علت ورم زانو چیست؟ چگونه درمان میشود؟
یکی از عارضه هایی که اغلب افراد با آن رو به رو هستند، ورم زانو می باشد. ورم در ناحیه زانو ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، که نیاز به تشخیص و شناسایی پزشک دارد تا بتواند تحت درمان قرار بگیرد. یکی از شایع ترین بیماری ها ورم در ناحیه زانو است که بر کلیه فعالیت های روزانه تاثیر می گذارد.
اما علت ورم بغل زانو در زنان و مردان چیست؟ آیا آب آوردن زانو نشان از یک بیماری است؟ چرا به ورم زانو شبانه دچار می شویم؟ چگونه می توان آن را از بین برد؟
در این مطلب از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا درباره علت ورم زانو پای راست و چپ، درمان سریع باد کردن زانو و دیگر جزئیات مربوط به آن صحبت کنیم؛ توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
منظور از ورم در زانو چیست؟
یکی از شایع ترین مشکلاتی که می تواند باعث اختلال در عملکرد روزانه بدن شود، آب آوردن زانو است. ورم مفصل زانو عملکرد و انعطاف پذیری زانو را محدود کرده و دارای علائم مشخصی می باشد. ورم مزمن می تواند باعث آسیب بافت مفصل، تحلیل و فروپاشی غضروف و نرمی استخوان ها شود.
ورم زانو می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد که این دلایل شامل عوامل متعددی می باشد. این ورم به معنای آب آوردن زانو می باشد که در بعضی مواقع ممکن است با التهاب و درد همراه باشد و در بعضی مواقع ممکن است که هیچ دردی را احساس نکنید.
این ورم گاهی ناگهانی ظاهر می شود و گاهی طی چند روز کم کم ظاهر شده و زانو متورم می شود. در هر صورت برای تشخیص دلیل اصلی این مشکل، باید به پزشک فوق تخصص ارتوپد مراجعه کنید و تحت درمان قطعی قرار بگیرید.
چه عواملی باعث بیشتر شدن ورم در زانو خواهد شد؟
دلایل متعددی می تواند باعث ایجاد شدن ورم در ناحیه زانو و حتی تشدید آن شود، که این دلایل شامل موارد مهمی اعم از سن، در افرادی که بالای 50 سال هستند، ورزش های پرفشار، چاقی و اضافه وزن نیز خطر بروز این ورم یا آب آوردن زانو را بیشتر می کند.
بنابراین برای پیشگیری از بروز این مشکل، بهتر است که در سن بالاتر به فکر سلامتی خود از جمله کاهش وزن باشد. همچنین بهتر است ورزش های پرفشار مانند فوتبال و بیسبال را کنار گذاشته و یا از تغییر ناگهانی حرکات خودداری کنید. این موضوعات تورم و آب آوردن زانو را چند برابر می کند.
علت ورم زانو پای چپ یا راست چیست؟
به وجود آمدن ورم در زانو نشان دهنده این است که در داخل و یا بیرون مفصل زانو مایعی تجمع کرده است. به این صورت این اتفاق باعث ایجاد التهاب می شود که می تواند دردناک باشد و یا هیچ دردی نداشته باشد. این بیماری می تواند دلایل متعددی داشته باشد که شامل موارد ذکر شده در زیر است:
ورزش و ورم زانو
ایجاد شدن ورم در زانو بعد از آسیب دیدگی یکی از دلایلی است که باعث ورم در این عضو مهم می شود. پس عدم درمان این آسیب می تواند باعث گارگی لیگانت صلیبی و متقاطع جلویی، پارگی غضروف ها، شکستگی در مفصل زانو، جابه جایی کشکک زانو و سایر مشکلات دیگر شود.
ایجاد ورم بعد از انجام ورزش های پرفشار و سنگین، یکی از دلایلی است که باعث آسیب دیدن زانو می شود. این آسیب بیشتر در ورزش هایی مانند دویدن، فوتبال، پرش و .. دیده می شود.
همچنین اگر شما جزو افرادی هستید که به طور مکرر به گرفتگی زانو دچار می شوید، توصیه می کنیم این مقاله را مطالعه کنید: گرفتگی زانو علت + روش های درمان در این مقاله با انواع دلایل گرفتگی آشنا می شوید و بهترین روش های درمانی آموزش داده می شود.
عفونت و جراحی
ایجاد شدن ورم ناشی از عفونت و التهاب زانو، که می تواند به دلایل متعدی اعم از آرتروز، سندرم درد کشک زانو، کیست بیکر و …. باشد.
ایجاد ورم در زانو بعد از عمل جراحی که می تواند بعد از تعویض مفصل زانو در برخی بیماران رخ دهد. این تورم گاهی با درد و کاهش دامنه حرکتی بیمار رو به رو است.
روماتیسم
روماتیسم مفصلی، عفونت، نقرص، بورسیت، اختلالات خون ریزی، تومور و … نیز از جمله مهم ترین دلایل بروز این باد کردن محسوب می شود.
آیا ورم زانو خطرناک است؟
برای این که متوجه شوید که آیا ورم زانو خطرناک می باشد یا خیر بهترین کار مراجعه به پزشک برای تشخیص علل ورم است.
زمانی که بیمار برای تشخیص بیماری وی به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه می کند، پزشک ابتدا سعی می کند به وسیله روش های تشخیصی به تشخیص دلیل اصلی بروز این بیماری بپردازد. بنابراین پزشک در این روش از ترفندهای زیادی استفاده می کند.
اولین روش تشخیصی معاینه بالینی و فیزیکی است. سپس پزشک برای تشخیص دقیق تر، از سایر روش های تشخیصی اعم از عکس برداری رادیوگرافی، اشعه ایکس، اولتراسوند و اسکن ام آر آی استفاده می کند. به این ترتیبت می تواند از این روش ها برای یک درمان قطعی تر استفاده کند.
لازم به ذکر است که درمان هر شخص با توجه به میزان و شدت بیماری متفاوت است. بنابراین با استفاده از روش های تشخیصی می توانید درمان زانو درد را به صورت عالی پشت سر بگذارید. لازم به ذکر است که اگر روش های ذکر شده پاسخ گو نبود؛ پزشک می تواند از آزمایش خون نیز برای تشخیص استفاده کند.
علائم ورم در زانو
زمانی که بیمار با باد کردن زانو رو به رو می شود، قطعا این عارضه با علائم مهمی رو به رو است که این علائم می توانند نشان دهنده بروز این مشکل باشند. بنابراین از جمله مهم ترین علائم این عارضه به صورت موارد ذکر شده در زیر است:
- ایجاد تورم در اطراف مفصل زانو
- خشکی و بی حرکتی مفصل زانو
- مشکل در راه رفتن
- احساس درد شدید در مفصل زانو با در اطراف آن
- مشکل در صاف کردن کامل زانو
- احساس درد در هنگام وارد کردن وزن به زانو
- تورم شدید به صورتی که زانو بزرگ تر از حد نرمال به نظر برسد
- کم نشدن این تورم بعد از 3 روز
- بالا رفتن درجه حرارت فرد
- سفتی زانو
- بهبود نیافتن درد شدید زانو در اثر مصرف مسکن ها و استراحت کردن
- کاهش قدرت حرکت مفصل زانو
- عدم تحمل وزن توسط زانو
- قرمزی و گرم شدن زانو
- حس بی ثباتی در مفصل زانو.
در صورت مواجه شدن با هر یک از علائم ذکر شده، و مداجه شدن با آن ها، بهتر است که سریعا برای تشخیص و درمان نزد پزشک مراجعه کنید. لازم به ذکر است که این علائم در همه افراد یکسان نیست و محدود به موارد ذکر شده نمی باشد.
محل ورم در زانو
بهتر است بدانید که محل ورم پا به یک محدوده خاص مربوط نمی شود و همه جای زانو می تواند ورم کند. شایع ترین محل هایی در زانو می تواند دچار ورم شود، شامل تورم پشت زانو، تورم زیر کاسه زانو یا پایین زانو، تورم در بالای زانو و یا بالای کاسه زانو است.
لازم به ذکر است که پشت زانو معمولا دچار کیست بیکر زانو می شود که در بین نواحی ذکر شده رایج تر است و باعث می شود تا اطراف کاسه زانو نیز باد کند. همانطور که ذکر شد این ورم می تواند دلایل متعددی داشته باشد که بهتر است برای بهبود کیفیت زندگی خود به پزشک مراجعه کنید.
درمان سریع ورم در زانو
از آن جایی که ورم پا باعث کاهش کیفیت زندگی می شود، پس باید برای مقابله با آن به پزشک متخصص مراجعه کنید. زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، پزشک ابتدا روش های درمانی را متناسب با شدت و میزان آسیب و ورم توصیه می کند.
این روش های درمانی باعث بهبود دامنه حرکتی شما شده و باعث می شود تا بتوانید به زندگی روزمره خود بازگردید. از جمله مهم ترین روش های درمانی شامل موارد ذکر شده در زیر است:
درمان ورم زانو در خانه
استراحت کردن به بیماران توصیه می شود که باعث کاهش درد و التهاب می شود.
- استفاده از بانداژهای فشاری، باعث می شود تا مایع مفصل زانو تجمع پیدا نکند. به این صورت باعث کاهش تورم می شود.
- بالا بردن زانو، باعث می شود تا زانو بالاتر از قلب قرار بگیرد و باعث تخلیه سریع تر مایع تجمع یافته در اطراف زانو می شود.
- ماساژ دادن باعث تخلیه سریع و راحت ورم زانو می شود که بهتر است توسط متخصص یا خود شخص انجام شود.
- زردچوبه برای درمان ورم زانو در طب سنتی نیز بسیار توصیه می شود.
- ورزش برای ورم زانو بسیار مفید است اما باید زیر نظر متخصص حرکات مخصوص انجام شود.
دیگر روش های درمانی برای آب آوردن زانو
- دارو درمانی، روش دیگری است که مسکن ها و داروهای ضد التهاب و ضد درد مانند ایبوپروفن و پردنیزون برای بیمار تجویز می شود.
- روش های تزریقی در صورت گستردگی ورم و درد شدید در بیمار، می تواند تاثیرگذار باشد. به این صورت بخش حجیمی از مایع تجمع یافته خارج می شود و درد و ورم را کاهش می دهد و قدرت حرکت این مفصل را افزایش می دهد.
- تخلیه مایع عفونی در کاهش نسبی علائم بیمار بسیار تاثیرگذار است.
- تزریق و آسپیراسیون در زمان درست، باعث تسکین درد و شرایط سخت مفصل زانو می شود.
- تزریق کورتیزون باعث سرکوب شدن سیستم ایمنی بدن بیمار شده و در نتیجه تورم را کاهش می دهد.
- اوزون تراپی باعث قدرت احیاکنندگی و ضد التهاب ورم زانو می شود که این روش درمانی بسیار مفید است. این روش درمانی باعث کاهش درد و احیا بافت های پوستی می شود که باعث از بین بردن آسیب های جدی می شود. همچنین در ترمیم و بازسازی سلول های آسیب دیده نقش دارد.
- لیزر درمانی باعث افزایش خون رسانی، افزایش استحکام کششی بافت ها، کاهش درد، کاهش خشکی در مفصل و کاهش درد می شود.
- فیزیوتراپی، شامل جلسات مهمی می باشد که باعث کاهش درد و تقویت عضلات زانو و کاهش مایعات موجود در مفصل زانو می شود. این جلسات حاوی تمرینات ملایم و آهسته ای است که باعث کاهش درد می شود.
کلام آخر
این عارضه یکی از شایع ترین مشکلاتی است که باعش کاهش عملکرد بدن و دامنه حرکتی زانو می شود. به این ترتیب باید در صورت مواجه شدن با آن، هر چه سریع تر برای درمان اقدام کنید تا بتوانید بهبود پیدا کنید. برای داشتن یک درمان عالی باید به بهترین پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.