الکتروتراپی چیست و برای چه کسانی مناسب است؟
الکتروتراپی نوعی روش درمانی است که در آن از عوامل فیزیکی همچون تجهیزات الکتریکی بر روی بافت های بدن استفاده می شود. در طی این روش پالس های الکتریکی ضعیف به جهت ترمیم بافت ها، تحریک عملکرد اندام ها و افزایش احساس قدرت استفاده می شوند.
روش های مختلفی در این درمان استفاده می شود که هر یک از آن ها با توجه به مکانیزم های فیزیولوژیک های افراد متفاوت است. به این ترتیب روند درمان وابسته به سطح، نوع درد و ناراحتی بیمار متفاوت است. اما اگر تمامی این موارد به درستی شناسایی شود و درمان به نحو احسن انجام شود، روشی بسیار موثر می باشد و نتایج مثبتی از آن شناسایی شده است.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا با جزئیات بیشتری در خصوص این روش صحبت کنیم و بررسی نماییم که در چه زمینه ای استفاده می شود و روند کار به چه صورت است. بنابراین اگز پزشکتان استفاده از این روش را توصیه کرده است و می خواهید اطلاعات بیشتری در خصوص آن به دست آورید توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
الکتروتراپی چیست؟
بهتر است در ابتدا یک آشنایی کلی در خصوص این روش درمانی بیان کنیم. این روش را هم می توان در خانه و هم در کلینیک های فیزیوتراپی و هم مراکز مخصوص توسط فوق تخصص ارتوپدی انجام داد. در این روش از جریان الکتریکی کنترل شده ای استفاده می شود که به نواحی آسیب دیده بدن و بافت های تحریک شده انتقال داده می شود. این روش درمانی معمولا به دو حالت قابل انجام است:
استفاده از جریان متناوب: این روش معمولا گزینه بهتری می باشد و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
جریان مستقیم: استفاده از جریان های الکتریکی به صورت مستقیم و بدون هیچ واسطه ای به بدن؛ این روش به ندرت انجام می شود.
مزایا الکتروتراپی چیست؟
اگرچه روش های درمانی متفاوتی در این روش وجود دارد، اما با توجه به این که این روش به طور کل غیر تهاجمی می باشد بنابراین حداقل عوارض را به همراه دارد. علاوه بر این موضوع مزایای دیگر آن عبارت است از:
- اسپاسم عضلانی را آرام می کند
- گردش خون را در بدن افزایش می دهد
- دستگاه های الکتروتراپی همچنین بافت های عضلانی را برای آرامش تحریک می کنند.
- با بهبود گردش خون اثر درمانی بر بدن ایجاد می کند.
- تکانه های الکتریکی می فرستد که سیگنال های درد را مسدود می کند. در نتیجه، درد را کاهش می دهد.
- درد عصبی را تسکین می دهد
- زخم ها را التیام می بخشد
- همچنین می تواند از آتروفی عضلانی از طریق EMS با تحریک عضلات جلوگیری کند.
- این درمان سلول ها را تحریک می کند که منجر به کاهش التهاب در بدن می شود.
- همچنین به ترشح اندورفین کمک می کند که درد یا ناراحتی را کاهش می دهد.
- بهبود آسیب های اسکلتی عضلانی را تسریع می کند
- درد بدن را کاهش می دهد
همچنین بخوانید: انواع دلایل درد ستون فقرات + چگونگی درمان با روش های مختلف
معایب استفاده از امواج الکتریکی چیست؟
همان طور که استفاده از این روش مزایا بسیاری به همراه دارد در عین حال برخی معایب در خصوص آن وجود دارد که عبارت است از:
- استفاده از روش درمانی الکتروتراپی برای تمامی افراد مناسب نمی باشد.
- در استفاده از روش در اکثر موارد به تمدید دوره نیاز است.
- اگر برای انجام این روش به کلینیک های حرفه ای مراجعه نکنید و توسط فیزیوتراپیست ماهر انجام نشود می تواند خطرناک باشد و نتیجه موثر حاصل نشود.
البته لازم به ذکر است که تاکنون هیچ نوع عارضه ی دائمی و خاصی از این روش گزارش نشده است، تنها زمانی استفاده از آن خطرناک است که شما نزد افراد غیر متخصص مراجعه کنید. در برخی از افراد نیز عوارضی نظیر حساسیت های پوستی، درد، خارش و تورم موقت رخ می دهد.
الکتروتراپی برای چه کسانی مناسب است؟
شاید این سوال برایتان ایجاد شده باشد که این روش برای چه افرادی قابل انجام است؟ این روش به جهت بهبود عوارض، آسیب ها و بیماری استفاده می شود و مناسب کسانی می باشد که به عارضه های اسکلتی و استخوانی جدی دچار هستند و می خواهند از آسیب های جدی تر جلوگیری کنند.
افراد در سنین مختلف به شکستگی های شدید دچار می شوند، کسانی که فعالیت های شدید ورزشی انجام می دهند، کسانی که در صانحه های تصادف آسیب دیده اند و با به هر دلیلی فرد در نواحی رباط ها، تاندون یا عصب آسیب دیده است.
در این شرایط ممکن است افراد به دنبال این باشند که پس از جراحی و ترمیم محل آسیب بخواهند به سرعت به فعالیت های عادی خود بازگردند و عملکرد خود را به دست آورند. در این شرایط اکر فرد دارای عارضه ای خاص از جمله بیماری های قلبی عروقی، تومور های بدخیم و … نباشد می توان از روش درمانی الکتروتراپی استفاده کرد.
به طور کلی موارد کاربرد آن عبارت است از:
- درد حاد یا مزمن مچ پا یا مفاصل
- درد شانه
- سندرم تونل کارپال
- درد دیسک یا استئوآرتریت نخاعی/بیماری دژنراتیو دیسک (DDD)
- درد لگن
- فلج صورت
- درد زایمان
- بعد از لامینکتومی کمر
- زانو درد پس از جراحی مربوط به عضله، تاندون، رباط
- درد مچ دست
- آرتریت روماتوئید (RA)
- بیماری دژنراتیو مفصل (DJD)
- آتل ساق پا
- آرنج تنیس بازان
روش کار و طول دوره درمان
برای استفاده از این روش در ابتدا شخص نزد فیزیوتراپیست مراجعه می کند و مطابق با درد و بیماری که دارد برای او یک دوره کوتاه درمان الکتریکی تجویز می شود.
هر جلسه معمولا بین ده دقیقه تا یک ساعت زمان می برد و پس از گذراندن دوره متخصص مجدد وضعیت بیمار را بررسی می کند، اگر بهبودی به دست آمده باشد که پایان کار است. اما اگر نتیجه مورد نظر حاصل نشده باشد جلسات بیشتری نوشته می باشد.
یکی از مهم ترین اثرات فیزیوتراپی مربوط به افزایش گردش خون در بدن است، در این شرایط خون با سرعت بیشتری به بافت ها وارد می شود و همین موضوع سبب می شود که آسیب ها و درد های بافتی و عضلانی با سرعت بهتری بهبود یابند.
یکی دیگر از موارد درمانی این روش کمک به افزایش ترشح هورمون آندورفین است. این هورمون به هورمون بی حسی و ضد درد یاد می شود و باعث می شود تا التهاب های موضعی و درد های ناشی از آن تا حد بسیاری درمان شود.
برخی این سوال را می پرسند که زمان استفاده از این روش کی است؟ آیا در هر زمانی امکان استفاده از آن وجود دارد؟ در خصوص این سوالات باید بیان کنیم که خیر شما نمی توانید به صورت خود سرانه اقدام به استفاده از این روش کنید.
بهترین زمان وقتی که است گه پزشک شما این روش را توصیه کرده باشد و بنابر نظرات او به سراغ این گزینه درمانی آمده باشید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با الکتروتراپی در فیزیوتراپی و جزئیات مربوط به آن آشنا کنیم. همان طور که مطالعه کردید این روش درمانی بی خطر می باشد و در صورتی که پزشکتان آن را پیشنهاد داده باشد می توانید با خیال راحت به سراغ آن بروید.
البته که شما زمانی از مزایای آن به طور کامل بهره مند می شوید که مطابق با دستورات متخصص فیزیوتراپیست پیش بروید و تمامی توصیه های لازم را گوش دهید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم سوالات شما را به خوبی پاسخ دهیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.