روش های درمان تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی یا اسپینال اصطلاحی است که جهت تنگ شدن کانال های نخاعی به کار برده می شود، عموما بیشترین افرادی که به آن دچار می شوند بیشتر از 60 سال سن دارند، اما این احتمال وجود دارد که افراد جوان تر نیز به آن دچار شوند. از آنجایی که این عارضه با درد بسیاری همراه می باشد لازم است که حتما جهت درمان تنگی کانال نخاعی اقدام کنید.
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا به صورت کامل به بررسی انواع روش های درمان تنگی کانال نخاعی بپردازیم؛ در صورتی که شما یا یکی از اطرافیانتان از این عارضه رنج می برد توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.
تنگی کانال نخاعی چیست؟
همان طور که از اسم این عارضه پیداست، مربوط به کم شدن فضای کانال نخاعی می باشد که یا به صورت مادرزادی است و یا به دلایل مختلف به آن دچار می شوید.
کاهش فضای میان کانال های نخاع موجب می شود که فشار وارد شده بر روی ریشه های عصبی افزایش یابد و در نتیجه این موضوع شما احساس درد خواهید داشت.
این بیماری حتی می تواند سایر قسمت های بدن را درگیر کند، تا حدی که برخی از افراد از زانو درد شدید گله مند هستند. در موارد شدید تر اعصاب مثانه و روده نیز درگیر می شوند و عوارض هایی مثل بی اختیاری ادرار خواهید داشت که در این صورت باید هرچه سریع تر برای درمان آن فوق تخصص ستون فقرات مراجعه کنید.
علائم تنگی کانال نخاعی
علائم تنگی کانال نخاعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درد شدید
درد در منطقه کمر و گردن، شامل درد سر، گردن، شانهها و بازوها میتواند نشانه تنگی کانال نخاعی باشد.
ضعف عضلات
ضعف عضلات در اندام های فوقانی و تحتانی بدن، از جمله دستها، پاها و عضلات صورت ممکن است رخ دهد.
مشکلات حرکتی
ممکن است شامل مشکلات در راه رفتن، خوابیدن یا حتی نشستن باشد. در این شرایط درد بسیاری در مهره های کمری احساس می کنید و ادامه حرکت برای شما دشوار خواهد بود.
اختلالات بینایی
افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی ممکن است دچار اختلالات بینایی شوند، از جمله دید کم و دید ضعیف در شب.
درد سیاتیک
درد سیاتیک دردی است که از لگن شروع می شود و تا قسمت های پایین پا ادامه دارد، این درد معمولا ناشی از دیسک کمر یا تنگی کانال نخاعی است.
دیگر علائم شامل:
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده (در موارد شدید)
- ضعف ساق پا (با بدتر شدن تنگی کانال نخاعی)
- احساس سنگینی در پاها که ممکن است منجر به گرفتگی در پاها شود.
- ضعف، بی حسی و گزگز در پاها
- کمردرد شدید که با ایستادن طولانی مدت تشدید می شود.
دلایل تنگي کانال نخاعي
مسلما هیچ بیماری بدون علت نمی باشد و دلیل هایی پشت آن قرار دارد.
بالا رفتن سن
زمانی که ما پیر می شویم، لیگامنتها (بافتهای همبند محکم که استخوانهای ستون فقرات یا مهرهها را به هم متصل میکنند) دچار کشیدگی و سفتی میشوند. همچنین ممکن است اسپورهایی (زائدههای کوچک) بر روی استخوانهای ستون فقرات به وجود بیاید و به داخل کانال نخاعی رشد کند.
در این مرحله دیسک ها که نوعی ضربه گیر هستند شروع به سخت شدن می کنند و نرمی خود را از دست می دهند. در این جا مفاصل آسیب پذیر می شوند و احتمال شکنندگی در آن ها افزایش می یابد.
تمامی این عوامل موجب می شود تا تنگی کانال نخاعی رخ دهد.
آرتروز
انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که در میان آن ها دو نوع می تواند بر روی ستون فقرات و مشکلات آن تاثیرگذار باشد. این دو نوع شامل: استئوآرتروز و روماتیسم مفاصل می باشد.
وراثت و عوامل ژنتیکی
در صورتی که کانال نخاعی شما از زمان کودکی کوچک باشد احتمالا در سنین نوجوانی یا جوانی علائم آن در شما اشکار می شود، علاوه بر ان ناهنجاری های مادرزادی در مهره ها و ستون فقرات نیز می تواند موجب تنگی کانال نخاعی شود.
تومور های ستون فقرات
رشد غیر طبیعی بافت های ستون فقرات می تواند به طور مستقیم از طریق التهاب یا رشد بافت ها به داخل کانال نخاعی کشیده شود.
آسیب دیدگی
هرگونه آسیب شدید که به کمر و ستون فقرات وارد شود می تواند موجب تنگی کانال نخاعی یا ترک خوردگی و شکستگی مهره های کمر شود که در این صورت هم بافت های زائد بر روی آن ها رشد می کند و در داخل کانال نخاعی وارد می شود.
بیرون زدگی دیسک کمر
در صورتی که شما درمان دیسک کمر خود را عقب بیندازید این احتمال وجود دارد که موجب تنگی کانال های نخاعی شود.
آیا میدانید دیسکوپاتی چیست؟
آیا تنگی کانال نخاعی خطرناک است؟
بله، تنگی کانال نخاعی می تواند یک وضعیت خطرناک باشد. تنگی کانال نخاعی به معنای فشار و فشرده شدن بخشهای کانال نخاع است که ممکن است منجر به عوارض جدی شود.
این عوارض ممکن است شامل درد، ضعف عضلات، اختلالات حسی و حرکتی، مشکلات کمر و اختلالات جنسی باشد. در صورت تشخیص تنگی کانال نخاعی، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا برای شما برنامه درمان مناسب را تجویز کند.
درمان تنگی کانال نخاعی
همان طور که در مطالب بالا مطالعه کردید در صورتی که شما نسبت به درمان تنگی کانال نخاعی اقدام نکنید، با آسیب های بسیار شدیدتر روبرو می شوید. از این رو لازم است که حتما با مشاهده اولین علائم و احساس درد نسبت به درمان این عارضه اقدام کنید.
در ادامه انواع روش های درمانی را برای شما آورده ایم:
درمان گیاهی تنگی کانال نخاعی
با توجه به این که بسیاری از بیماران علاقه مند به این هستند که درمان های گیاهی انجام دهند و بر طب سنتی معتقد هستند، به همین دلیل بهترین درمان ها در این زمینه را نیز توضیح می دهیم.
اما باید دقت داشته باشید که درمان های گیاهی به تنهایی جوابگو نمی باشد و باید در کنار آن ها از درمان های فیزیکی و توانبخشی استفاده کنید.
درمان های گیاهی شامل:
- استفاده از روغن های گیاهی مثل سیاه دانه، بادام تلخ و روغن گل سرخ جهت ماساژ اندام ها و ستون فقرات.
- مصرف عرقیجات مثل: عرق خارخسک همراه با مقداری عسل
- استفاده از دمنوش هایی مثل: آویشن، شاه تره، بومادران
ورزش، بهترین درمان خانگی برای تنگی کانال کمر
یکی از بهترین درمان ها ورزش برای تنگی کانال نخاعی است، اما شما در صورتی می توانید از آن ها استفاده کنید که درگیری شدید نباشد.
همان طور که می دانید در بیمارانی که به تنگی کانال نخاعی دچار هستند، خم شدن به جلو موجب باز شدن فضای کانال و کم شدن درد می باشد، این این رو می توانند از ورزش های در این محور کمک بگیرنند.
اما دقت داشته باشید که بیمارانی که دیسک بدون تنگی کانال دارند، این حرکت موجب تشدید درد می شود که حتما باید تحت نظر بهترین متخصص ارتوپد انجام شود.
درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر
لیزر یک روش درمان تنگی کانال نخاعی است که غیر تهاجمی می باشد، در این روش استفاده از لیزر موجب می شود تا درد بیمار کاسته شود و این گونه روند بهبودی سریع تر طی می شود. اشعه لیزر در بافت ها و عضلات آسیب دیده علاوه بر مزایای ذکر شده در از بین بردن گرفتگی های عضلانی ناشی از این عارضه نیز نقش زیادی دارد.
از مزایا لیزر درمانی این است که به صورت سرپایی است و نیازی به بستری در بیمارستان نمی باشد، این گونه تا حد زیادی وقت و هزینه شما صرفه جویی می شود.
آب درمانی برای تنگی کانال نخاعی
علاوه بر روش های متعددی که برای درمان تنگی کانال نخاعی وجود دارد، آب درمانی یک روش غیر تهاجمی است که بسیاری از آن استفاده می کنند.
تمرینات آبی به درد شما بسیار کمک می کند، در این حالت آب فشار را از روی مفاصل و ماهیچه ها کاهش می دهند و این امکان را ایجاد می کند تا بافت ها تقویت شوند و انعطاف پذیری بدن بالا می رود.
در صورتی که از درد های شدید تنگی کانال نخاعی رنج می برید توصیه می کنیم آب درمانی را تجریه کنید تا کمی از این درد رها شوید.
درمان تنگی کانال نخاعی با طب سوزنی
طب سونی یعنی قرار دادن سوزن های بسیار نارک درون پوست و نقاط خاص از بدن، در این روش سوزن ها در عمق های مختلف بدن قرار داده می شود و باید توسط فرد حرفه ای انجام شود.
محققان هنوز مطمئن نیستند که آیا این روش جوابگو می باشد یا نه؛ ما نیز اطلاعات چندانی در خصوص آن نداریم و توصیه می کنیم در صورتی که انتخاب شما این روش می باشد حتما تحقیقات لازم را انجام دهید.
جراحی
گزینه جراحی آخرین درمانی است که پزشک پیشنهاد می دهد؛ یعنی در صورتی که شدت بیماری شما زیاد باشد و سایر روش های درمانی اثر بخش نباشند لازم است که به سراغ جراحی کانال نخاعی بروید.
به طور کلی در موارد زیر استفاده از جراحی توصیه می شود:
- راه رفتن و حفظ تعادل برایتان دشوار شده باشد.
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه با افرادی که به مشکلات عملکرد جنسی دچار شده اند.
- درد شما مربوط به فشار بر روی نخاع باشد.
- علائم شما قابل تحمل نباشد و در کارهای روزانه شما اختلال ایجاد شده باشد.
انواع مختلفی از جراحی های تنگی کانال نخاعی وجود دارد که هر یک از آن ها مربوط به شرایط خاص می باشد؛ این روش ها عبارت است از:
- لامینکتومی (جراحی رفع فشار)
- لامینوتومی
- لامینوپلاستی
- فورامینوتومی
- جراحی فضاهای بین خارهای مهره ها
- همجوشی یا فیوژن ستون فقرات
بهترین درمان خانگی برای تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی کمر یک حالت پزشکی است که ممکن است نیاز به درمان تخصصی داشته باشد. اما هنگام مراجعه به پزشک، ممکن است برخی از روشهای خانگی را برای تسکین علائم توصیه کند. در ادامه چند روش خانگی را برای تسکین علائم تنگی کانال نخاعی کمر برای شما آورده ایم:
استفاده از گرمای موضعی: استفاده از دستگاههای گرمایش موضعی، مثل کیسه اب گرم، دستمال گرم و حوله گرم، میتواند به تسکین درد و سفت شدن عضلات منطقه کمک کند.
ورزشهای آبی: شنا و فعالیتهای آبی، مثل آب درمانی به عضلات و ستون فقرات فشار کمتری وارد میکند و باعث تسکین علائم تنگ شده نخاع میشود.
تغذیه سالم: داشتن رژيم غذایي سالم یکی دیگر از کارهای مفیدی است که شما می توانید جهت تشکین علائم خود انجام دهید.
به این منظور بهتر است از خوردن غذاهای آماده مثل فست فود خودداری کنید و سالم خواری داشته باشید، به این طریق چربی های کمتری در بدن انباشته می شود و فشار کمتری به مهره های کمری وارد می شود.
نحوه خوابیدن تنگی کانال نخاعی
خوابیدن با تنگی کانال نخاعی ممکن است چالش بر باشد، اما با رعایت تعدادی راهکار می توانید بهترین شیوه خوابیدن را برای خود پیدا کنید. در ادامه چند نکته مفید را برای شما آورده ایم:
- استفاده از تخت مناسب
از تختی استفاده کنید که مناسب برای حمایت از ستون فقرات و کمک به حفظ قوس طبیعی آن باشد. تختهای قابل تنظیم و دارای صفحات فشار قابل تغییر مانند تخت های هوشمند ممکن است برای شما مناسب باشد.
- استفاده از وسایل حمایتی
برخی وسایل حمایتی مانند بریس ها می توانند به شما در خوابیدن به صورت راحت تر کمک کنند. البته بهتر است برای استفاده از این وسایل با پزشک خود مشورت داشته باشید، زیرا مدل های متنوعی در بازار موجود است.
- تغییر شکل خواب
در صورت نارحتی در چینش بدن، ممکن است لازم باشد شکل خواب خود را عوض کرده و به چپ یا راست بروید. این عادات جدید به شما کمک می کند قسمت عقب کمری در سطح بالاتر و قسمت جلو بدن سطح پائین تر قرار گیرد.
- استفاده از بالش مناسب
استفاده از بالش مناسب به شما می کند تا تمامی سطح بدن در یک راستای مناسب قرار بگیرند و این گونه از ایجاد فشار های اضافی به مهره های کمری جلوگیری می شود.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با درمان تنگی کانال نخاعی آشنا نماییم؛ در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.
پاسخ به سوالات متداول درباره تنگی کانال نخاعی
آیا تنگی کانال نخاعی یک بیماری ارثی است؟
در برخی موارد، عوامل ژنتیکی میتوانند در ایجاد مستعد بودن فرد به تنگی کانال نخاعی نقش داشته باشند. اما اغلب، این بیماری به دلیل عوامل محیطی و سبک زندگی بروز میکند.
چه عواملی خطر ابتلا به تنگی کانال نخاعی را افزایش میدهند؟
سن، جنس (بیشتر در زنان دیده میشود)، آرتروز، دیسکهای فتق شده، آسیبهای قبلی به ستون فقرات، چاقی و برخی بیماریهای التهابی از جمله عواملی هستند که خطر ابتلا به تنگی کانال نخاعی را افزایش میدهند.
آیا تنگی کانال نخاعی در همه افراد با یک سرعت پیشرفت میکند؟
خیر، سرعت پیشرفت بیماری در افراد مختلف متفاوت است و به عوامل متعددی مانند شدت بیماری، سن، سبک زندگی و درمانهای انجام شده بستگی دارد.
آیا تنگی کانال نخاعی فقط در ناحیه کمر رخ میدهد؟
اگرچه شایعترین محل تنگی کانال نخاعی ناحیه کمر است، اما این بیماری میتواند در ناحیه گردن نیز رخ دهد.
چه مدت طول میکشد تا علائم تنگی کانال نخاعی پس از درمان بهبود یابد؟
مدت زمان بهبودی به عوامل مختلفی مانند شدت بیماری، نوع درمان و پاسخ فرد به درمان بستگی دارد. در برخی موارد بهبودی ممکن است چندین هفته یا ماه طول بکشد.