بیرون زدگی دیسک کمر چگونه درمان می شود؟
یکی از معضلاتی که در بعضی از افراد رخ می دهد، و سن و سال هم بر آن دلیل نمی شود، اختلال دیسک کمر است. اختلال دیسک کمر به شکل های گوناگونی ممکن است رخ دهد، که یکی از مهم ترین آن ها، بیرون زدگی دیسک کمر می باشد. این عارضه به دلایل مختلفی در افراد رخ می دهد و با علائم گوناگونی همراه است. بنابراین در صورتی که طی این شرایط قرار گرفتید، باید به فکر راه چاره باشید و به یک پزشک متخصص در این زمینه برای درمان مراجعه کنید.
برای آشنایی بیشتر با علائم بیرون زدگی دیسک کمر، روش های درمان و ورزش های مناسب تا انتها این مطلب همراه کلینیک خانه درد باشید.
چه کسانی دچار بیرون زدگی در دیسک کمر می شوند؟
طی تحقیقات علمی و آزمایشاتی که به روی آناتومی بدن و ستون مهره های انسان انجام شده است، مهره های کمر از 24 مهره تشکیل شده است که روی هم قرار گرفته اند. به این ترتیب این مهره ها به وسیله اتصال به یکدیگر یک کانال محافظ ایجاد کرده اند که این محافظت برای نخاع می باشد.
معمولا به ناحیه پایینی کمر ستون فقرات گفته می شود. پس افرادی به این بیماری دچار می شوند که فشار زیادی به این بخش از بدن خود وارد کنند. در اصل این عارضه زمانی در افراد رخ می دهد که ماده نوکلئوس که به صورت ژله مانند می باشد، دچار فرسایش شود و یا آسیب ناگهانی به آن وارد شود.
این امر باعث می شود تا به حلقه خارجی دیسک فشار زیادی وارد شود و در نتیجه درد در قسمت پایین کمر ایجاد شده و بیرون زدگی رخ می دهد.
همچنین در این حالت زمانی که فشار وارد شده ادامه دار شود، حلقه ژله مانند از حلقه خارجی دیسک عبور می کند و نتیجه آن یک برجستگی به روی حلقه است. این باعث وارد شدن فشار به ریشه های عصبی و نخاع شده که باعث التهاب در بخش عصب می شود. در این حالت درد و بی حسی ممکن است به پاها نیز برسد که باعث ناتوانی در راه رفتن می شود.
این اختلال با علائمی نیز همراه است که اگر نسبت به آن بی اهمیت باشید و برای درمان آن به پزشک مراجعه نکنید، نه تنها مجبور به تحمل درد در دیسک کمر خود هستید، بلکه مجبور به تحملدرد و بی حسی در پاها نیز می شوید.
روش های تشخیصی بیرون زدگی در دیسک کمر
زمانی که فردی به اختلال بیرون زدگی دیسک کمر دچار می شود، این مشکل باید ابتدا تحت تشخیص پزشک متخصص ستون فقرات قرار بگیرد. پس فرد نباید به صورت خودسرانه دست به مصرف داروها و یا هر روش درمانی دیگری که دیگران به او توصیه می کنند بزند.
در این حیطه زمانی که برای درمان به پزشک مراجعه می کنید، او نیز سریعا برای شما درمان را توصیه نمی کند. ابتدا به تشخیص نوع بیماری شما می پردازد. این روش های تشخیصی به این صورت است که ابتدا پزشک از شما راجع به وضعیت زندگی، اعم از سابقه پزشکی و معاینه هایی که تا کنون داشته اید سوال می کند.
سپس بررسی می کند که آیا حس در ناحیه مورد نظر وجود دارد یا خیر. سپس باید خم شدن، نشستن، بلند شدنط و فعالیت های این چنینی را انجام دهید.
در نهایت پزشک از اشعه ایکس، سی تی اسکن، الکترو میوگرافی و میوگرافی برای تشخیص دقیق تر استفاده می کند و معاینه بالینی را رد می کند. در این حیطه او پی می برد که دلیل بروز این اختلال در شما چیست و با چه علائمی همراه است.
سپس روش های درمانی جدی و موفقی برای شما توصیه می کند که بهتر است به آن ها عمل کنید. این روش های تشخیصی به شما کمک می کند تا در درمان بیرون زدگی دیسک کمر موفق تر باشید و بتوانید به زندگی خود بهبود بخشید و کیفیت آن را ارتقا دهید. پس بدانید که تشخیص پزشک در درجه اول بسیار اهمیت دارد و نباید آن را پشت گوش بی اندازید. پزشک به تشخیصی دقیق می پردازد تا بتواند هر چه زودتر روند درمان شما را آغاز کند.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
معمولا فردی که به بیرون زدگی دیسک کمر دچار می شود، با علائم و نشانه هایی همراه است که این علائم باعث می شوند تا کیفیت زندگی فرد کاهش پیدا کند. در نتیجه وی از انجام کارهای روزانه و حتی ضروری خود عاجز می شود و نمی توان برای آن ها قدم بردارد. پس در زمانی که با این نشانه ها رو به رو شدید، بهترین کار این است که برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. این علائم دیسک کمر به صورت زیر است:
- بی حسی، سوزن سوزن شدن و یا ایجاد درد تیر کشنده
- دارای اسپاسم عضلانی یا ضعف
- درد مداوم و یا مقطعی که فقط در یک قسمت از بدن حس می شود
- درد قسمت پایین کمر که شامل سیاتیک است و به سمت باسن و ساق پا منتشر می شود
- کاهش در عملکرد زانو و یا مچ پا
- از دست دادن کنترل مثانه و روده که بسیار نادر است
در صورتی که شما دارای هر یک از علائم بالا هستید می توانید به کلینیک خانه درد مراجعه کنید تا توسط بهترین پزشک متخصص معاینه شوید و در نهایت سریع ترین روش درمانی که برای شما مناسب است ارائه شود.
تلفن تماس برای مشاوره رایگان: 02126703126 – 09362701700
درمان بیرون زدگی در دیسک کمر
دلایل گوناگونی اعم از حرکت های نادرست بدن، مانند نشستن و برخاست های زیاد، برداشتن اشیاء سنگین، آسیب دیدگی ستون فقرات، چاقی و اضافه وزن و …. باعث بروز بیرون زدگی دیسک کمر می شوند؛ در این میان تنها راهی که برای رهایی از این مشکل وجود دارد، این است که ابتدا برای تشخیص دقیق تر، به پزشک مراجعه کنید.
سرانجام پزشک با انجام آزمایشات و بررسی های لازم نوع بیماری و شدت آن را مورد توجه قرار می دهد و با توجه به آن درمان را توصیه می کند.
با این وجود روش های درمانی برای آن ها وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
- دارو درمانی یکی از روش هایی است که پزکش معمولا داروهای ضد التهاب و ضد درد و مسکن را تجویز می کند.
- لیزر درمانی روش درمانی دیگری است که باعث تسریع فرآیند بهبود می شود. در این حالت اسپاسم عضلانی از بین رفته و درد کاهش پیدا می کند.
- اولتراسوند تراپی، روشی است که طی آن از امواج ارتعاشی مکانیکی برای درمان استفاده می شود که باعث کاهش درد می شود.
- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست،یک روش تسکین دهنده بدن می باشد.
- استفاده از کمپرسش سرد و گرم نیز می تواند یک روش موثر برای کاهش درد و این بیماری باشد.
- تزریق استروئید در فضای اپی دورال، یک داروی بی حسی موضعی است که باعث کاهش درد و التهاب در ریشه عصبی می شود.
بیشتر بخوانید: مدت زمان درمان دیسک کمر چقدر طول می کشد؟
عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر
معمولا در ابتدا سایر روش های درمانی برای دیسک کمر توصیه می شود اما در صورتی که دارای علائم زیر باشید جراحی دیسک کمر برای شما انجام می شود:
- درد شدید که با سایر روش ها بهبود نشود.
- داشتن ضعف در ناحیه پا
- بی اختیاری ادراری یا مدفوع
در صورتی که تنها گزینه شما جراحی باشد و این عمل را انجام دهید، اگر پزشک خوبی را انتخاب کرده باشید و دوره نقاهت خود را به خوبی سپری کنید پس از گذشت تا 2 تا 4 هفته حدود 70 تا 90 درصد بهبود پیدا می کنید.
بیشتر بخوانید: هزینه و تعرفه های عمل جراحی دیسک کمر
آیا بیرون زدگی دیسک کمر با فیزیوتراپی درمان می شود؟
فیزیوتراپی یکی دیگر از موثرترین روش های درمانی است که باعث تقویت عضلات می شود. پس بهتر است که جلسات فیزیوتراپی را عقب نیندازید و آن ها را دنبال کنید. این روش های تمرینی برای کاهش درد و التهاب نیز به عنوان یک روش عالی محسوب می شوند.
به طور کلی فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی در اصلاح و بهبود فتق دیسک دارد، با کمک این روش نه تنها درد شما کم می شود بلکه یاد می گیرید چگونه وضعیت بدن خود را برای جلوگیری از آسیب های بیشتر تنظیم کنید.
برنامه هایی که برای دیسک کمر ارائه می شود معمولا به صورت زیر است:
- ماساژ
- استفاده از یخ و گرما
- ترکشن
- آب درمانی
- استفاده از مدالیته های الکتریکی
ورزش مناسب برای بیرون زدگی دیسک کمر
در ادامه بهترین ورزش هایی که برای دیسک کمر توصیه می شود را برای شما آورده ایم:
- دراز کشیدن بر روی شکم
- حرکت شنا (پرس آپ)
- حرکت شنای کامل
- خم شدن به عقب
- خودداری از دراز و نشست سنتی و یا حرکت زیر شکم دوطرفه
- اجتناب از دویدن
- اجتناب از نشستن به مدت طولانی
بیشتر بدانید: کمر درد ناشی از نشستن طولانی
سخن پایانی
با توجه به موارد ذکر شده در رابطه با درمان بیرون زدگی دیسک کمر می توانید از راه های پیشگیری اعم از جلوگیری از بلند کردن اشیاء سنگین، حالت صحیح نشستن در رانندگی، حالت صحیح راه رفتن، داشتن رژیم غذایی و … از این اختلال و بیماری جلوگیری کنید. و مانع از بروز آن شوید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.