کمردرد در حاملگی علت + روش های درمان
یکی از شایع ترین دردهایی که بین زنان باردار وجود دارد کمردرد می باشد. از نظر برخی از پزشکان این مشکل طبیعی به نظر می رسد اما با این حال طبیعی است که خانم های باردار نگران این درد شوند؛ ب همین جهت در این سری از مقالات کلینیک خانه درد می خواهیم راجع به کمردرد در حاملگی صحبت کنیم و بدانیم که اصلا دلیل به وجود آمدن این درد چیست و چه راهی برای درمان آن وجود دارد.
تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
کمردرد در حاملگی
معمولا زمانی که یک زن باردار می شود، مسلما تمام سیستم بدن او تغییر شکل پیدا کرده و دیگر حالت اولیه خود را نخواهد داشت. یکی از موارد مهمی که در خانم های باردار به وجود می آید، و اکثرا برای آن ها دردناک است، کمردرد می باشد.
بهتر بدانید که در بیشتر مواقع کمردرد یک عارضه کاملا طبیعی است. از آن جایی که موجود زنده ای در حال رشد در رحم مادر است، نباید توقع داشت که هیچ دردی احساس نشود.
به این ترتیب کمردرد معمولا در بین اتصال ستون فقرات به لگن ایجاد می شود. پس دلایل مختلفی باعث می شود تا درد در این ناحیه رخ دهد. البته لازم به ذکر است که درد کمر در دوران بارداری معمولا در هفته دوم رخ می دهد که این کاملا طبیعی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع پیشنهاد می کنیم ویدیو زیر را تماشا کنید.
کمردرد در حاملگی به چه دلایلی ایجاد می شود؟

دلایل کمر درد در دوران بارداری
زمانی که کمردرد در حاملگی به وجود می آید، دلایل محکمی دارد که همه آن ها به وجود جنین در شکم مادر باز می گردد. این دلایل مهم باعث می شوند تا مادر در هفته دوم بارداری کمردرد را به صورت مداوم احساس کند که جای نگرانی ندارد.
البته لازم به ذکر است که این درد طاقت فرسا نیست و قابل تحمل کردن است. ولی در صورتی که درد بیش از حد طبیعی خودش باشد، بهتر که به پزشک متخصص خود مراجعه کنید. این دلایل به شرح زیر می باشد:
افزایش وزن
قطعا زمانی که جنین شروع به رشد کردن می کند، وزن مادر در حالت طبیعی خودش قرار ندارد و به مرور زمان به صورت کاملا طبیعی مادر شروع به افزایش وزن می کند. از آن جایی که این افزایش وزن به روی ستون فقرات می تواند تاثیر به سزایی را ایجاد کند، باعث می شود تا فشار زیادی به کمر زن باردار وارد شده و در نتیجه باعث ایجاد در خواهد شد.
همچنین بهتر بدانید که وزن جنین و رحم در حال رشد نیز می تواند یکی از عوامل فشار بر عروق خونی و اعصاب ناحیه پشت و لگن شود. به این ترتیب افزایش وزن رایج ترین دلیل کمردرد در دوران بارداری می باشد.
همچنین بخوانید: بهترین دکتر کمر درد در تهران کیست؟
تغییرات هورمونی

تغیرات هورمونی در بارداری
اولین چیزی که بعد از باردار شدن بسیار به چشم دیده می شود، تغییر در رفتارها و شخصیت فردی زن باردار است که همه آن ها نشانه تغییرات هورمونی می باشد.
این تغییرات هورمونی نوعی به نام ریلاکسین هستند که توسط جنین ترشح می شوند تا عضلات نرم تر شده و زایمان برای مادر راحت تر انجام شود. همین امر نیز در لیگامان های کمر فرد رخ می دهد، که نتیجه آن ناپایداری در ناحیه کمر و ایجاد درد در آن می شود.
تغییر وضعیت آناتومیک بدن
قطعا زمانی که یک جنین در حال رشد کردن در رحم مادر است، آناتومیک بدن مادر به همان شکل قبلی خودش باقی نمی ماند و روز به روز در حال تغییر شکل پیدا کردن است.
به همین دلیل این تغییرات در وضعیت آناتومیک بدن مادر، باعث می شود تا کشیدگی در ناحیه کمر و لگن ایجاد شود که نشانه آن کمردرد می باشد. اما همانطور که یکبار ذکر شد، این کمردرد اصلا طاقت فرسا نیست و کاملا دردی طبیعی است که مادر ملزم به تحمل کردن آن می باشد. دردی شیرین که همه زنان باردار تجربه می کنند.
جدا شدن عضلات
با بزرگ تر شدن رحم، روز به روز عضلات راست شکمی نیز رشد می کنند و نتیجه این رشد ایجاد کمردرد می باشد. در این زمان گاهی ممکن کمردرد تشدید پیدا کند که برای اکثر زنان باردار دردناک است ولی می توانید آن را تحمل کنید.
استرس
استرس در زنان باردار اغلب دیده می شود که باعث ایجاد اسپاسم در کمر و در نتیجه کمردرد در حاملگی می شود. پس اگر در دوران بارداری توجه کرده باشید، دیده اید که زمانی که استرس داشته باشید، کمردرد نیز تشدید پیدا می کند. پس تا حدالامکان از داشتن استرس در دوران بارداری خودداری کنید.
برای درمان کمردرد در بارداری چه کاری باید انجام داد؟

روش های درمان کمر درد
بارها راجع به اینکه کمردرد در حاملگی امری طبیعی است، صحبت کردیم. پس در این حیطه مصرف خودسرانه مسکن ها و داروها اصلا جایز نیست و ممکن اثرات جدی را برای جنین به همراه داشته باشد. به همین دلیل روش های درمان دیگری وجود دارد که بهتر که در صورت مواجه شدن با کمردرد در بارداری تا حدالامکان آن هم زیر نظر پزشک متخصص از آن ها استفاده کنید. این روش ها به شرح زیر می باشد:
ورزش برای کمردرد در حاملگی
یکی از روش های عالی در بهبود کمردرد در دوران بارداری، ورزش کردن است. البته لازم به ذکر که انجام ورزش های سنگین و پرفشار اصلا روش مناسبی نیست.
اما متاسفانه وقتی نام ورزش کردن به میان می آید، اغلب مادران باردار تصور می کنند که انجام هر حرکت ورزشی مناسب است. در صورتی که اصلا اینطور نیست و شما نباید کوچک ترین حرکت ورزشی را به صورت سرخودانه و با امید اینکه به شما آسیبی وارد نمی کند انجام.
به این ترتیب ورزش هایی که پزشک تجویز می کند، معمولا شنا، پا زدن روی دوچرخه ثابت و پیاده روی است. البته لازم به ذکر که انجام هیچ گونه ورزشی در سه ماه اول بارداری پیشنهاد نمی شود، مگر به توصیه پزشک متخصص باشد.
گرما و سرما
استفاده از کمپرس های گرم و سرد در ناحیه کمر نیز یکی از بهترین روش ها برای کاهش کمردرد در حاملگی می باشد که اکثرا توسط پزشک توصیه می شود.
به این ترتیب با مشورت و موافقت پزشک، بهتر که کمتر از 20 دقیقه در ناحیه کمر خود از کمپرس سرد استفاده کنید. بهتر این کار در طول شبانه روز 2 تا 3 بار انجام شود و سپس کمپرس گرم را انجام دهید. البته لازم به ذکر که این گرما یا سرما تنها برای ناحیه کمر پیشنهاد می شود و از استفاده از کمپرس برای شکم خود خودداری کنید. البته در ناحیه کمر نیز باید با موافقت پزشک متخصص باشد.
در حالت کلی استفاده از هیچ روش درمانی در دوران بارداری بدون مشورت پزشک توصیه نمی شود. این موضوع را هرگز فراموش نکنید.
مرتبط بخوانید: علت کمر درد در زنان و بهترین روش های درمان
ماساژ برای کمردرد در حاملگی

ماساژ کمر در دوران بارداری
ماساژ درمانی نیز یکی از راه های مهم در بهبود کمردرد در بارداری است. اما لازم بدانید ماساژی که در بارداری انجام می شود متفاوت است. این ماساژ زمانی تاثیرگذار است، که به درستی انجام شود. پس برای انجام این روش بهتر با دکتر خود مشورت کنید و سرخودانه کاری انجام ندهید که ممکن برای جنین شما مشکل ایجاد کند.
وضعیت آناتومیک بدن خود را تغییر دهید
یکی از مواردی که فشار وارد شده به روی ستون فقرات و کمردرد در بارداری را افزایش می دهد، قوز کردن می باشد. به همین دلیل حفظ کردن وضعیت آناتومیک بدن در هنگام کار، نشستن، خوابیدن و یا انجام هر حرکت دیگری بسیار مهم است. شاید فکر کنید که برای تغییر وضعیت آناتومیک بدن چه کاری باید انجام داد.
بهترین کار این است که برای نمونه در هنگام خواب در بین پاها یک بالشت قرار دهید، یا هنگام نشستن برای کار، یک حوله پیچیده شده را در پشت کمر خود قرار دهید یا برای بلند شدن به صورت مستقیم این کار را انجام دهید و به جلو خم نشوید.
مشاوره
همانطور که ذکر شد، در بعضی موارد کمردرد در حاملگی ناشی از استرس می باشد. پس زمانی که احساس کردید استری دارید؛ بهتر با یک مشاوره صحبت کنید و مشکل خود را ذکر کنید. در این صورت استرس شما از بین رفته و می توانید یک حاملگی عالی را پشت سر بگذارید. در اکثر مواقع گفت و گو با یک دوست نیز می تواند برای شما تاثیر به سزایی در کاهش استرس داشته باشد.
طب سوزنی برای کمردرد در حاملگی
یکی دیگر از روش هایی که برای کاهش درد در کمر در هنگام حاملگی توصیه می شود، که البته نیاز به تجویز پزشک متخصص است، طب سوزنی روش سنتی قدیمی می باشد که بسیار تاثیر گذار است. طب سوزنی در کاهش این درد بسیار کمک می کند که می توانید با مشورت پزشک خود این کار را انجام دهید.
نکات مهم برای پیشگیری از کمردرد در حاملگی

پیشگیری از درد کمر در دوران حاملگی
- اگر قصد دارید که برای برداشتن چیزی از روی زمین خم شوید، بهتر که به جای خم شدن از زانوهایتان به عنوان یک تکیه گاه برای نشستن استفاده کنید.
- از پوشیدن کفش های پاشنه بلند تا حدالامکان پرهیز کنید مخصوصا در دوران اولیه بارداری
- به پشت خوابیدن را فراموش کنید.
- در بیشتر مواقع سعی کنید به جای پوشیدن شلوارهای تنگ از جوراب شلواری استفاده کنید که نرم و لطیف است و فشار زیادی را به شکم و پهلوی شما وارد نمی کند.
- اگر کمردردتان ادامه دار شد، به جای دست زدن به درمان های خودسرانه با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
- تند تند راه رفتن را کنار بگذارید و آهسته قدم بردارید.
- با سرعت و یکجا از جای خود بلند نشوید و این کار را آرام انجام دهید.
- قبل از آنکه برای هر نوع دردی دست به خوردن داروهای مسکن بزنید، با پزشک خود مشورت کنید و این کا را انجام ندهید.
اگر در دوران بارداری هر یک از نکات ذکر شده را مدنظر قرار دهید، مطمئن باشید که به هیچ عنوان با مشکل مواجه نخواهید شد.
چه زمانی باید سریعا در دوران بارداری به پزشک متخصص مراجعه کرد؟

بررسی و معاینه پزشک
ممکن است در دوران حاملگی مواردی رخ دهد، که در صورت مواجه شدن با هر یک از ان ها باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرد. این موارد مهم شامل نکات ذکر شده در زیر می باشد:
- ایجاد شدن دردهای شدید
- ایجاد شدن دردهایی که مرتبا به جای کم شدن افزایش پیدا می کند.
- دردهای کرامپی متناوب
- اختلال ایجاد شدن در دفع ادرار یا احساس گزگز در اندام ها
- در برخی از شرایط نادر نیز پوکی استخوان، آرتریت عفونی و یا شرایط این چنینی نیز می تواند باعث بروز کمردرد در حاملگی به صورت شدید شود، که نیاز به این می شود که هر چه زوتر نزد پزشک بروید.
آیا کمردرد در بارداری خطرناک است؟

آیا کمردرد خطرناک است
کمردرد یک امر طبیعی در بارداری است که نمی توان زیاد از آن شکایت کرد. و سوالی که اغلب زنان باردار می پرسند، این که آیا کمردرد خطرناک است؟
بهتر بدانید تنها چیزی که باعث می شود کمردرد آن هم در ماه های اول بارداری خطرناک به نظر برسد، داشتن دردهای تشدید شده و بی پایان است که معمولا به دلیل وزن زیاد و یا داشتن سابقه کمردرد در قبل از بارداری رخ می دهد که باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته لازم به ذکر که حتی در چنین شرایطی نیز نیازی به استرس و نگرانی نخواهد بود زیرا اگر از مهم ترین نکات پیشگیری از کمردرد از دوران ابتدایی بارداری پیروی کنید، بروز چنین درد زیادی برای شما ایجاد نخواهد شد.
پس به جای استرس و نگرانی، از ابتدای بارداری سعی کنید برنامه کنترل شده ای در انجام فعالیت های خود داشته باشید. در بیشتر مواقع داشتن یک تغذیه مناسب نیز برای قوی شدن عضلات کمر بسیار موثر است که باید آن ها را انجام دهید. در این صورت دیگر نیازی نیست نگران کمردرد در حاملگی باشید.
همچنین مقاله درمان کمر درد ناشی از برداشتن چیز سنگین می تواند به شما کمک کند!
سخن آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، توجه داشته باشید که حاملگی دوران بسیار حساسی برای یک مادر است. به همین دلیل باید این دوران را جدی بگیرید و حتما هر کاری که انجام می دهید زیر نظر مشورت با پزشک باشد.