عقب زدگی زانو و علت، علائم و درمان
بیماری ژنو رکورواتوم یا عقب زدگی زانو مربوط به مشکلات مفصل زانو است که در طی آن زانو به سمت عقب متمایل می شود. به صورت ساده در این این بیماری زانو بیشتر از از حد و دامنه طبیعی خود باز می شود. طی تحقیقات انجام شده این عارضه در بانوان و افرادی که فعالیت بیش از حدی با زانوی خود دارند بیشتر از سایرین دیده شده است.
در این مطلب از کلینیک خانه درد ما قصد داریم تا به صورت کامل این عارضه را مورد برسی قرار دهیم و همه چیز در آن خصوص آن را اعم از علت، علائم، تشخیص و چگونگی درمان را بیان کنیم؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
علت عقب زدگی زانو
شایع ترین دلایلی که موجب بروز این آسیب می شود به شرح زیر می باشد:
- وارد شدن فشاری مضاعف از استخوان ران یا کشکک بر روی استخوان درشت یا به عبارتی ایجاد فشاری بیش از حد تحمل بر روی یک یا چند رباط صلیبی.
عموما این نوع از فشار ها زمانی رخ می دهد که بسکتبالیست به جهت پرتاب توب ناگهان توقف می کند و تمام وزن خود را برای انجام این کار روی یک پا می گذارد.
- دلیل دوم که بسیار شایع است مربوط به فشار و ضربات غیر منتظره به قسمت های جلویی زانو است.
این نوع از فشار ها سبب می شود تا مفصل زانو به سمت عقب حرکت کند و در نهایت سبب پارگی یا فشاری مضاعف بر روی رباط صلیبی قدامی می شود. این نوع از آسیب ممکن است در هر شرایطی رخ دهد، اما عموما بیشتر در ورزش و خصوصا در فوتبال دیده شده است.
همان طور که مطالعه کردید بیشترین کسانی که در خطر این آسیب دیدگی قرار دارند ورزشکاران می باشند، بنابراین بسیار مهم است کسانی که در حرفه های ورزشب فعالیت دارند نسبت به انجام اقدامات ایمنی دقت بسیاری داشته باشند و در صورت بروز آسیب سریعا برای درمان نزد بهترین متخصص ارتوپد در تهران مراجعه کنند.
علائم و نشانه های ژنو رکورواتوم
این بیماری جزو عارضه هایی می باشد که در شدت های متفاوتی رخ می دهد، به همین دلیل علائم آن نیز با توجه به شدت آسیب نمایان می شود و برای تمامی افراد یکسان نیست.
مورد دیگری که میزان علائم را در فردی نسبت به فرد دیگر متمایز می کند عواملی مثل توان فرد، شرایط بدنی، علت عقب زدگی زانو و این دسته موارد می شود. با در نظر گرفتم تمامی این موضوعات می توان علائم و نشان های عقب زدگی زانو را به شرح زیر عنوان کرد:
نا پایداری زانو
در موارد خفیف عقب زدگی زانو، فردی که به این عارضه دچار شده است متوجه می شود که زانوی خود نسبت به زمانی که دچار آسیب نشده بود کمی ناپایدار تر است. در این زمان شما به راحتی می توانید احساس کنید که غضروف های زانو دارای بیرون زدگی می باشند.
درد پس از آسیب
یکی از شایع ترین علائمی که تقریبا تمامی افراد آن را تجربه می کنند درد بعد از بیرون زدگی زانو می باشد. البته میزان درد وابسته به این می باشد که کدام یک از چهار رباط صلیبی زانو دچار آسیب شده باشند. برای درمان زانو درد باید شما بلافاصله پس از آسیب مقداری یخ بر روی زانو قرار دهید.
محدودیت حرکتی
زمانی که شما به عقب زدگی زانو دچار می شوید، محدودیت های حرکتی نیز برای شما ایجاد می شود. در چنین شرایطی، به دلیل ضعف مفاصل ، تورم و درد خود را به صورت محدودیت حرکتی نشان می دهد.
آب آوردن زانو
جمع شدن مایع در درون زانو پس از رخ دادن چنین آسیب هایی یکی از عوامل شایع است که برای تمامی افراد رخ می دهد. این امر موجب کاهش تحرک زانو می شود و در اصطلاح عامیانه آب آوردن زانو خوانده می شود.
کبودی و تورم
در صورتی که میزان عقب زدگی زانو شدید باشد و آسیب به رباط های صلیبی زانو رسیده باشد، تمامی غضروف ها و بافت های داخلی نرم می شود و این شرایط سبب نمایان شدن کبودی روی سطح پوست می شود. البته باید این مورد را هم در نظر داشت که پوست افراد با یکدیگر متفاوت است و برخی از اشخاص حتی در مقابل آسیب های بسیار جزئی نیز کبودی دارند.
به صورت کلی اگر عقب زدگی زانو موجب آسیب های جدی به ساختار و رباط های زانو شده باشد، بلافاصله پس آسیب درد بسیاری را تجربه خواهید کرد. اما شما باید این مورد را در نظر داشته باشید که فرقی ندارد آسیب وارد شده خفیف می باشد یا شدید به هر حال باید بلافاصله پس از آسیب برای درمان اقدام کنید تا دچار عوارض های جدی تر نشوید.
همچنین بخوانید: علت، علائم و درمان کشیدگی و پارگی رباط زانو
درمان عقب زدگی زانو
روند درمانی که برای این آسیب انتخاب می شود برای تمامی افراد یکسان نیست، عموما پزشک برای انتخاب روند درمان عواملی مثل قدرت مفصل زانوی ورزشکار ، سابقه پزشکی او و میزان تمایل فرد برای بازگشت به رقابتهای ورزشی را در نظر می گیرد.
همچنین مهم ترین موضوعی که چگونگی درمان را مشخص می کند شدت عقب زدگی زانو می باشد، واضح است که اگر آسیب وارد شده خفیف باشد روش های درمانی جزئی است، اما هر چقدر شدت آسیب بیشتر باشد باید از درمان های جدی تری استفاده کرد.
استراحت
اولین توصیه ای که به شما می شود و حتما باید آن را انجام دهید استراحت کردن است، این موضوع با توجه به کاری که انجام می دهید متفاوت است، برای یک ورزشکار به معنای انجام ندادن فعالیت های ورزشی، برای یک فرد معمولی اجتناب از راه رفتن و ایجاد فشار به زانو و …
اگر علاوه بر استراحت شما کارهای زیر را نیز انجام بدهید قطعا نتیجه بهتری حاصل می شود:
- انجام فیزیوتراپی برای بازگرداندن دامنه حرکتی
- مصرف دارو های مسکن
- استفاده از دارو های ضد التهاب
همچنین توصیه می کنیم در زمان استارحت از بریس های مخصوص استفاده کنید تا از ایجاد فشار به زانو جلوگیری کرد.
یخ
البته این گزینه تنها در 48 ساعت اولیه آسیب نتیجه بخش است و اگر مدت زمان طولانی از آسیب دیدگی شما گذشته است این مورد را رد کنید.
استفاده از یخ بر روی محل آسیب موجب می شود تا تورم و درد شما تا حد زیادی کاهش یابد. به این منظور باید چندین بار در طول روز و هر بار برای 15 دقیقه یخ را بر روی زانویی که دچار آسیب دیدگی شده است قرار دهید.
البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که هرگز نباید یخ را به صورت مستقیم بر روی پوست قرار دهید بلکه حتما آن را درون حوله قرار دهید.
فشرده سازی
منظور از فشرده سازی بستن محکم زانو با استفاده از نوارد یا باند های مخصوص به دور زانوی آسیب دیده می باشد. انجام این کار می تواند به کم شدن تورم و درد ناشی از آسیب کمک بسیاری کند. البته دقت کنید که باند را خیلی محکم به دور زانو نپیچید.
همچنین توصیه دیگری که ما به شما داریم این است که پای آسیب دیده خود را کمی بالا تر از سطح قلب قرار دهید.
جراحی
اگر میزان آسیب دیدگی شما شدید باشد و یا یکی از رباط های مهم زانو دچار آسیب شده باشد، تنها گزینه درمانی که می تواند نتیجه بخش باشد جراحی است. متداول ترین روش های جراحی که برای درمان این آسیب استفاده می شود شامل موارد زیر است:
- آرتروسکوپی
در طی عمل آرتروسکوپی زانو جراح دستگاه آرتروسکوپ را که دارای دروبین کوچکی می باشد وارد زانوی فرد بیمار می کند تا زاز طریق دوربین بتواند وضعیت مفاصل را بررسی کند، پس از روند درمانی متناسب با نوع آسیب طی می شود.
- جراحی بازسازی
به جهت ترمیم بافت های که در طی این آسیب دیدگی صدمه دیده اند، جراحی بازسازی استفاده می شود. بارز ترین جراحی انجام شده ترمیم رباط صلیبی قدامی است.
دوران ریکاوری و بهبود
در ابتدا باید این مورد را در نظر داشته باشید که شرایط بدنی هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین نباید انتظار داشت که روند بهبودی در تمامی افراد شبیه به یکدیگر باشد.
بهترین کاری که موجب سریع تر شدن زمان بهودی در شما می شود این است که فعالیت های خود را محدود و با داشتن استراحت اجازه ترمیم و بازسازی بافت های آسیب دیده را به زانو بدهید.
به صورت کلی اگر جراحی برای شما استفاده شده حدود 6 ماه زمان لازم است تا شما به طور کامل بهبود پیدا کنید و بتوانید فعالیت های ورزشی خود را از سر بگیرید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با عقب زدگی زانو و جرئیات مربوط به آن آشنا نماییم. در آخر در نظر داشته باشید که کلیه خدمات درمانی اشاره شده در کلینیک خانه درد توسط بهترین پزشکان در این زمینه انجام می شود و شما می توانید با یک مشاوره رایگان نزد ما روند درمانی خود را پیش ببرید.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.