منظور از پارگی دیسک کمر چیست؟
منظور از پارگی دیسک کمر چیست؟ آیا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود؟ آیا عمل پارگی دیسک کمر خطرناک است؟ مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر چقدر است؟
در این مطلب از کلینیک خانه درد قصد داریم تا به بررسی پاسخ تمامی سوالات شما در خصوص پارگی دیسک کمر بپردازیم؛ توصیه می کنیم حتما تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
نگاهی اجمالی به دیسک کمر
دیسک های ستون فقرات نوعی ضربه گیر می باشند که میان مهره ها قرار دارند، مهره ها به عنوان استخوان های بزرگ ستون فقرات شناخته می شوند. در صوتی که ستون فقرات پاره شود، دیسک ها به سمت بیرون می آیند و به اعصاب ستون فقرات که در نزدیکی خود هستند فشار وارد می کنند.
در نتیجه این فشار شخص احساس کمر درد شدید می شود که گاهی به پاها نیز کشیده می شود. بسیار مهم است که شما در زمان مشاهده اولین علائم برای درمان کمر درد نزد بهترین متخصص ستون فقرات اقدام کنید، زیرا اگر پشت گوش بیندازید احتمالا عوارض جدی تری برایتان ایجاد خواهد شد.
علائم پارگی دیسک کمر
کمردرد شدید به خودی خود ممکن است نشانه پارگی دیسک باشد، اما همچنین می تواند ناشی از کشیدگی یا رگ به رگ شدن عضلات، تاندون ها و رباط ها باشد. با این حال، کمردرد همراه با درد شدید در پشت یک یا هر دو پا (سیاتیک) معمولاً به فتق یا پارگی دیسک اشاره دارد.
از مهم ترین علائم پارگی دیسک کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شدید در سایق پا و باسن
- سوزن سوزن شدن پا و کمر
- بی حسی و ضعف در پاها
- درد طاقت فرسا در ناحیه کمر
همچنین اگر دیسک شما پاره شده باشد، احتمالا در زمان های خم شدن یا نشست و برخواست احساس درد بیشتری خواهید داشت.
علل چیست؟
دیسک ها می توانند به دلیل آسیب و بلند کردن نامناسب برآمدگی یا فتق ایجاد کنند یا می توانند خود به خود ایجاد شوند. اما آنچه که مسلم است این است کخ پیری نقش مهمی دارد!
با افزایش سن، دیسک های شما خشک و سخت تر می شوند. دیواره بیرونی فیبری سخت دیسک ممکن است ضعیف شود و در نهایت هسته ژل مانند ممکن است از طریق یک پارگی در دیواره دیسک برآمده یا پاره شود و هنگام لمس یک عصب باعث درد شود.
علاوه بر این موارد، ژنتیک، سیگار کشیدن و تعدادی از فعالیت های شغلی و تفریحی ممکن است منجر به پارگی دیسک شود.
درمان پارگی دیسک کمر بدون عمل
امروزه با پیشرفت تکنولوژی روش های متفاوتی است درمان دیسک کمر ارائه شده است که قدرت انتخاب را برای بیماران فراهم کرده است. اصولا پزشک متخصص در ابتدا از روش های درمانی غیر جراحی دیسک کمر استفاده می کند و در صورتی که از آن ها جواب نگیرید به سراغ جراحی می رود.
گرما و سرما
البته این روش را نمی توان یک گزینه درمانی معرفی کرد، اما به شما کمک می کند تا درد کمتری داشته باشید. استفاده از سرمانی درمانی کمک می کند تا کمر شما بی حس شود و در نهایت درد کمتری را احساس خواهید کرد.
گرمانی درمانی موجب می شود تا سفتی و گرفتگی های عضلات شما کاهش داده شود و قدرت حرکت بالاتری به دست خواهید آورد.
دارو های مسکن
دارو های مسکن به شما کمک می کند تا درد و التهاب شما کاهش یابد. از نمونه این دارو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) همچون ایبوپروفن (آدویل، موترین)
- ناپروکسن (آلیو)
- استامینوفن (تیلنول)
- آسپرین
اما توصیه ما در این است که هرگز بدون مشورت با پزشک اقدام به مصرف دارو نکنید، زیرا مصرف زیاد و طولانی مدت برخی از این دارو ها موجب می شود تا معده شما آسیب های جدی ببیند.
بهترین کار این است که به پزشک مراجعه کنید تا با توجه به نیاز و وضعیت بدنیتان بهترین دارو تجویز شود.
انجام فعالیت و ورزش
یکی از سوال هایی که از ما پرسیده می شود این است که آیا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود؟
در پاسخ باید بیان کنیم که اگرچه استراحت چند ساعته در طول روز مطلوب می باشد، اما به طور همیشگی برای درد کمر توصیه نمی شود. بهتر است ساعاتی در طول روز را پیاده روی داشته باشید.
همچنین شما می توانید از برخی از فعالیت های ورزشی مخصوص دیسک کمر برای بهبود سریع تر کمک بگیرید. دقت کنید که هرگز خودسرانه اقدام به ورزش نکنید زیرا ممکن است آسیب شدیدتری به کمر وارد شود. بنابراین حتما با فیزیوتراپ مشورت داشته باشید.
بیشتر بخوانید: ورزش های که به درمان دیسک کمر کمک می کنند
درمان گیاهی پارگی دیسک کمر
برخی از افراد ترجیح می دهند تا به سراغ طب گیاهی بروند، بهترین داروهای گیاهی که برای درمان دیسک کمر استفاده می شود شامل:
- اسانس وینترگرین
- کپسایسین
- زنجبیل
- بابونه
- پنجه شیطان
البته باز هم تاکید می کنیم که این گیاها برای درمان مفید نمی شود، بلکه بهتر است پس از درمان کامل به جهت بهبودی سریع تر آن ها را مصرف کنید.
چه زمانی انجام جراحی لازم است؟
اگر درد کمر شما بیشتر از سه ماه طول بکشد، یعنی دیسک شما مزمن است و باید به صورت جدی تر روند درمان را دنبال کنید. در این زمان است که جراحی گزینه انتخابی شما می شود.
برخی از افراد تصور می کنند که با تزریق استروئید به نواحی ملتهب می توانند عمل را به تعویق بیندازند. اما این راه حل بلند مدت نیست، شاید این تزریق موجب شود درد شما برای چند ماه رفع شود اما مجدد باز خواهد گشت.
جدا از آن شما در طور سال فقط یک بار می توانید این تزریق را انجام دهید و در صورت شدید بودن عارضه لازم است که در نهایت جراحی را انجام دهید.
رایج ترین جراحی پارگی ستون فقرات دیسککتومی می باشد، در این تکنیک قسمتی از دیسک پاره شده برداشته می شود این گونه دیگر فشاری بر روی اعصال ستون فقرات وارد نمی شود.
بیشتر بخوانید: هزینه و تعرفه های عمل جراحی دیسک کمر
آیا عمل پارگی دیسک کمر خطرناک است
برخی از افراد به دلیل ترس از جراحی ترجیح می دهند تا به سراغ سایر روش های درمانی بروند. اما نمی توان این مورد را فراموش کرد که جراحی دیسک کمر بسیار سریع تر درد شما را بهبود می دهد.
اما باید بگوییم که جراحی دیسک کمر دارای خطرات بسیاری می باشد، خطراتی مثل: عفونت، آسیب عصبی و احتمال اینکه جراحی علائم شما را تسکین ندهد. و حتی اگر با جراحی بهتر شوید، این احتمال وجود دارد که در آینده علائم جدیدی ایجاد شود.
در بیشتر افراد جراحی خطری ایجاد نمی کند، اما برای برخی دیگر ممکن است خطرات زیر به وجود آید:
- آسیب دیدگی اعصاب یا ستون فقرات
- ایجاد بافت زخم زیاد و وارد شدن فشار به اعصاب
- عوارض جانبی بیهوشی مثل مشکلات تنفسی، حمله قلبی، سکته مغذی. البته خیلی رایج نیست
پیشگیری از عود مجدد دیسک کمر
همان طور که در مطالب بالا اشاره کردیم این احتمال وجود دارد که پس از چند سال از جراحی شما مجدد به عود دیسک کمر دچار شوید. در ادامه برخی از کارها را برای شما آورده ایم که عمل به آن ها موجب می شود از عود مجدد جلوگیری شود.
- داشتن وزن مناسب
- خودداری از سیگار کشیدن
- پیروی از برنامه ورزشی مناسب به جهت تقویت عضلات بدن
- داشتن وضعیت مناسب در زمان های نشستن، ایستادن، حرکت و خوابیدن
- در زمان بلند کردن اشیاه از تکنیک های ایمنی استفاده کنید
- مراقب باشید که آسیبی و فشاری به ناحیه کمر و ستون فقرات وارد نشود.
کلام آخر
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با پارگی دیسک کمر و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمنیه در قسمت نطرات با ما در ارتباط باشید.