علائم نکروز یا بافت مردگی چیست و چگونه درمان میشود؟
نکروز یا بافت مردگی یک اصطلاح پزشکی برای زمانی است که سلول یا بافت بدن پیش از موعد می میرد. مرگ بافت زنده زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به بافت متوقف شود که معمولاً ناشی از آسیب، تروما یا بیماری است.
این بیماری معمولا در بافت های استخوان ایجاد می شود و علت اصلی آن خون رسانی ضعیف در بدن است، بیشترین قسمت بدن که درگیر آن می شود استخوان های بالای ران است، اما این موضوع به این معنی نیست که دیگر استخوان ها درگیر نمی شوند، بلکه می تواند در هر یک از دیگر قسمت های بدن اعم از استخوان های فک، دست، آرنج، شانه و … نیز ایجاد شود.
در این مطلب از سایت کلینیک خانه درد قصد داریم بررسی نماییم که چه چیزی موجب بروز این بیماری می شود؟ علائم آن چیست و در صورت ایجاد چگونه می توان برای درمان اقدام کرد؟ بنابراین اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این آسیب دچار است و می خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص آن به دست آوریئ حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
نکروز چیست و چه علائمی دارد؟

علائم نکروز چیست
نکروز مرگ سلولی غیرقابل کنترل است، برگشت ناپذیر است و منجر به تورم تمام قسمت های سلولی می شود. سلول در نهایت پاره می شود و محتویات داخل سلولی را به بافت اطراف می ریزد که منجر به آسیب بافت می شود.
در این میان تفاوت بین انفارکتوس و نکروز می تواند گیج کننده باشد زیرا به نظر شبیه هستند. انفارکتوس به معنای کمبود خون به سلول ها است. که می تواند ناشی از انسداد شریان، فشرده سازی مکانیکی یا انقباض عروق باشد.
یکی از علائم انفارکتوس معمولاً درد است. با این حال، علائم دیگر بسته به منطقه ای که این انفارکتوس در آن رخ می دهد متفاوت است، مانند حمله قلبی، سکته مغزی و از دست دادن حرکت نخاع.
در صورتی که شما هر یک از این علائم را تجربه کردید لازم است که در سریع ترین زمان برای درمان نزد بهترین فوق تخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
علائم و نشانه های نکروز می تواند نسبت به محل آن متفاوت باشد. به طور کلی، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد
- تیرگی، تغییر رنگ به بنفش چند ساعت پس از مرگ بافت رخ می دهد
- خنکی ناشی از کمبود خون
- بی حسی
- از دست دادن حس
- احساس غیر طبیعی، مانند سوزش، سوزن سوزن شدن
- تغییر رنگ پوست، قرمز، سفید یا سیاه
- تاول های پر از خون یا مایع شفاف
چه چیزی باعث نکروز می شود؟

علت بیماری نکروز
نکروز یک حالت غیر طبیعی است که در نتیجه آسیب به سلول ایجاد می شود، ایت آسیب می تواند خارجی یا داخلی باشد. شایع ترین آسیب های سلولی عبارتند از:
هیپوکسی: به معنای کمبود اکسیژن به سلول است. علل عبارتند از شوک ، و نارسایی تنفسی
عوامل فیزیکی: این مورد به معنای آسیب خارجی است، مانند ضربه، یا دمای شدید، مانند سرمازدگی، قرار گرفتن در معرض تشعشع یا شوک الکتریکی.
عوامل شیمیایی: این می تواند شامل سم، قرار گرفتن در معرض شغلی، سمیت دارویی باشد.
عوامل بیولوژیکی: شامل باکتری ها، ویروس ها یا قارچ ها می شود.
واکنش ایمونولوژیک: نکروز ممکن است از یک پاسخ خود ایمنی ایجاد شود.
دیگر دلایل این بیماری شامل:
- استفاده بیش از اندازه مشروبات الکلی
- بیماری های مادرزادی
- شکستگی
- ضرب دیدگی استخوان ها
- در رفتگی مفاصل
- آسیب دیدگی عروق خونی
- استفاده طولانی مدت از داروهایی مانند کورتیکواستروئیده
- مبتلا بودن به بیماریهای خونی
- مبتلا بودن به آرتریت روماتوئید، لوپوس و…
انواع مختلف نکروز چیست؟

از بین رفتن بافت های سلولی
انواع مختلفی از نکروز وجود دارد، که شامل موارد زیر می باشد:
انعقادی: در این مدل سلول های مرده تا چند روز پس از مرگ همچنان زنده هستند و علائی از خود نشان نمی دهند. کمبود جریان خون و اکسیژن از دلایل این گزینه هستند.
مایع زا: این نوع معمولاً با عفونت ها و آسیب های مغزی همراه است، به دلیل تشکیل چرک به رنگ زرد کرم در می آیند.
موردی: در این گزینه سلول های مرده سفید و نرم به نظر می آیند.
نکروز چربی: این معمولاً با التهابی همراه است که بر بافت هایی مانند بافت سینه تأثیر می گذارد. در این مدل سلول های آُسیب دیده آنزیم ها را آزاد می کنند و موجب می شوند که به مایع تبدیل شوند. سلول های مایع با کلسیم ترکیب می شوند و رسوبات گچی و سفید رنگی روی سلول ها ایجاد می کنند
نکروز فیبرینوئید: معمولاً با آسیب عروقی مانند ویروس ها همراه است. سلول های مرده صورتی رنگ به نظر می آیند و فاقد ساختار هستند. این مورد زمانی ایجاد می شود که بیماری خود ایمنی داشته باشید که عفونت موجب آسیب به رگ های خونی شده باشد.
نکروز گانگرنی: معمولاً با اندام تحتانی همراه است و ظاهری سیاه و پوسیده دارد. فقدان جریان یافتن خون در پاها یکی از دلایل این نکروز است.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
میزان انتشار نکروز به سلامت فرد مبتلا به نکروز بستگی دارد. در یک فرد سالم، نکروز می تواند کند رشد کند. با این حال، اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، نکروز ممکن است سریعتر گسترش یابد .
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه ایجاد می شود این است که آیا کشنده است؟ در خصوص این پرسش باید بیان کنیم که اگر متوقف نشود، نکروز می تواند کشنده باشد. یکی از این نمونه ها قانقاریا است. بدون درمان، قانقاریا به پیشرفت بافت سالم ادامه خواهد داد و در نتیجه سلامت جان فرد به خطر می افتد.
اگر زخم یا آسیب بافتی دارید که بهبود نمی یابد و به تدریج بدتر می شود، با پزشک خود تماس بگیرید.
تشخیص زودهنگام و درمان کلیدی برای جلوگیری از بدتر شدن آسیب بسیار مفید است. به عنوان مثال، در مورد قانقاریا که یکی از بدترین آسیب های نکروزه، باید در اولین نشانه آسیب با پزشک خود مشورت کنید.
نکروز چگونه تشخیص داده می شود؟
راه های زیادی وجود دارد که پزشک شما می تواند نکروز یا عفونت های منجر به نکروز را تشخیص دهد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ارزیابی فیزیکی
- تجزیه و تحلیل خون
- تجزیه و تحلیل ادرار
- سی تی اسکن
- اشعه ایکس
- اسکن ام آر آی
- اسکن استخوان
- شمارش گلبول های سفید
درمان نکروز چیست؟

درمان بیماری نکروز
جراحی: شامل برداشتن بافت مرده با جراحی است که به عنوان دبریدمان شناخته می شود. بسته به شدت، این روش درمان ممکن است شامل برداشتن تکه های پوست یا قطع کامل اندام و عضو آسیب دیده باشد.
حذف شیمیایی: این شامل برداشتن بافت های نکروزه است. از عوامل آنزیمی پاک کننده مانند پروتئولیتیک، فیبرینولیتیک و کلاژنازها استفاده می شود. با این حال، محققان مواد دبریدینگ را برای زخم های به شدت عفونی توصیه نمی کنند.
عوامل فیزیکی: این شامل زخم هایی است که عوامل فیزیکی ایجاد کرده اند، مانند ضربه های فیزیکی یا سوختگی های شیمیایی. آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد التهابی می توانند زخم های ایجاد شده توسط عوامل فیزیکی را درمان کنند. این شامل تمیز نگه داشتن زخم برای جلوگیری از عفونت و نکروز بیشتر است.
عوامل شیمیایی و سمی: زخم های ناشی از این عوامل ممکن است نیاز به استفاده از درمان های سرکوب کننده سیستم ایمنی یا داروهای ضد التهابی داشته باشد.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با بیماری نکروز و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم، در آخر این مورد را در نظر داشته باشید که اگر به این آسیب دچار هستید لازم است که هر چی سریع تر اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.