدت عود نقرس کمک می کند.
داروی کلشی سین: کلشی سین به کاهش تجمع اورات کمک می کند اما می تواند باعث بیماری و اسهال شود.
یخ: استفاده از یخ برای خنک کردن مفصل می تواند به کاهش درد و تورم نقرس کمک کند.
آیا نقرس می تواند هر دو زانو را تحت تاثیر قرار دهد؟
به طور کلی، عودهای نقرس به سمت بالا در بدن حرکت می کنند. اگر دردی در مفصل انگشت شست پا خود احساس می کنید و مشکوک به نقرس هستید توصیه می شود سریعا علائم و کنترل بیماری را دنبال کنید.
اگر بیماری نقرس شما تشخیص داده نشود و درمان نشود، می تواند از انگشت شست پا به سمت بالا حرکت کند و شروع به تأثیرگذاری روی مفاصل بالا از مچ پا تا زانو کند و سپس به پایین ستون فقرات و غیره برسد.
در حالی که نقرس می تواند هر دو زانو را درگیر کند، می تواند در یک زانو شدیدتر احساس شود، به خصوص اگر آن مفصل قبلاً تحت تاثیر آرتریت قرار گرفته باشد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با نقرس زانو و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم, امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.