تست نوار عصب عضله چیست و چه کاربردی دارد؟
انسان ها همیشه در طول زندگی خود با موارد زیادی مواجه می شوند که باعث می شود به بیماری ها و مشکلات متنوعی دچار شوند. به این ترتیب روش هایی وجود دارند که به وسیله آن ها می توان به تشخیص این مشکلات پرداخت که یک از این روش های پرکاربرد، استفاده از تست نوار عصب عضله می باشد. به این ترتیب در این مقاله از کلینیک خانه درد می خواهیم راجع به این تست صحبت کنیم.
بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان قصد انجام این تست را دارید و می خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص آن به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
نوار عصب عضله چیست و به چه دردی می خورد؟
در مقدمه ذکر کردیم که از نوار عصب عضله برای تشخیص مشکلات افراد استفاده می شود. در اصل این تست به بررسی عملکرد عصب های بدن می پردازد که در اصل در طی این تست پیام های بین مغز و سایر اندام های بدن به وسیله نوعی مواد الکتریسیته که به صورت طبیعی در بدن وجود دارند انتقال پیدا می کنند.
به این ترتیب این انتقالات در بدن به صورت های متفاوتی انجام می شود که در انواع حس لمس، درد، گرما و فشار و حتی حس های دیگری مانند شنیدن، دیدن و … تقسیم بندی می شوند. همچنین بهتر است بگویم که هر کاری که توسط دستور مغز بدن انجام می دهد، مانند حرکت دادن دست و پاهاو … توسط اعصاب به بدن انتقال پیدا می کند. و این فرمان ها به صورت موج های الکتریکی منتقل می شوند.
به این ترتیب زمانی که اعصاب نمی توانند این فرمان ها را به درستی به اندام ها منتقل کنند، در نتیجه باعث ایجاد اختلال در این عملکردها می شود. پس در این راستا کار اصلی که نوار عصب انجام می دهد، این که برای ثبت کردن شدت، سرعت و جزئیات و خصوصیات این امواج الکتریکی که در طول عصب جریان دارند، به کار برده می شود. سوال مهم اینجاست که این نوار به چه دردی می خورد. بهتر است بدانید که از جمله کاربردهای مهمی این تست می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد:
- سندرم تونل کارپ
- سندرم خروجی قفسه سینه
- گیر افتادن عصب اولنار
- دردهای ناشی از مشکلات دیسک
- احساس مور مور، گزگز و بی حسی اندام ها
در تشخیص دادن فشار به روی ریشه های عصبی که از بین مهره ها عبور کرده و توسط دیسک صدمه دیده و تحت فشار قرار گرفته است، نقش کمک کننده دارد.
انواع این تست
در یک بررسی الکترودیاگنوستیک به طور معمول از دو تست استفاده می شود:
- الکترومیوگرافی Electro-myography EMG که به آن نوار عضله هم میگویند.
- مطالعه هدایت عصبی Nerve conduction studies NCS که به آن نوار عصبی هم میگویند.
از این تست برای بیماری هایی مثل سندرم کارپال تونل یا سندرم فشار به عصب آلنا در مچ دست یا بررسی سیاتیک یا دردهای گردن که به دست تیر میکشد، بررسی تاثیر دیابت روی اعصاب و یا در بررسی آسیب عصب بعد از ضرباتی که به اندام وارد میگردد و … استفاده میشود.
کاربرد تست نوار عصب عضله
همان طور که بیان کردیم به کمک این تست می توان مشکلات عضلانی و مشکلات عصبی را به خوبی تشخیص داد. معمولا این دو تست به صورت همزمان استفاده می شود زیرا به کمک این آزمایش می توان انواع اختلالات عصبی را تشخیص داد.
به کمک این تست می توان مشخص کرد که چه موضوعی سبب ضعف عضلانی، سفتی عضلات، جمع شدگی و تغییر شکل عضلات خواهد شد. به صورت کلی مهم ترین کاربرد این تست مربوط به موارد زیر می باشد:
- مشکلات حرکتی مثل کشیدگی غیرارادی عضلات
- فشردگی یا آسیب عصبی مثل سندروم تونل کارپ
- آسیب ریشه عصب مثل سیاتیک
- تحلیل رفتگی عضلات مثل دیستروفی عضلانی
تست نوار عصب دست
اگر فرد در قسمت هایی از دست خود احساس درد داشته باشد این تست از دست او گرفته می شود، با کمک این تست پزشک به خوبی قادر خواهد بود تا فعالیت های عصبی را اندازه گیری کند و نقاط آسیب دیده به خوبی مشخص میشود.
این تست در کنار روش هایی مثل ام ار ای بسیار موثر می باشد.
نوار عصب عضله دیسک کمر
یکی دیگر از کاربرد های رایج این تست مربوط به دیسک کمر است، در بسیاری مواقع برای بررسی علت درد کمر این تست تجویز می شود که با بررسی آن پزشک به خوبی می تواند تشخیص دهد و ریشه علت درد عصبی مشخص شود.
با بررسی این تست پزشک قادر به شناسایی عصب تحت فشار می باشد و به راحتی می توان آسیب و قدرت عضله را تشخیص داد.
همچنین بخوانید: بیرون زدگی دیسک کمر چگونه درمان می شود؟
نوار عصب عضله گردن
در بیمارانی که به دیسک یا آرتروز گردن مبتلا هستند، انجام تست می تواند دلایل زمینه ای بیماری و شدت را مشخص کند که در نهایت برای درمان تاثیر دارند.
نوار عصب و عضله پا
اختلال های شکل گرفته در عضلات و اعصاب های اندام تحتانی با انجام این تست مشخص می شود، این تست برای پا کاملا بی ضرر است. اگر به داغی یا سردی کف پا، مچ پا، زانو، کمر و موارد این چنین دچار هستید به راحتی می توان با انجام تست علت را مشخص کرد.
نوار عصب عضله با چه هدفی انجام می شود؟
استفاده از این نوار در علم پزشکی به دلیل اطلاع کسب کردن از بهبود عملکرد عصب و عضله و اطمینان از سلامتی فردی انجام می شود. به این ترتیب استفاده از انجام این تست در مراکز مختلف مختلف با اهداف گوناگونی صورت می گیرد و توسط متخصص ستون فقرات تجویز می شود که این اهداف می تواند شامل موارد ذکر شده در زیر باشند:
- احساس خارش، بی حسی و ضعف عضلانی
- احساس درد و گرفتگی عضلانی
- فلج
- انقباض غیر ارادی در عضلات بدن مانند تیک داشتن
- اختلالات عضلانی
- اختلالات مربوط به ناتوانی نورون های عصبی در ارسال سیگنال های الکتریکی به اندام های مورد نظر
- رادیکولوپاتی
- اختلالات مربوط به اعصاب محیطی مانند سندرم تونل کارپال
- اختلالات مربوط به سیستم عصبی مانند ای ال سی
- تعیین محل آسیب وارد شده
- تخمین زمان ورورد آسیب
- تشخیص ضایعات مربوط به دیسک کمر و گردن
تمام موارد ذکر شده از فواید مهم نوار عصب عضله به حساب می آیند که توسط مراکز مختلفی انجام می شود. تنها باید به یک مرکز شناخته شد و معتبر مراجعه کنید.
آیا انجام تست نوار عصب و عضله درد دارد؟
سوال رایجی که افراد در رابطه با این تست می کنند، این است که آیا انجام این تست درد و ناراحت به همراه دارد؟
بهتر است بدانید که واکنش همه افراد نسبت به انجام این تست یکسان نیست و از آنجایی که پزشک در نقاط مختلفی از بدن به انجام این تست می پردازد، هر نقطه دارای حساسیت جداگانه ای می باشد. در نهایت بهتر است بگویم که در محلی که سوزن قرار داده می شود، احساس درد وجود دارد که این با توجه به نقطه مورد نظر متفاوت است. با این حال زمانی که به منزل دارید و باز هم احساس درد داشتید، با استفاده از کمپرس یخ و استراحت کردن به مدت 20 دقیقه می توانید از شر درد خلاص شوید.
انجام نوار عصب عضله چگونه انجام میشود؟
برای آشنایی با نحوه انجام این تست در ابتدا باید بگوییم که تست نوار عصب و عضله از دو مرحله تشکیل شده است:
1.بررسی هدایت عصبی 2. بررسی عضله
در قسمت اول، متخصص مغز و اعصاب به اعصاب شما تحریک الکتریکی وارد می کند اما برای بررسی عضله سوزنی به عضلات شما وارد می شود.
از الکترو مایوگرافی برای بررسی عارضههایی مثل فشار روی عصب به ویژه در بازو، آرنج یا مچ دست استفاده میشود. برای انجام این تست یک الکترود سوزنی در عضله وارد و از این طریق فعالیت الکتریکی عضله ثبت میشود.
موجی بر روی صفحه مانیتور ایجاد می شود و از صدای موج می توان مشکل بیمار را تشخیص داد. به صورت کلی مراحل به این صورت است که دستگاه نوار عصب و عضله به کمک الکترود ها جریان الکتریکی را وارد پوست می کند، سپس این جریان از پوست به عصب وارد می شود و به مسیر خود ادامه می دهد.
زمانی که با الکترود های بعدی برخورد می کند جریان الکتریکی دریافت می کند و در مانیتور نمایش می دهد.
اقدامات ضروری برای بیمار قبل از انجام تست:
- در روز انجام این تست حمام کنید و موهای زائد را از محل تست پاک کنید.
- هیچ گونه کرم، مواد آراشی، لوسیون یا پماد بر روی محل نمالید.
- پرونده پزشکی و تمامی آزمایشات خود را همراه داشته باشید.
- قبل از تست تمامی اشیا فلزی را از خود دور کنید.
- قبل از انجام تست موبایل و وسایل الکتریکی خود را خاموش کنید.
- اگر دارو های قلبی مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورتی که مبتلا به بیماری های عفونی، نارسایی کبد و کلیه یا مشکلات قلبی هستید پزشک خود را در جریان بگذارید.
- پس از انجام تست ممکن است کمی درد یا کبودی داشته باشید که طبیعی است و پس از چند روز بهبود پیدا می کند.
نوار عصب و عضله به چه میزان معتبر است؟
سوالی که اغلب افراد می پرسند، این است که انجام این تست تا چه میزان صحت دارد؟!
بهتر است بدانید که اگر این تست به درستی انجام شود، قطعا نتیجه درستی برای شما به همراه خواهد داشند. پس همه چیز به نوع مهارت پزشک، نحوه انجام تست، کیفیت سوزن ها و در نتیجه نحوه کار پزشک بستگی دارد. در این صورت می توانید به نتیجه درستی در آسیب دیدگی اعصاب و نواحی مختلف برسید.
همچنین جواب تست شما بعد از چندین هفته مشخص شده و پزشک متخصص به ارزیابی آن می پردازد؛ البته لازم است بدانید که این تست تواند میزان و شدت درد را برای شما مشخص کنند و در صورت وجود درد خودتان به طور طبیعی متوجه آن خواهید شد.
تفسیر جواب نوار عصب و عضله
بهترین کار این است که برای تفسیر این تست به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ اما اگر تست شما نرمال نباشد، در قسمت impression آن نتایجی را نوشته باشد به معنی فشار و یا صدمه به عصب در یک ناحیه است که اغلب با شدت خفیف ، متوسط و شدید نشان داده می شود.
عوارض تست نوار عصب و عضله
تمانی اقدامات پزشکی دارای عوارض هستند و در این میان الکترومیوگرافی نیز از این موضوع جدا نیست، اما عوارضی که برای این تست گزارش شده است چندان خطرناک نیست و کمتر پیش می آید مشکل جدی رخ دهد.
مخصوصا اگر پزشکی که این تست را انجام می دهد دارای مهارت و تجربه کافی باشد، میزان عوارض به حداقل خواهد رسید. در کلینیک خانه درد با وجود متخصصین ماهر که از دانش این کار برخوردار هستند، این تست به بهترین شکل انجام خواهد شد.
شایع ترین عارضه که برای این تست گزارش می شود درد، سوزش و گاهی کبودی در محل ورود سوزن می باشد که معمولا تمامی آن ها جزئی می باشد و احتیاج به اقدام خاصی نیست؛ در این شرایط انجام کمپرس یخ و داروی مسکن نتیجه بخش اشت.
چنانچه درد و تورم شما پس از انجام تست برای چند روز ادامه داشته باشد، لازم است که با پزشک خود مشورت داشته باشید.
بیشتر بدانید: مرکز تست نوار عصب و عضله در تهران
برخی از سوالاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود:
آیا از سوزن استفاده می شود؟
بله برای برخی از تست ها لازم است که از سون بسیار کوچکی استفاده شود، با این حال بستگی به پزشک شما دارد که چه تستی از شما خواسته باشد.
آیا لازم است ناشتا باشیم؟
خیر برای تست نوار عصب عضله احتیاجی به ناشتا بودن نمی باشد، تنها پیشنهاد می شود که چند ساعت قبل از انجام تست از خوردن قهوه اجنناب کنید.
نیازی هست مصرف داروهای دیگر را قطع کنیم؟
در اکثر موارد احتیاجی به این موضوع نمی باشد، اما با توجه به این که ممکن است دارو شما خاص باشد بهتر است این مورد را از قبل با پرشک خود در میان بگذارید.
آیا این، یک تست اولتراسوند است؟
خیر تست نوار عصب و عضله کاملا متفاوت است.
مصرف چه داروهایی بعد از تست پیشنهاد می شود؟
به صورت کلی احتیاجی به مصرف دارو نمی باشد، اما اگر تب و یا درد داشتید می توانید از استامینوفن استفاده نمایید.
در چه شرایطی لازم است که با پزشک تماس بگیریم؟
اگر پس از انجام تست علائمی مثل: تب، تورم یا قرمزی پوست، چرک کردن محل آزمایش، احساس کرختی یا بی حسی داشتید؛ لازم است که با پزشک خود تماس بگیرید و وضعیت خود را اطلاع دهید.
عوارض نوار عصب و عضله چیست؟
مزیتی که در این تست وجود دارد این است که هیچ گونه عوارضی ندارد و به جز افراد خاص (بیماران قبلی، خاتم های باردار و نوزادان) تمامی افراد می توانند آن را به راحتی انجام دهند.
سخن پایانی
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به تست نوار عصب عضله به خوبی آشنا نماییم. اگر سوالی در ذهن شما باقی مانده است که اشاره ای به آن نداشته در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.